05.02.2006: Има ли птичи грип в България (Агенция Фокус прави преглед на информации в масмедиите)

След Видин, в Ямбол, Бургас, Пазарджик и в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро бяха открити още мъртви лебеди. Очаква се взетите от тях проби да дадат отговор на въпроса дали след Румъния и Турция заразата е обхванала и нашата страна. Държавните институции заявиха готовност да действат при евентуално усложняване на обстановката. Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски издаде заповед до управителите на десет области по поречието на река Дунав и по Черноморието за строго спазване на предписанията на ветеринарните и здравните служби за мерките срещу птичия грип. При евентуално откриване на огнище на зараза са подготвени две инфекциозни болници в София и Варна. Директорът на Националната ветеринаро-медицинска служба (НВМС) доцент Жеко Байчев също увери, че има готовност да се реагира при евентуално възникване на зараза. Вече са купени 4 хиляди защитни облекла и маски, 700 ваксини “Тамифлу”, а близо 200 ветеринарни специалисти са в готовност при евентуално огнище на зараза.

 

 

Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил заяви, че ако от пробата от мъртвата птица, която е изпратена за изследване в Лондон се окаже положителна, мониторингът над страната ще бъде увеличен.

 

 

 

 

 

 

Агенция "Фокус"

 

 

Лебедова песен... (ОБЗОР)

 

 

След Видин, в Ямбол, Бургас, Пазарджик и в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро бяха открити мъртви лебеди.

 

 

Има ли птичи грип в България – отговорът на този въпрос ще стане ясен след като са готови пробите от изследванията на птиците.

 

 

Здравният министър заяви: Никой все още не знае истината - дали има птичи грип в България или не.

 

 

 

 

Видин

 

 

“Действаме в нови условия” – каза пред Агенция “Фокус” кметът на Община Видин д-р Иван Ценов след като пробата от мъртъв лебед, открит на 31 януари в Промишлената зона на Видин, е била положителна за наличие на вируса Н5 – смъртоносен за птиците.

 

 

Хората, които са били в контакт с открития край Видин лебед, чиито проби показват съмнение за птичи грип, са под наблюдение. За тях са осигурени и десет дози от лекарството “Тамифлу”. Ветеринарин екипи от Видин и Националната ветеринарномедицинска служба наблюдават дунавския бряг от устието на река Тимок до Добри дол. Досега не е регистриран масов прелет на водоплаващи, не са открити и мъртви птици.

 

 

Епизоотичната комисия във Видин набеляза конкретни мерки, ограничаващи разпространението на заразата от птичи грип.

 

 

 

 

Варна

 

 

Седем мъртви лебеда и една малка белочела гъска откриха днес експерти от РИОСВ-Варна по време на извършваните ежедневни проверки на водоемите в района на защитена местност “Шабленско езеро”, местност „Езерешко перило”, съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

 

 

В местността “Голямата дига”, на територията на защитена местност “Дуранкулашко езеро”, са открити други 8 мъртви лебеда.

 

 

Незабавно са информирани Районната ветеринарномедицинска служба /РВМС/-Добрич и областния управител на Добрич. Съгласно заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров от 13 януари т.г. при масова смърт на диви птици експертите от РИОСВ не са предприели събиране на умрелите птици, а са изчакали колегите си от РВМС-Добрич.

 

 

Експертите на РВМС-Добрич вече са взели проби и са ги изпратили за анализ в централната лаборатория на НВМС в София.

 

 

 

 

Бургас

 

 

Два мъртви лебеда се изследват за птичи грип. Птиците са намерени на 20 километра от Бургас в местността "Ченгене скеле". Мястото известно като рибарското селище на Бургас, е населено с десетки постоянно живеещи. Очакват се окончателните резултати от изследванията до два дни.

 

 

 

 

Ямбол

 

 

Мъртъв лебед извадиха по обед пожарникари от река Тунджа, в близост до промишлената зона на Ямбол. Сигналът е подаден от граждани на дежурните телефони на РВМС-Ямбол. Незабавно са изпратени проби за изследване в София. Според очевидци в същия район на реката са видени още лебеди. До момента няма други сигнали за мъртви птици в региона.

 

 

 

 

Пазарджик

 

 

Мъртъв лебед е открит край Пазарджик – съобщи областният управител Ангел Чолаков.

 

 

 

 

Русе

 

 

Мъртъв пеликан е намерен тази сутрин в река Дунав край русенското село Мартен. Трупът на птицата е прибран с лодка от ветеринарните специалисти. Заедно с пеликана за изследване в София е изпратен и мъртъв сокол, намерен днес край Русе.

 

 

 

 

Агенция "Фокус"

 

 

Два мъртви лебеда са намерени край Бургас

 

 

Два мъртви лебеда се изследват за птичи грип. Птиците са намерени на 20 километра от Бургас в местността "Ченгене скеле". Мястото известно като рибарското селище на Бургас, е населено с десетки постоянно живеещи. Очакват се окончателните резултати от изследванията до два дни.

 

 

 

 

Агенция "Фокус"

 

 

Откриха мъртъв лебед в река Тунджа

 

 

Мъртъв лебед извадиха по обед пожарникари от река Тунджа, в близост до промишлената зона на Ямбол. Сигналът е подаден от граждани на дежурните телефони на РВМС-Ямбол. Незабавно са изпратени проби за изследване в София. Според очевидци в същия район на реката са видени още лебеди. До момента няма други сигнали за мъртви птици в региона. От РВМС отново предупредиха стриктно да се спазва изискването домашни птици да не бъдат пускани на открито.

 

 

 

 

Агенция "Фокус"

 

 

Не са намерени мъртви или болни диви птици по крайбрежието на Дунав в Силистренска област

 

 

При направените днес проверки не са намерени мъртви или болни диви птици по крайбрежието на Дунав в Силистренска област, съобщи директорът на Регионалната ветеринаро-медицинска служба доктор Венелин Димитров. Няма информация и за регистрирани случаи на повишена заболеваемост на отглежданите във ферми и в лични стопанства птици в Силистренска област. Утре с катер ще бъда направен оглед и на Дунав.

 

 

По-рано днес вицепремиерът Емел Етем заяви в Силистра, че няма опасност за населението от зараза с птичи грип и че държавата е взела необходимите мерки.

 

 

 

 

Агенция "Фокус"

 

 

Кметът на Видин д-р Иван Ценов: Действаме в нови условия

 

 

Вече се действа в нови условия, след като се установи, че проба от мъртъв лебед, открит във Видинско, е била положителна за вирус Н5. Това каза пред Агенция “Фокус” кметът на Община Видин – д-р Иван Ценов. Той увери, че няма място за паника. На територията на Видинска област и на Община Видин действа постоянна епизоотична комисия, която взема ежедневни мерки за откриване или за ограничаване на евентуално разпространение на заразата. За пръв път обаче проба от мъртъв лебед, открит в района на Промишлената зона на Видин до река Дунав, се оказа положителна на вирус Н5, който е патологичен само за птиците и не е опасен за хората. Вече действаме в нови условия, каза кметът. Освен наблюденията по река Дунав, в дворовете, стопанствата и птицефермите, които се извършват ежедневно за умрели птици, са издадени заповеди към кметовете и кметските наместници за забрана на продажба на живи птици и птичи продукти в тържищата, както и за ограничаване на излизането на домашни птици на улиците и извън местата, където се отглеждат. След заседание на епизоотичната комисия, се очаква да бъдат предприети набелязани и нови мерки, каза още д-р Иван Ценов.

 

 

 

 

БНР: Хората, които са били в контакт с открития край Видин лебед са под наблюдение

 

 

Хората, които са били в контакт с открития край Видин лебед, чиито проби показват съмнение за птичи грип, са под наблюдение. За тях са осигурени и десет дози от лекарството “Тамифлу’. От сутринта ветеринарни екипи от Видин и Националната ветеринарномедицинска служба наблюдават дунавския бряг от устието на река Тимок до Добри дол. Досега не е регистриран масов прелет на водоплаващи, не са открити и мъртви птици. Късно снощи във Видин се проведе съвещание с участието на министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, на което бяха набелязани конкретни мерки, ограничаващи разпространението на заразата от птичи грип. Първоначалните изследвания от лабораторията в София показват съмнение за наличие на вируса H5. Резултатите от втората референтна проба, изпратена за анализ в Уелбрийдж, Англия ще бъдат оповестени във вторник. Те ще дадат основания за поставянето на окончателната диагноза.

 

 

 

 

Агенция "Фокус"

 

 

Министър Гайдарски разпореди допълнителни мерки срещу птичия грип

 

 

Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски, в качеството си на председател на Кризисния щаб за посрещане на евентуална грипна пандемия е разпоредил изпълнението на мерки във връзка с евентуалния случай на открит птичи грип в мъртъв лебед край Видин. Това съобщиха за Агенция “Фокус” от Министерството на здравеопазването. Заповедта е до всички областни управители, и директорите на Регионалните центрове по здравеопазване (РЦЗ) и Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ). В заповедта е указано да бъде контролирано изпълнението на мерките разпоредени за наблюдение на водни басейни, особено в района на черноморието и река Дунав за умрели птици, които трябва да бъдат изследвани незабавно. Трябва да продължи и информационната кампания, с акцент върху хората отглеждащи птици, горски работници и т.н. Разпоредено е органите на МВР да съдействат при контрола на собственици на птици за недопускане на контакти между домашни и диви птици. Регионалните центрове по здравеопазване трябва да проверят готовността на здравната мрежа, и най вече на болниците за приемане на евентуални случаи на заразени с птичи грип.

 

 

 

 

БНР: При откриване на огнище на зараза от птичи грип са подготвени две болници в София и Варна

 

 

Министърът на здравеопазването професор Радослав Гайдарски е издал заповед до управителите на десет области по поречието на река Дунав и по Черноморието за строго спазване на предписанията на ветеринарните и здравните служби за мерките срещу птичия грип. Министър Гайдарски увери, че при евентуално откриване на огнище на зараза са подготвени две инфекциозни болници в София и Варна.

 

 

Директорът на Националната ветеринаро-медицинска служба (НВМС) доцент Жеко Байчев каза, че има готовност да се реагира при евентуално възникване на зараза. Вече са купени 4 хиляди защитни облекла и маски, 700 ваксини “Тамифлу”, а близо 200 ветеринарни специалисти са в готовност при евентуално огнище на зараза. Осигурени са и средства за обезщетения на собствениците, ако се наложи ликвидиране на птицевъдни стопанства.

 

 

Утре ветеринарните служби и подразделенията на “Гражданска защита” в потенциално застрашените от птичи грип области ще получат таблетки от препарата “Тамифлу”. Това съобщи в Силистра вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Препаратите са от дарението, което министерството е получило миналата година. Според министър Етем страната ни разполага с необходимите ресурси, за да посрещне евентуално разпространение на болестта у нас.

 

 

 

 

Агенция "Фокус"

 

 

Нихат Кабил: Оставаме в режим на сериозно наблюдение във връзка с опасността от птичи грип

 

 

Няма промяна в актуалната обстановка, оставаме в режим на сериозно наблюдение. Това каза министърът на земеделието и горите Нихат Кабил по повод регистрирания случай на заболяла от птичи грип птица предаде репортер на Агенция “Фокус”. “Подготвяме пробата, за да се изпрати в Лондон”, обясни министър Кабил. Той поясни, че ако се окаже положителна и птицата е носила заразата, опасна за човека, мониторингът над страната ще бъде увеличен. Министър Кабил отбеляза още, че хората в България имат много висока степен на разбиране какво да правят в случай на поява на зараза от птичи грип. Той подчерта, че браншовите организации на производители на птичи продукти са обезпокоени, защото консумацията на пилешко спада. “Обезщетения за производителите не са предвидени в бюджета, защото не сме очаквали подобна ситуация. Но има други механизми, с които да ги подпомогнем”, завърши министър Кабил.

 

 

 

 

АФП: В България са предприети превантивни мерки след първия случай на птичи грип

 

 

Българският власти предприеха превантивни мерки срещу птичия грип, след като в страната беше регистриран първи случай на болестта, предаде АФП.

 

 

“Взимаме мерки, за да се справим с евентуалното разпространение на птичия грип”, каза директорът на Националната ветеринарна служба Жеко Байчев.

 

 

В момента в лаборатория в София се изследват проби, взети от първата загинала от птичи грип птица в страната. В лаборатория на Европейската комисия във Великобритания трябва да бъде установено, дали вируса на птичия грип е от вида H5N1.

 

 

Министърът на здравеопазването на България Радослав Гайдарски обяви, че здравните и ветеринарните власти в района на река Дунав и Черно море са предупредени веднага да сигнализират за нови случаи на мъртви или болни птици.

 

 

 

 

Ройтерс: В България бяха открити още мъртви птици, които ще бъдат изследвани за птичи грип

 

 

В България бяха открити още мъртви птици, които ще бъдат изследвани за птичи грип, предаде агенция Ройтерс. Вчера в страната беше официално потвърден първи случай на птичи грип.

 

 

Българските власти са разпоредили за засилено наблюдение в районите около река Дунав и Черно море и призоваха гражданите да сигнализират, ако видят мъртви птици.

 

 

Намиращата се между Румъния и Турция, които бяха засегнати от птичи грип, в България също се очакваше да има случаи на заразени птици, посочва агенцията.

 

 

 

 

“Либерасион”: Първи случай на птичи грип в България

 

 

Първи случай на птичи грип е регистриран в България, съобщава електронното издание на френския вестник “Либерасион” , позовавайки се на изявление на българските власти. Положителната проба е взета от намерен лебед по поречието на р. Дунав, в района на град Видин и ще бъде изпратена в лаборатория във Великобритания, за да се установи дали става въпрос за смъртоносния за човека щам H5N1.

 

 

“Откриването на заразен лебед не крие риск от епидемия. Става въпрос само за една птица”, цитира изданието изявление на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил.

 

 

 

 

“Катимерини”: Пробата от заразения с птичи грип лебед в България е изпратена в лабораторията на ЕК

 

 

В България е регистриран случай на смъртоносния за птиците вирус Н5, съобщи електронното издание на гръцкия вестник “Катимерини”. Положителната проба е взета от намерен мъртъв лебед от 31 януари 2006 година по поречието на р. Дунав в село в района на Видин. Пробата е изпратена за допълнителни изследвания и потвърждение в лабораторията на Европейската комисия във Великобритания, за да се установи дали става дума за смъртоносния за човека щам Η5Ν1. Резултатите ще станат ясни след около една седмица, отбелязва изданието.

 

 

 

 

"Тера Еспаня": В България бе открит първият случай на птичи грип

 

 

В България бе открит първият случай на птичи грип, предаде електронното издание Тера. Вирусът бе открит при изследване на мъртъв лебед, чието тяло бе открито по поречието на река Дунав. Проби от птицата ще бъдат изпратени във Великобритания, за да се установи дали става въпрос за смъртоносния за хората щам на вируса H5N1.

 

 

“Става въпрос само за една птица. Няма данни за масово измиране на прелетни птици.”, заяви министърът на земеделието и горите Нихат Кабил, цитиран от агенцията.

 

 

 

 

Интернетхабер: В България официално бе оповестен случай на птичи грип

 

 

След Турция, Румъния и Гърция, в още една балканска страна – България, беше официално оповестен случай на птичи грип, съобщава турското електронно издание Интернетхабер. Изданието се позовава на изявления на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, че е открит вируса Н5 в умрял лебед, намерен преди 4 дни в река Дунав в района на Видин. Министър Кабил посочва, че проби от умрелия лебед са изпратени за изследвания в оторизираната от ЕС лаборатория в Лондон и все още няма окончателен резултат, но при изследванията в България е открит вирусът Н5. Той е различен от смъртоносния за хората вирус Н5N1, но независимо от това са взети всички мерки срещу опасност от епидемия, подчертава българският министър.

 

 

 

 

БТВ – Новините – 19.30

 

 

Министърът на здравеопазването е издал заповед до всички областни управители по поречието на река Дунав да прилагат строги превантивни мерки срещу птичи грип

 

 

Министърът на здравеопазването е издал заповед до всички областни управители по поречието на река Дунав да прилагат строги превантивни мерки срещу птичи грип. В рисковите области екипи обикалят водоемите, за да следят за поведението на птиците. Днес във Видин заседава Националният кризисен щаб за превенция на болестта, след като вчера смъртоносният за птиците щам бе потвърден у мъртъв лебед, намерен край Дунав. Според здравния министър двамата работници, които са били в контакт с умрелия лебед, са извън опасност.

 

 

Радослав Гайдарски: Обикновено около три дни е инкубационният срок, а оттогава вече са минали пет-шест дни, хората са живи и здрави, нищо им няма. Така че опасност за тях няма.

 

 

Ако изпратените проби в Англия потвърдят наличието на щама Н5, ще има сериозни последици за птицевъдния ни отрасъл, заяви доцент Жеко Байчев. 9% от гъшия дроб в Европа идва от България. Все пак, според него, все още има надежда за добри новини.

 

 

Доц. Жеко Байчев: Спомнете си в Гърция имаше същия случай и най-благоприятното беше това за Гърция, че резултатът излезе отрицателен.

 

 

Земеделският министър Нихат Кабил подчерта, че не може да се твърди, че на територията на България има птичи грип.

 

 

Нихат Кабил: Не е коректно, когато се съобщават подобни неща, да се отправя послание към общественото съзнание, че - абе то май има, ама май-май няма. Май няма, ама като че ли има ли какво ли там има - и ние не знаем. Няма такова нещо. Ние нямаме в нашата страна заболяване по птиците, по домашните птици.

 

 

Според земеделския министър се предприемат всички мерки срещу риска от разрастване на болестта на наша територия.

 

 

Нихат Кабил: Поява на огнище, това вече е масова смъртност, това е карантина, това е целият комплекс от мерки, които се вземат оттук нататък. Надявам се да не стигнем дотам.

 

 

Голямо количество таблетки “Тамифлу” ще бъдат разпределени в цялата страна, увери от своя страна вицепремиерът Емел Етем:

 

 

Емел Етем: Утре аз ще направя дарение към ветеринарните служби. Една част от таблетките, които сме получили и ние като дарение, ще ги оставя в звената на “Гражданска защита”, за да могат и те да се включат много бързо и адекватно, ако се наложи да вземаме такива мерки.

 

 

Днес сигнали за мъртви птици постъпват от Русе, Бургас, Варна, Ямбол и Пазарджик. Седем мъртви лебеда и една малка белочела гъска откриха днес експерти от екоинспекцията във Варна в местността Шабленско езеро. Край Дуранкулашкото езеро са открити други 8 мъртви лебеда. Взети са проби, които се изследват в лаборатория в София.

 

 

Със заповед на областния управител на Видин се въвежда засилен ветеринарно-медицински контрол върху пазарите за птици в града. От кметовете на населените места в областта се изисква да организират отглеждането на домашните птици да се извършва в закрити помещения. Днес на обяд, в разгара на пазарния ден на мястото, ъдето обикновено във Видин се продават живи птици нямаше нито една. Хора от околните села продаваха фуражи за птици.

 

 

Райчо Митов: Одеве имаше тук една бабичка с един петел и я изгониха. Имаше едно момче с кокошки и го закараха.

 

 

Паника след снощната информация за открития смъртоносен щам в умрелия лебед, намерен край брега на Дунав, нямаше.

 

 

Иван Цурински: Не, засега няма нищо опасно в града. За нас, ние лебеди не ядем.

 

 

Репортер: Страхувате ли се да купувате птиче месо?

 

 

Ирена Цуринска: Не. Аз само такова месо ям. Според мен, след като е добре сготвено, при необходимата температура, няма опасност.

 

 

В най-близкото до Видин село Новоселци не откриваме домашни птици по улиците. Всички са затворени в обградени места.

 

 

Тодор Асенов: Знам, че трябва да ги затваряме, да не ги пускаме никъде. Това го знам много добре. И го спазвам дори, не отсега, аз си го спазвам от преди години.

 

 

Засилени превантивни мерки засега хората от Новоселци взимат срещу крадците от близката ромска махала - кокошка тук по улиците няма, а така се пазят и от птичия грип.

 

 

 

 

Нова ТВ – “Календар” – 19.15

 

 

Във Видин няма психоза ден, след като бе обявено, че откритият мъртъв лебед е със симптоми на птичи грип

 

 

Ден, след като официално беше обявено, че във Видин е открит лебед със симптоми на птичи грип, няма психоза и истерия в града. Както през последните дни, така и следващата седмица екипи на ветеринарно-медицинските служби ще продължат наблюдението по поречието на Дунав. Ситуацията в дунавския град следят нашите специални пратеници.

 

 

Репортер: Хората във Видин се притесняват не толкова за собствения си, колкото за живота на домашните си птици.

 

 

Ветеринарен специалист: Дори в нашия офис звъняха няколко разтревожени плачещи жени, все пак за много хора от селата това им е животът – домашните птици и домашното стопанство.

 

 

Със заповед на кмета от 1 февруари на територията на община Видин е забранена продажбата на птици, фуражи и яйца на открито. Наша проверка в най-голямото тържище на Видин обаче установи – в пазарния за Видин ден птици и яйца на открито не се продаваха. Не така обаче стояха нещата с фуражите, които също попаднаха под кметската забрана. Търговците бяха категорични, че не знаят за нея.

 

 

Търговец: Не, никой нищо не ни е казал. Знаем само за пилетата, че е забранено, а за фуражите дори и по телевизията не сме го чули.

 

 

Репортер: А вие като стопани притеснявате ли се от тези съмнения за открития птичи грип?

 

 

Търговец: Всеки се притеснява, не само ние, тъй че няма някой, който да не се притеснява.

 

 

Търговец: Аз не се притеснявам. Все си мисля, че е по-голяма спекулацията за птичия грип.

 

 

Репортер: Имате ли домашни животни?

 

 

Търговец: Да.

 

 

Репортер: А за тях не се ли притеснявате?

 

 

Търговец: Те са затворени, не са на улицата, така че ям и пилешко, ям и яйца.

 

 

Репортер: Няма да го спрете?

 

 

Търговец: Кое?

 

 

Репортер: Пилешкото и яйцата.

 

 

Търговец: Домашното, иначе на другото нямам вяра. Имам вяра само на себе си.

 

 

Освен това на метри от мястото, където на 30 януари е бил открит болният лебед, и днес свободно се разхождаха кокошки.

 

 

Животновъдка: Нямаме нито едно пиле умряло, при нас – не.

 

 

Явно тези болни птици останаха незабелязани и за екипите на втеринарния контрол, които през целия ден провеждаха огледи по крайбрежието на р. Дунав.

 

 

Работниците, намерили птицата край брега на Дунав, са в добро здраве и нямат никакви симптоми на каквото и да било заболяване. Това съобщи във Видин министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. Той обясни, че до днес е трябвало да се появят симптоми на болестта птичи грип, в случай че двамата мъже са били заразени с него, тъй като инкубационният период на вируса е 5 дни и изтича днес.

 

 

До 15 февруари ще стане ясно дали страната ни ще спре износа на птиче месо. Дотогава трябва да е готов и резултатът от пробите на умрелия лебед, които ще бъде изпратени в Лондон в понеделник. Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски и директорът на НВМС доц. Жеко Байчев пристигнаха специално във Видин, за да успокоят населението.

 

 

Репортер: В средата на месеца виждате ли вече да имаме информация?

 

 

Ж. Байчев: О, трябва да имаме вече резултати. Ние се стремим към средата на 15-ти да сме готови, за да не ни затварят, за да не ни затворят. Разбирате ли? Затварянето на границите значи забрана за износа на гъшия дроб, на птичи продукти.

 

 

Р. Гайдарски: И пак Ви моля, да не се всява психоза сред хората. Но единствената молба е да се повдигне у хората чувството за отговорност, да имат добрината да си пазят собствените птици и ако има случаи на мъртви птици, веднага да се обръщат към ветеринарните власти.

 

 

Мъртъв пеликан е открит тази сутрин в Дунав край русенското с. Мартен. Птицата е изпратена за изследвания в София. Сигнали за открити мъртви лебеди днес са подадени от промишлената зона край Ямбол и от защитената местност Шабленско езеро край Каварна. Районните медицински служби са иззели проби и са ги изпратили към Централната лаборатория в столицата. Към момента няма данни за положителен резултат от изследванията за опасния вирус.

 

 

 

 

Нова ТВ – “Календар” – 19.15

 

 

Правителството не е предвидило пари в бюджета за евентуална епидемия от птичи грип

 

 

Въпреки опасността от евентуална епидемия с птичи грип правителството не е предвидило в бюджета пари за евентуално обезщетение на производителите. Това призна днес земеделският министър Нихат Кабил. Поради ниското търсене и изкупуване на птиче месо много от по-малките птицеферми са заплашени от фалит.

 

 

Нихат Кабил: За обезщетение не можем да предвидим пари, тъй като ние не сме го очаквали това нещо, когато залагахме параметрите в бюджета миналата година – 2005 година, примерно края на лятото и началото на есента.

 

 

Според Кабил има варианти за частични компенсации по Закона за подпомагане на земеделските производители.

 

 

Нихат Кабил: Но не като компенсации на загубите им, а по-скоро производството да продължава и при възможност от наша страна, ако нямаме, разбира се, съответните забрани и рестрикции за всички страни и да субсидираме експорта.

 

 

Министърът обаче смята, че към момента няма сериозни поводи за безпокойство, защото заразеният лебед е бил част от прелитащо ято, когато е паднал в Дунава.

 

 

 

 

БНТ - По света и у нас – 20.00

 

 

Всеки сигнал за болна или умряла птица вече ни навежда на мисълта, че става дума за болестта

 

 

Всеки сигнал за болна или умряла птица вече ни навежда на мисълта, че става дума за болестта. Властите са категорични обаче, че опасният за хората щам не е в България. Агонизиращ лебед вдигна на крак тази сутрин ветеринарните служби в Бургас. Птицата е била забелязана в един от каналите на рибарското селище в местността “Ченгене скелe”. Около обяд работници в Асфалтовата база сигнализираха за други 5 умрели лебеда на брега на езерото Мандра.

 

 

Стамат Бахчеванов поправял покрива на рибарската си хижа, когато забелязал в близкия канал два лебеда, които правели странни движения.

 

 

Стамат Бахчеванов: Сутринта ми направи впечатление, че прави неадекватни движения.

 

 

Екипът ни завари единият от лебедите вече мъртъв, на около 2 м от брега, заседнал в плитчината. На метър от умрялата птица, вторият лебед правеше хаотични движения с шията си и след десетина минути замря в странна поза. Камерата ни засече и друг умрял лебед, който бе навътре в залива, но вятърът го отнесе, преди да пристигнат ветеринарните инспектори.

 

 

Д-р Петър Пачев, началник отдел ”Здравеопазване на животните” в РВМС – Бургас: Не е първият случай на лебеди, ние сме изпращали материали от лебеди, от единични случаи. Но държа да подчертая, че са единични случаи.

 

 

Час по-късно работници съобщиха, че трупове на 5 лебеда плуват в езерото Мандра. Падащата мъгла и силният вятър са попречили ветеринарите да ги приберат за анализ. Софийската лаборатория ще се произнесе до седмица дали мъртвите лебеди са носители на вируса Н5.

 

 

15 мъртви лебеда откриха от екоинспекцията в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро. Шест мъртви птици от Русе са изпратени за изследване. И в Пазарджик, и Ямбол са открити мъртви лебеди. Умряла птица е била извадена днес от река Тунджа. Сигнали за болни и мъртви пернати може да подавате в НВМС на тел. 952 39 03.

 

 

Няма място за паника сред хората. Има място за тревога сред експертите - думите са на директора на НВМС Жеко Байчев, а поводът - намерения във водите край Дунав лебед, в който бе открит смъртоносния за птиците H5N1. Проверка днес установи, че по поречието на Дунав няма засилен прелет, нито са намерени мъртви птици.

 

 

Министър Гайдарски изказа задоволство от бързите и професионални действия, осъществени при откриването на болната птица. Той подчерта, че няма никаква опасност за хората.

 

 

Радослав Гайдарски: Дори двамата работници, които са намерили лебеда, за тях също няма никаква опасност. Минал е така нареченият инкубационен период от три дни.

 

 

В страната са мобилизирани ветеринарните и здравните власти. Граничната полиция и областните администрации за засилен контрол и наблюдения.

 

 

Доц. Жеко Байчев: Ние сме се въоръжили да посрещнем птичия грип, изключително. 4 хиляди облекла, маски и т.н., на много добри фирми, ние сме снабдили 700 “Тамифлу” за нашите специалисти и здравни лекари.

 

 

Притеснението е за близо 50-те хиляди заети с птицевъдство, ако се потвърди наличието на H5. Рискът от свободно движение на пернатите е най-голям по селата. Но и там хората се оказаха информирани и спазват забраната.

 

 

Евтим Маринов: Имаме кокошки. Гледаме ги пернатите, от двора не излизат.

 

 

Новината за намерения край Видин лебед с вируса на птичи грип не е повлияла на цените на пилешкото месо и продукти.

 

 

Голямо количество таблетки “Тамифлу” ще бъдат разпределени в звената на Гражданска защита и ветеринарните служби в страната. Това съобщи министърът по бедствията и авариите Емел Етем. По думите й няма опасност за населението от зараза с птичи грип. Тя посочи, че има достатъчно ресурс, за да посрещнем предизвикателството.

 

 

 

 

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00

 

 

15 мъртви лебеда бяха открити днес от експерти от регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна

 

 

15 мъртви лебеда бяха открити днес от експерти от регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна и в района на Шабленската и Дуранкулашкото езера.

 

 

7 мъртви лебеда и една малка белочела гъска откриха днес експерти от РИОСВ Варна по време на извършваните ежедневни проверки на водоемите.

 

 

Два мъртви лебеда бяха открити на брега край Несебър и Бургас.

 

 

Според очевидец едната от птиците е агонизирала дълго време в близост до рибарското селище Ченгене скеле. Трупът й вече е изпратен за анализ в софийска лаборатория. В момента край Бургас има около 800 лебеда и приблизително около 25 хиляди морски кокошки. Няма данни за завишена смъртност в популацията на дивите птици, заяви днес шефът на РВМС д-р Сашо Арнаудов. Преди дни завърши и проверката на европейски комисари, националната, окръжната и общинската ветеринарна служба. Проверката обхвана водоемите и частните стопанства в региона. Според изпълнителния директор на птицефермата Авес 94 Росен Панайотов, извършеният мониторинг в района не е открил вируса на птици грип. Всички взети проби са отрицателни.

 

 

Мъртъв лебед е намерен по поречието на река Тополница, близо до пазарджишкото село Драгор. Птицата е открита от деца. Районът е изолиран и обезпаразитен, предадоха от областната управа. Децата, намерили лебеда са имунизирани профилактично срещу птичи грип и са под наблюдение. Тялото на мъртвата птица е изпратено за анализ в централната лаборатория в София. Според специалисти резултатите ще станат ясни до три дни.

 

 

Мъртъв лебед е открит днес по поречието на река Тунджа в Ямбол. Намерената птица е била в близост до кв. “Златен рог”. По първоначална информация лебедът е бил в ято от още 6 птици. Тялото на птицата е прибрано от ветеринарната служба, вече са изпратени проби в София за установяване причината за смъртта и евентуалното наличие на птичи грип. Пробата ще излезе в понеделник следобед.

 

 

Всички крайбрежни общини да засилят наблюдението за мъртви птици или за птици, които са болни. Това е разпоредил министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски.

 

 

Днес или утре ще дойде резултатът от Лондон, който да каже H5N1 ли е видът птичи грип в птицата. Лебедът е бил забелязан, когато е паднал в Дунава и веднага са взети мерки, успокои Гайдарски. По думите му катер е минал по реката, но не са забелязани други мъртви птици. Министърът е издал заповед тази сутрин до всички крайбрежни общини да се наблюдават Дунава и Черно море. Той подчерта, че няма никаква опасност за населението. На въпрос колко болници у нас имат готовност да приемат пациенти със съмнения за птичи грип, той обясни, че при подобни случаи те ще се транспортират в Инфекциозна болница във София и Варна. Той обаче увери, че досега няма изследвани хора за птичи грип. Лекарите във всяко здравно заведение в България имат указанията за птичия грип, добави Гайдарски. Той каза още, че има достатъчно опаковки Тамифлу”. И да искаме да закупим повече, няма да може, защото ще стане след март, добави той.

 

 

Министерството на държавната политика при бедствия и аварии ще дари на ветеринарните служби и поделенията на Гражданска защита част от таблетките “Тамифлу”, с които разполага ведомството. Това обяви в Силистра вицепремиерът и ресорен министър Емел Етем, във връзка с последните сигнали за намерени мъртви птици в някои райони на страната.

 

 

Вицепремиерът Емел Етем потвърди казаното вчера от земеделския министър Нихат Кабил, че за населението няма опасност от зараза с птичи грип. Това е национален приоритет и сме взели мерки, допълни тя. В понеделник ще бъдат разпределени и част от дарените на Министерството по бедствия и аварии таблетки “Тамифлу” за ветеринарните служби и Гражданска защита, ако се наложат спешни действия, но на първо време има достатъчно ресурс, за да посрещнем предизвикателството, гарантира Емел Етем. В Силистренско не са забелязани мъртви птици по брега на река Дунав, съобщи директорът на ветеринарната служба д-р Венелин Димитров. В резервата Сребърна от два дни са се установили над 2000 белочели гъски, около 70 лебеда и няколко водни кокошки. Утре с катер ще бъде огледано за мъртви птици по поречието на реката от Тутракан до Силистра, съобщи още д-р Венелин Димитров.

 

 

 

 

БНР – Централен осведомителен бюлетин – 19:00

 

 

15 мъртви лебеда бяха открити от експерти на РИОСВ-Варна

 

 

15 мъртви лебеда бяха открити от експерти на РИОСВ-Варна в района на Шабленско и Дуранкулашко езера. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Мъртъв лебед е открит в рибарското селище Ченгене скеле близо до природозащитената местност Пода край Бургас. Мъртъв лебед е намерен по поречието на река Тунджа, в района на пазара за животни в Ямбол и трети в язовир “Цонево”, Варненско. Рано тази сутрин в районът на Несебър е открита и мъртва сива гъска, а в река Дунав в Русенско беше намерен мъртъв пеликан. Край Русе беше открит мъртъв сокол. Проби от птиците ще бъдат изследвани в София. Мъртъв лебед е открит и по поречието на река Тополница в близост до пазарджишкото село Драгор. Птицата е открита от деца, районът е изолиран и обезпаразитен, децата са прегледани в Пазарджишката болница и са получили профилактична помощ. Мъртвата птица е изпратена за изследване в Централната лаборатория в София.

 

 

Министърът на здравеопазването професор Радослав Гайдарски е от снощи във Видин и увери, че няма опасност за населението и птиците в региона.

 

 

Министърът на здравеопазването професор Радослав Гайдарски отбеляза, че взетите досега мерки са били много бързи и професионални. Генералният директор на Националната ветеринаро-медицинска служба (НВМС) доцент Жеко Байчев заяви, че няма място за паника, но има място за тревога сред експертите и тази тревога е създала много добър ред в целия мониторинг на заболяването птичи грип. Доцент Байчев уточни, че взетата от намерения в река Дунав лебед проба сега се изсушава и в понеделник ще замине за референтно изследване в Лондон. Той се надява, че резултатите ще бъдат отрицателни за щама N1, а откритият H5 не е патогенен за хората. До всички областни управители е изпратена заповед за засилен ветеринарен контрол и ежедневно наблюдение на водоемите.

 

 

Министър Гайдарски увери, че при евентуално откриване на огнище на зараза са подготвени две инфекциозни болници в София и Варна. Директорът на Националната ветеринаро-медицинска служба (НВМС) доцент Жеко Байчев каза, че има готовност да се реагира при евентуално възникване на зараза. Вече са купени 4 хиляди защитни облекла и маски, 700 ваксини “Тамифлу”, а близо 200 ветеринарни специалисти са в готовност при евентуално огнище на зараза. Осигурени са и средства за обезщетения на собствениците, ако се наложи ликвидиране на птицевъдни стопанства. Утре ветеринарните служби и подразделенията на “Гражданска защита” в потенциално застрашените от птичи грип области ще получат таблетки от препарата “Тамифлу”. Това съобщи в Силистра вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Препаратите са от дарението, което министерството е получило миналата година. Според министър Етем страната ни разполага с необходимите ресурси, за да посрещне евентуално разпространение на болестта у нас.

 

 

 

 

в. Монитор – стр. 1, 4

 

 

Изследват за грип още 26 птици

 

 

Проби от още 26 мъртви птици, открити в различни райони на страната, са изпратени за изследване в централната лаборатория в София вчера.

 

 

Пернатите са открити ден, след като министърът на земеделието Нихат Кабил съобщи, че смъртоносният за птиците вирус Н5 е засечен в лебед, намерен преди 5 дни в река Дунав до Видин.

 

 

От Русе са изпратени за изследване за птичи грип шест мъртви птици, извадени от Дунав, съобщи шефът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба д-р Симеон Йотовски. В района на село Мартен е намерен умрял пеликан, край село Пиргово - четири водни кокошки, а при русенското фериботно пристанище - един сокол. Ден по-рано в София са изпратени и други мъртви птици от района от местните диви видове.

 

 

Експерти на РИОСВ-Варна откриха 15 мъртви лебеда в района на Шабленско и Дуранкулашко езера. Седем мъртви лебеда и една малка белочела гъска са намерени в района на защитена местност Шабленско езеро и Езерешко перило. В местността Голямата дига, на територията на защитена местност Дуранкулашко езеро са открити други 8 мъртви лебеда.

 

 

Местни жители намериха мъртъв лебед в местността Ченгене скеле до Бургас. На метър от вече умрялата птица, десетина минути след това умрял втори лебед. Обитателите на рибарското селище били разтревожени и повикали ветеринарните инспектори. Пробите ще станат ясни до седмица.

 

 

Умрял лебед бил изваден вчера по обед и от река Тунджа в района на ямболския комплекс "Златен рог", съобщи директорът на Регионалната ветеринарно-медицинска служба д-р Красимир Дюлгеров. Според него птицата най-вероятно е довлечена от водите на реката, откъдето са я извадили пожарникари. Мъртъв лебед бе открит и край река Тополница до пазарджишкото село Драгор.

 

 

Няма място за паника, има място за тревога преди всичко сред експертите, заяви шефът на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) д-р Жеко Байчев. В момента пробата от умрелия край Видин лебед се изсушава и в понеделник ще тръгне за Великобритания за изследване в референтната лаборатория на Европейския съюз.

 

 

Положителната проба за птичи грип бе взета от лебед открит на 30 януари в района на видинската промишлена зона, в близост до река Дунав. Птицата е била жива, добре охранена, но е показвала симптоми на инфлуенца. Лебедът е транспортиран за вземане на проба към София, но по пътя на 31 януари е починал. Окончателните резултати от изследването ще са ясни до седмица.

 

 

 

 

***

 

 

7500 проби взети досега

 

 

От всички направени до момента 7500 проби от октомври насам, за първи път е открита реакция на вируса Н5, каза министърът на земеделието Нихат Кабил. Той отново заяви, че на територията на България към момента не може да се твърди, че има птичи грип. Случаят с намерения край Видин лебед не бива да става повод за паника и притеснение, каза той.

 

 

Министърът апелира към гражданите в случай, че забележат неадекватно поведение на домашните птици, да уведомяват незабавно за това местните поделения на Националната ветеринарно-медицинска служба.

 

 

 

 

 

* * *

Здравният министър Радослав Гайдарски напомни: Да не се пускат навън домашните пилета

 

 

Всички стопани трябва да разберат, че не трябва да пускат птиците си по улиците и да спазват изискванията в такава ситуация, заяви здравният министър Радослав Гайдарски във Видин. Той пристигна в областния град заради случая с умрелия лебед, заразен с птичи грип.

 

 

Министърът издаде заповед до областните управители по поречието на Дунав и брега на Черно море за строго спазване на предписанията, издадени от ветеринарните и здравните служби.

 

 

Ветеринарите във Видин, Монтана и Враца извършват засилено наблюдение по Северозападния участък от Дунав. С рибари, ловци, лесничеи и еколози се следи за мъртви птици по реката, бреговете и островите.

 

 

Във водоемите от област Монтана не са открити мъртви птици, не е установена завишена смъртност при зимуващите прелетни водоплаващи, нито при домашните птици.

 

 

От 20 дни ветеринарните инспектори обхождат едно по едно домакинствата с птици в селищата от ломското поречие на Дунав. Раздават се листовки с информация за птичия грип и начините за предпазване от него.

 

 

В Силистренска област са обучени 80 души за доброволни екипи, които ще работят в евентуални огнища на птичи грип. Две групи от Регионалната ветеринарно-медицинска служба проверяват дунавския бряг от Бръшлен до Силистра за мъртви диви птици. Днес ще бъде направен и оглед с катер.

 

 

 

 

 в. Стандарт – стр. 2 – 3

 

 

 

Паника заради мор по птиците

 

 

25 лебеда умряха само за ден в цялата страна. Това стана часове след като се потвърди първият случай на зараза с птичи грип. Паника избухна в Бургас, Созопол, Пазарджик, Ямбол и Шабла, където бяха намерени мъртвите лебеди,.

 

 

Не може да се говори за повишена смъртност на птици, коментираха от земеделското министерство. През последните месеци на ден са събирани по 100 мъртви птици и няма нищо необичайно. Взимани са проби от всяко мъртво крилато, но никое не е дало реакция за вируса H5 освен лебеда, намерен край Видин. Повечето от изследваните птици са загинали от студ и от глад.

 

 

Здравният министър Радослав Гайдарски заяви, че все още никой не знае има ли птичи грип в България или не. Отговорът ще бъде ясен, след като станат готови пробите от изследванията на пернатите.

 

 

Най-тревожни засега са случаите по Южното Черноморие. Първите сигнали са дошли от Созопол, където в петък следобед са открити няколко мъртви птици. Вчера сутринта други два случая са регистрирани в рибарското селище на 15 км южно от Бургас. Рибари видели с очите си как умират един след друг два лебеда. Според единия очевидец Стамат Бахчеванов птиците изглеждали като полупарализирани и се придвижвали изключително затруднено.

 

 

Състоянието им бързо се влошавало и след като агонизирали около 5 минути, паднали безжизнени. Още два мъртви лебеда са открити вчера на брега на Поморийското езеро. Във ветеринарната служба е получен сигнал и за една умряла сива гъска край бреговете на Несебър. Резултатите от пробите ще станат известни след една седмица, съобщи шефът на РВМС-Бургас.

 

 

Миналата седмица в региона са идвали представители от Европейския съюз, стана ясно още. Те са имали среща с хора от Дружеството за защита на птиците. При последния извършен мониторинг не е било открито нищо смущаващо. Тогава бяха намерени десетки мъртви прелетни птици, но изследванията установиха, че пернатите са умрели от глад и студ. При новите случаи обаче се изключва птиците да са загинали заради измръзване.

 

 

Деца откриха мъртъв лебед и край Пазарджик. Птицата е намерена на брега на река Тополница до пазарджишкото село Драгор. След като малчуганите съобщили за птицата, били информирани и експертите от Пазарджик. Веднага районът по цялото поречие бил отцепен. Ветеринарите откарали децата в пазарджишката болница заради съмнение, че са пипали лебеда. Дадени са им съответните лекарства и е направена профилактика.

 

 

11 патици от Русе са изпратени за експертиза, съобщи в събота директорът на ветеринарната служба д-р Симеон Йотовски. Птиците са намерени в Беленския район и русенското с. Мартен , което е в непосредствена близост до дунавския град. По-обезпокояващи са откритите в събота сутринта две нови мъртви птици, съобщи д-р Йотовски. Сокол е издъхнал в района на русенското пристанище. По същото време край Мартен хора видели летящ лебед, който се сгърчил и паднал във водите на Дунав. Ветеринарите потеглиха с лодка и найлонови чували в реката, за да приберат и обезвредят лебеда. Шефът на РВМС в Русе обяви, че войната с птичия грип е започнала. В областта е инсталирана и пещ за хуманно умъртвяване на птици чрез газ при евентуално наличие на огнище на зараза.

 

 

Мъртъв лебед предизвика паника в Ямбол. Той бе изваден от Тунджа с лодка от местни огнеборци.

 

 

Оставаме в режим на сериозно наблюдение, заяви министър Нихат Кабил. Той успокои хората, че поддържа постоянна връзка с министър Радослав Гайдарски. Ако пробите от умрелия край Видин лебед се окажат със смъртоносния за човека щам H5N1, ще увеличим контрола, обеща земеделският министър. Според него мерките, които се взимат, връщат доверието на потребителя към пилешкото месо. Министър Кабил заяви с усмивка, че даже е закусвал пилешко с охота в събота сутринта.

 

 

 

 

 * * *

 

 

Министър дойде да успокои Видин

 

 

Броени часове след като се доказа, че във Видин е открит първият болен от птичи грип у нас лебед, здравният министър проф. Радослав Гайдарски дойде, за да успокои града.

 

 

Професорът е председател на кризисния щаб за борба с птичия грип.

 

 

С него бе и екип на Националната ветеринарна служба начело с шефа й доц. Жеко Байчев. Болният лебед бе открит на 30 януари на брега на Дунав при драгажния флот от двама работници.

 

 

Дошлите доктори да го приберат веднага са разпознали клиничните белези на грипа. Главата на иначе красивата птица била изкривена, части от тялото - парализирани, погледът - премрежен.

 

 

Не е долетял, донесен е от течението на реката, вероятно от Румъния, смятат ветеринарите. На път за София птицата умира.

 

 

Според директора на РВМС д-р Валери Велков от нея са взети качествени материали за изследване. Още в петък към 14 часа във Видин се разбра, че пробите са положителни за наличие на вируса Н5.

 

 

През следващата седмица проба ще бъде изпратена в лабораторията на Европейския съюз в град Уейбридж, Великобритания. Там ще се установи видът на щама.

 

 

Местата на брега на Дунав, където е открита птицата, са дезинфекцирани. Достъпът до тях е забранен. От вчера е установен контрол върху цялото крайбрежие на Дунав и на Черно море, съобщи проф. Гайдарски. Експерти наблюдават прелета на птиците и търсят болни и мъртви екземпляри. В наблюденията се включва и Гранична полиция с катери.

 

 

Областният управител на Видин Кръстьо Спасов нареди собствениците на птици да подпишат декларации, че са запознати с изискванията за отглеждането им на закрито.

 

 

По-строг контрол се въвежда и върху пазарите на животни.

 

 

Вчера екипът от ветеринари обиколи видинския пазар, но не намери нито една жива птица, предлагана за продан.

 

 

 

 

* * *

 

 

 

Проф. Радослав Гайдарски, министър на здравеопазването: Няма място за психоза

 

 

- Г-н министър, дойдохте веднага във Видин заради болния лебед. Разтревожен ли сте?

 

 

- Няма място за паника. Ветеринарните и здравните органи са мобилизирани за строго спазване на предписанията. Ако проявим бдителност и при нови евентуални подобни случаи, няма да има опасност за населението. Не ни е нужна психоза, нужно е повишаване на чувството за отговорност. Стопаните да имат добрината да си пазят собствените птици и да сигнализират в случай на съмнения.

 

 

- Вие анализирахте ситуацията във Видин. Как са действали ветеринарите тук?

 

 

- Много бързо и професионално. Спазени са всички изисквания на кризисния щаб и не е създадена никаква опасност за населението.

 

 

- Известно е, че хората, открили болния лебед, са го извадили от реката и пренесли до помещение с голи ръце. Има ли опасност за здравето им?

 

 

- Двамата мъже се наблюдават от лекари. Живи и здрави са. От 30 януари досега са минали 5 дни, нямат никакви симптоми на заболяване. След това лебеда са поели ветеринари, които са действали с маски и ръкавици.

 

 

- Дадохте ли указания как да действат лекарите от видинската болница?

 

 

- Не. Това не се налага. У нас са подготвени две болници - в София и във Варна, за оказване на помощ при евентуални заболявания. Там са дадени профилактичните медикаменти. За хората в допир с болни птици, както и за ветеринарите, които ще влязат в огнищата, също има "Тамифлу".

 

 

 

 

* * *

 

 

 

Доц. Жеко БАЙЧЕВ: След седмица ще знаем диагнозата

 

 

На територията на България няма птичи грип. В извадения от водите на Дунав лебед е открит вирусът Н5. Това е птичи грип, непатогенен за хората. От 7 до 10 дни ще имаме диагнозата, след като получим резултатите от изследванията във Великобритания.

 

 

В Гърция имаха случай като нашия, но излезе отрицателен. Само ако щамът е Н5N1, е притеснително. 9% от гъшия дроб за Европа се произвежда у нас, 50 000 души са заети в отрасъла.

 

 

Но аз съм сигурен, че няма да се наложи границите на България да бъдат затворени за птичите продукти.

 

 

Ние сме се въоръжили да посрещнем птичия грип, снабдили сме се с 4000 облекла и маски, 700 ваксини "Тамифлу".

 

 

 

 

* * *

 

 

 

Народът отказа пилешкото

 

 

С 40-50% паднаха продажбите на пилешко месо в страната. Това заяви председателят на Съюза на птицевъдите Борис Стоименов. "Мисля, че вече няма накъде да падат. Надявам се психологическата криза да се преодолее и у нас, както се преодолява навсякъде по света", допълни той.

 

 

Цените на едро на пилешкото варират между 1,95 до 2,10 лева, а на дребно - между 3,20 и 3,50 лева, каза Стоименов. Според него продукцията от промишлените ферми е абсолютно безопасна. Производството в тях се контролира. Освен това средата е изкуствена, птиците нямат допир с диви животни. Борис Стоименов съветва да не се купуват птици, продавани по пазарите от бабите и отглеждани в домашни условия.

 

 

 

 

* * *

 

 

 

Не пипайте пернатите, съветват лекарите

 

 

Контактите с мъртви птици трябва да се избягват на всяка цена. Това обясни за "Стандарт" главният епидемиолог на здравното министерство д-р Ангел Кунчев. Според него все още няма доказателства, че намерените в страната умрели лебеди са заразени с опасния за човека вирус H5N1 и затова паниката е излишна. В цялата тази ситуация има само едно добро нещо и то е, че хората разбраха как трябва да се пазят, каза д-р Кунчев. Той съветва, когато някой открие умряла птица, веднага да извика ветеринарните власти. Ако това стане в гората или при работа на полето, птицата може да се пренесе в найлон, но без да се докосва. След това задължително трябва ръцете да се измият добре със сапун. Контакти с диви птици на практика не би трябвало да има, защото ловът на пернати е забранен, припомни епидемиологът.

 

 

Човек може да се зарази с болестта след непосредствен контакт с живи заразени птици. Вирусът се съдържа в птичите екскременти, чиито частички след изсъхване попадат във въздуха, а след това се вдишват от човека, предупреди епидемиологът.

 

 

Хората по селата не трябва да пускат домашните си птици на улицата. Добре е, ако могат да ги държат в затворени помещения. Симптомите на болестта са идентични с обикновения грип - температура, отпадналост, болно гърло, кашлица. В някои случаи може да се развие и конюнктивит. При висока лична хигиена рискът от зараза спада многократно, напомни д-р Кунчев.

 

 

 

 

{START_COUNTER}