06.02.2006: Дойде ли птичият грип? (Анализ на Агенция Фокус)

6 февруари 2006 | 02:27
След открития във Видин първи случай на птичия вирус H5 в България, РВМС в Монтана разпореди спешни проверки по поречието на Дунав. Обхванат е район от 62 км. След преминаването на многобройните ята от диви патици, прелетели от северните части на Европа, някои от тях са паднали мъртви на територията на България.
18 мъртви птици бяха намерени и край езерото Дуранкулак. Експертите от РВМС – Добрич са взели проби за изследване.
В Шабленското езеро ветеринарните специалисти намериха пък 8 мъртви лебеда.
Седем сигнала за мъртви птици бяха подадени във ветеринарната служба в Пловдив през уикенда.
По думите на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил наличието на вируса H5 в някои птици не означава, че в страната ни вече има птичи грип.
Директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев също увери, че в страната ни няма случай на птичи грип.


Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил съобщи в петък, че на територията на България е регистриран първият случай на птичия вирус Н5. По думите му това не означавало, че в страната ни вече има птичи грип. Директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев също увери, че в страната ни няма случай на птичи грип.
Последните два дни обаче ветеринарномедицинските служби извършват масови проверки около водоемите на застрашените райони.


Агенция "Фокус"
РВМС Монтана разпореди спешни проверки по поречието на Дунав за умрели птици

След открития във Видин първи случай на птичи грип, РВМС в Монтана е разпоредила спешни проверки по поречието на Дунав. Обхванат е район от 62 км. След многобройните ята от диви патици, прелетели от северните части на Европа, са намерени мъртви птици, от които са изпратени проби за изследване. Изследват се проби от мъртви кокошки и корморани, открити в река Огоста.


Агенция "Фокус"
Седем сигнала за мъртви птици са подадени във ветеринарната служба в Пловдив през уикенда

Седем сигнала за мъртви птици са подадени във ветеринарната служба в Пловдив през уикенда. Птиците са открити на различни места и са различни видове. Според дежурния специалист д-р Маринков не става въпрос за масова заболеваемост, мъртвите птици са без характерни белези за опасното заболяване птичи грип. Въпреки това, те ще бъдат изпратени в Централната лаборатория в София за изследване. Проби от две мъртви птици, открити в Русенско, са изпратени в националната референтна лаборатория. Дива патица е открита край остров Батин, а в русенския квартал Чародейка е намерен мъртъв гарван. Няма открити мъртви домашни птици в Русенско, заяви за Дарик радио директорът на Районната ветеринарно медицинска служба д-р Симеон Йотовски. Екипи от ветеринари са огледали течението на Дунав, но не са сигнализирали за намерени умрели животни. Откритият вчера умрял пеликан край Мартен вероятно е починал от студ или от глад, коментира Йотовски. Въпреки това се чака пробата на лабораторията в София, която ще установи дали в животното има вирус на птичи грип.


Агенция "Фокус"
Синхуа: България ще се запасява с “Тамифлу”

Българските власти съобщиха днес, че всички ветеринарни служби ще се запасят с “Тамифлу” в случай на разпространение на птичи грип, предаде агенция Синхуа.
Антивирусната ваксина ще бъде разпределена основно в районите с най-висок риск от възникване на огнища на птичи грип – влажните зони по протежение на р. Дунав, Черно море и резерватите в Централна България, съобщи вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем.


Агенция "Фокус"
Не са открити мъртви птици по брега на Дунав и по вътрешните водоеми в област Видин

Продължават проверките по брега на река Дунав и по вътрешните водоеми в област Видин. Те се извършват от екипи на Националната и Районната ветеринарномедицинска служба, както и от групи на местното дружество на ЛРС. Досега не са открити мъртви птици. Заради студеното време се увеличава броят на дивите патици в реката. Всички езера и язовири са замръзнали. В с. Сланотрън са забелязани домашни гъски и патици, които се разхождали свободно. Кметът е предупреден да следи за спазване на забраната и ако трябва да налага санкции. Утре ще се проведе среща на 7-те районни ветеринарни лекари, а по-късно областният управител на Видин Кръстьо Спасов ще събере кметовете на 11-те общини за подробни инструкции за действие при поява на огнище на птичи грип.


Агенция "Фокус"
Медиафакс: Над 30 мъртви лебеда са били открити в България

Българските власти обявиха в събота, че са били открити повече от 30 мъртви лебеда на територията на цялата страна, преде румънската агенция Медиафакс. В петък бе съобщено, че вирусът на птичия грип Н5 е открит в лебед, намерен мъртъв край Видин. Пробите са били изпратени в британска лаборатория, за да се провери дали става дума за щама H5N1, който има висок патогенен потенциал. Властите са загрижени от възможното проникване на вируса на територията на цялата страна, посочва агенцията. Други мъртви лебеди са открити покрай Дунав, езерата Шабла и Дуранкулак, в близост до пристанище Бургас и градовете Видин, Ямбол и Пазарджик. Министрите на земеделието – Нихат Кабил и на здравеопазването Радослав Гайдарски, заявиха, че са наредили да бъдат взети редица превантивни мерки, сред които забрана за лова на птици и препоръка към фермерите да държат птиците си на закрито. Гайдарски е издал заповед до местните власти в десет области в Северна България да спазват стриктно препоръките на ветеринарномедицинските служби по отношение на птичия грип, отбелязва Медиафакс.


Агенция "Фокус"
Жеко Байчев: На територията на България няма регистриран случай на птичи грип

На територията на България няма случай на птичи грип. Това заяви в предаването на БТВ “В десетката” Жеко Байчев, директор на Националната ветеринарномедицинска служба. През последните дни в нашите лаборатории постъпиха доста проби на диви птици, до този момент са 25, добави той. Байчев успокои, че смъртни случаи на прелетни птици са нещо естествено през зимата, тъй като те не издържат на студа.
Директорът на Националната ветеринарномедицинска служба подчерта, че намалялата консумация на птиче месо е много притеснителна и обществото трябва да разбере, че българското производство се контролира и не е опасно за здравето. Байчев увери, че се вземат сериозни превантивни мерки.


Агенция "Фокус"
Ветеринарните служби и ГЗ в застрашените от птичи грип области ще получат дози “Тамифлу”

Днес ветеринарните служби и подразделенията на “Гражданска защита” в потенциално застрашените от птичи грип области ще получат дози от препарата “Тамифлу”, съобщи в Силистра вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Препаратите са от дарение, което министерството е получило миналата година. Според министър Етем, страната ни разполага с необходимите ресурси, за да посрещне евентуално разпространение на болестта у нас.
Вчера в различни райони на страната бяха открити мъртви птици, повечето от които водоплаващи.
Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски увери, че като мярка на евентуално откриване на огнище на зараза, в София и Варна са подготвени две инфекциозни болници.


БТВ – Новините – 19.30
Разпоредено е засилено наблюдение за мъртви птици по българският участък на река Дунав

Разпоредено е засилено наблюдение за мъртви птици по българският участък на река Дунав, в участъка на реката между Лом и Козлодуй ветеринарите са открили телата на около 30 диви патици и един лебед. По бреговете на най-големият язовир в Северна България – яз. “Огоста”, край Монтана, са намерени диви водни кокошки и корморани. Според специалистите птиците са загинали заради студа и липсата на достатъчно храна.
18 мъртви птици са намерени край езерото Дуранкулак. Експертите от РВМС – Добрич са взели проби за изследване. Специалистите са обходили и защитените местности и ятата в Казашко и Лимана, както и черноморското крайбрежие, но други мъртви птици не са открити.
След извършения оглед на Силистренския участък на река Дунав експертите са спокойни.
“Никъде не видяхме умрели птици, никъде не видяхме болни, за наша радост”, заяви д-р Велин Димитров, от РВМС. По време на речният обход ветеринарите получиха няколко телефонни сигнала от граждани за открити мъртви птици.
“Сигналите са нормални - по един - два на ден, до три - днеска се убедихте, че отново има такива сигнали, които наши колеги, дежурният екип, прибраха умрелите птици, но това са просто от измръзване - гълъби, гарги, нормално състояние”, допълни д-р Димитров.
В Силистренска област завърши обучението на доброволните екипи, които ще работят в евентуални огнища на птичи грип. Обучени са около 80 души. Доставени са над 300 комплекта специални облекла, техника и дезинфектанти. Ветеринарните извършиха проверки и по видинския участък на река Дунав, близо до мястото, където бе намерен единственият засега лебед, носител на вируса на птичи грип.
“В добро здравословно състояние са тези ята, които забелязваме. Няма смъртни случаи, няма трупове. С колегите от София държахме връзка. За момента, има разпитани и покрай Дунава, където сме срещали рибари, за някакви случаи. Нямаме за момента притеснения”, заяви д-р Валери Велков, от РВМС – Видин.
Вътрешните водоеми в района около Видин са замръзнали. Затова и ятата от водоплаващи, които обикновено долитат, сега са се отправили към Дунава.
На територията на България няма огнище на птичи грип. Това заяви в предаването на БТВ "В десетката" директорът на Националната ветеринарномедицинска служба.
Жеко Байчев подчерта, че намалялата консумация на птиче месо е много притеснителна и обществото трябва да разбере, че българското производство се контролира и не е опасно за здравето.


БНТ - По света и у нас – 20.00
Нови сигнали за умрели птици получихме днес

Нови сигнали за умрели птици получихме днес. Десетки мъртви водни кокошки откри екипът ни край Дуранкулашкото езеро. Ветеринарните специалисти намериха 8 мъртви лебеда в Шабленското езеро, но само от два от тях са взети проби за изследване за птичи грип.

Дуранкулашкото езеро и малките блата наоколо са осеяни с мъртви водни кокошки. Ветеринарните специалисти са длъжни да събират телата на мъртвите птици и да ги заравят в земята. В противен случай хищниците ги разнасят и вероятността за зараза е голяма. Много от птиците обаче не бяха събрани. Водните кокошки не са прелетни птици и според орнитолозите имат висока смъртност през зимата.
Добромир Домусчиев, орнитолог: Голяма част от тях умират нощно време, когато ги хване студът и просто те плуват във водата и когато замръзне, директно умират всичките.
Всяка година се наблюдавали и мъртви лебеди край езерата, разказват и наблюдателите. Само изследванията обаче могат да докажат дали птиците умират от студ или от птичи грип. От тази сутрин орнитолозите наблюдават как заради затоплянето всички гъски отлитат на север.
Повече от 6 часа днес специалисти обходиха по 78-километровата ивица по р. Дунав от устието на Тимок до с. Добри дол. Заради рязкото спадане на температурите има засилен прелет на диви птици.
Д-р Валери Велков (РВМС): Само са дивите патици. Нямаме забелязани лебеди или някакви белочели гъски. В добро здравословно състояние са тези ята, които ги забелязваме, няма смъртни случаи, няма намерени трупове.
Във Видин има няколко сигнала за мъртви птици, но те не представляват интерес за ветеринарите. Въпреки това са взети съответните проби и още днес ще бъдат изпратени в София, допълни д-р Велков.
Вътрешните водоеми във Видин са замръзнали и там водоплаващи няма, казаха от Ловно-рибарския съюз.
За първи път силистренските ветеринари извършиха оглед по р. Дунав. С моторния кораб “Доростол” групата измина около 60 км нагоре по течението – почти до Тутраканското пристанище. В целия участък има прелет на диви гъски и патици, а в района на Сребърна – пеликани и лебеди.
Д-р Венелин Димитров (РВМС): Това, което установихме, е, че птиците са в нормално здравословно състояние. Отдалече като видят плавателният съд, се вдигат, летят. Никъде не видяхме умрели птици, никъде не видяхме болни.
Проверки се извършват и по сухопътната граница с Румъния, и по дунавския бряг.


Нова ТВ - “Календар” - 19.15
С близо 40% е намаляла продажбата на пилешки специалитети в заведенията по поречието на Дунав

С близо 40% е намаляла продажбата на пилешки специалитети в заведенията по поречието на Дунав заради страха от птичи грип, установи екип на Календар. На почит в кръчмите около Видин сега са рибата и свинското, разказаха собственици. Не от дни, а почти от два месеца в “Рибарска среща”, крайпътната кръчма на село Арчар, пилешкото не е актуално.
Златка: Търси се рибата, другата скара също, свинско – кебап, кюфте, но към пилешкото малко има спад.
Ние си го ядем. В къщи си произвеждаме кокошки, патици, гъски, пуйки, 100 бройки сме имали, изклали сме, във фризера сме сложили, почти всеки ден консумираме пилешко,патешко.
Освен клиентите в заведението Златка и съпругът й Георги посрещат и ятата птици.
Златка: Като идваме от селото насам озъртаме се, гледаме, тук слизаме по някой път долу на брега гледаме, от другата страна също минаваме гледаме, но нищо не сме срещали досега, не сме виждали. Патици много имаше тук, лебеди много имаше онзи ден, но нямаше мъртви.
Мълвата за птичи грип в района оставя с празни стомаси много от ромите в село Арчар, които доскоро убивали лебедите за прехрана. Ловели ги, когато било много студено, защото птиците били неадекватни и стигали до брега.
Георги: Направо никаква работа, абсолютно никаква работа. Заетост – грам в това село. Всичко живо, има един лаф, “От кмета до попа – всичко живо копа”. Вече няма пари, няма откъде да се храним. За главния човек винаги е трудно. И като нямаш и къде да отидеш на работа, ром, българин – няма значение. Щом няма какво да се препитава, прибягват към други начини, за да се нахранят.
Все пак някои останаха верни на традициите и за неделната трапеза си заклаха петел.


Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
7 сигнала за мъртви птици са подадени във Ветеринарната служба в Пловдив през уикенда

7 сигнала за мъртви птици са подадени във Ветеринарната служба в Пловдив през уикенда. Птиците са открити на различни места и са различни видове. Според дежурния специалист д-р Маринков не става въпрос за масова заболеваемост, мъртвите птици са без характерни белези за опасното заболяване птичи грип. Въпреки това, те ще бъдат изпратени в Централната лаборатория в София за изследване. Проби от две мъртви птици, открити в Русенско, са изпратени в националната референтна лаборатория. Дива патица е открита край остров Батин, а в русенския квартал Чародейка е намерен мъртъв гарван. Няма открити мъртви домашни птици в Русенско, заяви за Дарик радио директорът на Районната ветеринарно медицинска служба д-р Симеон Йотовски. Екипи от ветеринари са огледали течението на Дунав, но не са сигнализирали за намерени умрели животни. Откритият вчера умрял пеликан край Мартен вероятно е починал от студ или от глад, коментира Йотовски. Въпреки това се чака пробата на лабораторията в София, която ще установи дали в животното има вирус на птичи грип.


БНР – Централен осведомителен бюлетин – 19:00
Осемнайсет умрели птици са открити днес в защитената местност Дуранкулашко езеро

Осемнайсет умрели птици – 10 белочели водни кокошки, 4 лебеда, 2 малки белочели гъски, една червеногуша гъска и една кафявоглава потапница, откриха днес в защитената местност Дуранкулашко езеро експерти от РИОСВ-Варна и РВМС-Добрич при съвместна проверка, съобщиха от Министерството на околната среда и водите. Експертите от РВМС-Добрич взеха проби и иззеха мъртвите птици.
По поречието на Дунав в района на Силистренска област до момента няма открити мъртви птици. Екип от ветеринарни специалисти извърши оглед с корабче по реката от пристанище Силистра до село Малък Преславец.
По целия участък от около 60 км надолу по течението на реката се наблюдава прелет на диви гъски и патици, а в района на Сребърна – лебеди и пеликани. Огледът продължи повече от 4 часа. До момента няма никакви основания за тревога и паника. Прелитащите над реката птици са здрави и нормално подвижни. Днес група от ветеринари обхождаха и отделни райони по сухопътната граница с Румъния и брега на Дунав по суша. Четири сигнала за намерени мъртви гълъби и врани са постъпили по телефоните на РВМС. Рибар е открил мъртва зеленоглава патица на силистренското пристанище. Птиците са прибрани, но според специалистите те са станали жертви на студа.
Министърът на държавната политика при бедствия и аварии обяви Емел Етем, че ветеринарните служби и подразделенията на “Гражданската защита” в потенциално застрашените от птичи грип области ще получат таблетки от препарата “Тамифлу”.
В РВМС във Видин за последното денонощие са получени два сигнала за умрели птици. Взети са проби за изследване. Четири екипа от ветеринарни специалисти обхождат поречието на Дунав от село Връв до Добри дол.
Четири екипа от ветеринарни специалисти обхождат поречието на Дунав от село Връв до Добри дол, срещат се с кметовете на населените места и с рибари. Досега не е открито нищо обезпокоително по крайбрежието. Други седем групи с по трима наблюдатели обхождат районите на 11-те общини. Мониторингът показва, че няма умрели диви птици и заболявания при домашните пернати.
За последните 24 часа във Врачанска област са били намерени две мъртви птици. Във Видин са открити два мъртви фазани и една кукумявка, от които са взети проби за изследване. РВМС в Монтана е разпоредила спешни проверки по поречието на Дунав.Умряла дива патица е намерена и край русенският остров Батин. В района на граничното село Резово и край Созопол са намерени два мъртви лебеда.


Умряха 30 домашни патици край Варна
30 пекински патици са умрели във варненското село Брестак, съобщил вчера стопанинът им.
Той отглежда 2000 патици, които хранел с тесто и отсевки от царевица, обясни доц. Жеко Байчев, шеф на Националната ветеринарномедицинска служба.
Умрели са само най-малките птици. Вероятно е заради храната, смятат ветеринарите. Взети са проби, които днес ще пристигнат за изследване в София.
И при второто изследване на пробите от лебеда, открит на брега на Дунав край Видин,
беше потвърдено наличието на вируса Н5, каза още доц. Байчев. В лабораторията в София от заразените 10 ембриона са умрели 9. Проби и от двата анализа ще бъдат изпратени във вторник за Уейбридж, Англия, където е референт-ната лаборатория за птичи грип. Дотогава се прави т.нар. лиофилизация, или изсушаване на пробите. Пратката ще замине с куриерска фирма, вероятно DHL. Няма да платим нищо за изследването в Уейбридж, каза Байчев. България дори получила като дарение диагностикумите, с които се изследват мъртвите птици у нас. Вчера шефът на ветеринарите лично инспектира работата в софийската лаборатория. 25 лебеда и 3 белочели гъски са постъпили за изследване в София през последните 4 дни, каза Байчев. От днес се засилвали проверките и санкциите за птицекомбинати и домашни ферми, които не спазват мерките за защита от птичи грип. Кметовете на селата
във Видинско обикалят от къща на къща, за да запознаят стопаните с мерките срещу птичия грип. По . заповед на областния Кръстьо Спасов селяните трябва да подписват декларации, че държат кокошките в затворени помещения. Вчера по сигнал на граждани в района на ГКПП Ферибота са открити мъртви фазан и кукумявка.
Две мъртви птици бяха намерени и във Врачанско, което разтревожи хората от региона и РВМС. Привечер на дунавския о. Есперанто срещу Оряхово ловци от близкото с. Лесковец открили мъртъв пеликан. Информирани за опасност от птичи грип, авджиите веднага повикали местния ветеринар. Според: кмета на крайдунавския град Христо Иванов голяма група пеликани всяка година зимува на острова и никога досега не били намирани умрели птици. Вчера шефката на РВМС във Враца д-р Павлина Георгиева съобщи, че край с. Лютиброд на брега на Искър местни хора се натъкнали на умрял лебед. Нови две умрели диви птици пък бяха открити край Русе вчера. На остров Батин е намерен труп на дива патица, а в русенския квартал Чародейка граждани сигнализираха за умрял гарван. В събота в Русе и региона бяха открити други 6 мъртви птици.
в. 24 часа - стр. 9


Хайки събират мъртвите птици из цялата страна
Ветеринарни инспектори, лесничеи, еколози, рибари и ловци наблюдават поречието на Дунав и водните обекти по прелетния път на птиците, след като в петък във Видин беше открит лебед, починал от птичи грип. Пробите от мъртвата птица днес ще бъдат изпратени за по-прецизна експертиза в лаборатория във Великобритания. Дали птицата, дошла от Румъния, е болна и от опасния за хората щам H5N1 ще стане ясно след седмица, обясни земеделският министър Нихат Кабил.
Изследванията на Националната ветеринарномедицинска служба установиха, че лебедът е бил болен от вируса Н5, който е смъртоносен само за птиците. Лабораторията на службата обработва и данните от десетките трупове на пернати, които бяха открити в останалата част на страната. Досега няма реакции на вируса H5N1, който е опасен за хората. Министърът на земеделието е наредил засилване на готовността на всички служби, ако се повиши смъртността при птиците или възникне огнище на заразата. Продължава режимът на сериозно наблюдение в страната, който беше въведен преди няколко месеца. България е уведомила Европейската комисия и ветеринарната й служба САНКО за ситуацията, каза Кабил.
През последните два дни бяха открити десетки мъртви пернати в различни райони на страната, но все още не са готови резултатите от изследванията им. Край видинските с. Добри дол и Долни Цибър бяха намерени 30 диви патици и един лебед. Предполагаме, че са загинали при ледохода по Дунав, когато набавянето на храна е било трудно, заяви шефът на районната ветеринарномедицинска служба в Монтана д-р Людмил Антов. Според него смъртните случаи са нормални, тъй като след затоплянето на времето по ломското поречие на Дунав са долетели десетки хиляди диви патици. По бреговете на най-големия язовир в Северна България "Огоста" бяха намерени мъртви водни кокошки и корморани. Според Антов причината за смъртта им е студът. Мъртва птица беше открита в събота и на 20 км от Бургас, а тяло на лебед - в Несебър.
Във Видинско продължава наблюдението на частните дворове и птицефермите, а от месец действа забрана за продажба на открито. Засилен е и контролът по граничните пунктове в областта и всички автомобили се дезинфекцират. Заради повишената опасност от разпространение на птичи грип в Добричко е ограничен достъпът до езерата край Шабла и Дуранкулак.
Въпреки първия случай на заразена птица сред населението на Видин няма паника. Хората по селата се безпокоят повече, че домашните им птици може да бъдат унищожени, без да получат компенсации. Консумацията на яйца и птичи продукти в града леко е спаднала, съобщиха търговци. Цената на месото по магазините обаче е непроменена.
в. Дневник – стр. 2


Раздават "Тамифлу" на Гражданска защита
Деси ВИОЛЕТОВА
Ветеринарните служби и подразделенията на "Гражданска защита" в потенциално застрашените от птичи грип области от вчера получават дози от препарата "Тамифлу", съобщи в Силистра вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Препаратите са от дарение, което министерството е получило миналата година. Според министър Етем, страната ни разполага с необходимите ресурси, за да посрещне евентуално разпространение на болестта у нас.
Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски увери, че като мярка на евентуално откриване на огнище на зараза, в София и Варна са подготвени две инфекциозни болници.
С участието на областния управител на Силистра Светлана Великова вчера специалисти от Регионалната ветеринарно-медицинска служба направиха с катер оглед на силистренския участък на Дунав за болни или умрели диви птици. В седемте общини на Силистренска област е завършено обучението на доброволните екипи, които ще работят в евентуални огнища на птичи грип. Обучени са около 80 души. Доставени са над 300 специални облекла, дезинфекционна техника и дезинфектанти.
На територията на България няма случай на птичи грип, потвърди и вчера Жеко Байчев, директор на Националната ветеринарномедицинска служба по БиТиВи. През последните дни в нашите лаборатории постъпиха доста проби на диви птици, до този момент са 25, добави той. Байчев успокои, че смъртни случаи на прелетни птици са нещо естествено през зимата, тъй като те не издържат на студа.
От различни райони на страната и вчера продължиха да се получават сигнали за мъртви птици.
в. Дума - стр. 3


Отцепват Шабленското и Дуранкулашкото езера
Ива ДИМИТРОВА
Специалисти от Регионалната ветеринарно-медицинска служба направиха с катер оглед на силистренския участък на Дунав за болни или умрели диви птици. Вчера две групи провериха дунавското крайбрежие от Бръшлен до Силистра, но не откриха мъртви пернати.
Районите около Шабленското и Дуранкулашкото езера от вчера са отцепени и на територията е забранено движението на хора, автомобили и селскостопанска техника. Акваторията се охранява от полиция и работници от временната заетост в община Шабла. Целта е да не се допусне зараза на домашните птици по дворовете, обясни шефът на РВМС в Добрич д-р Александър Александров.
Ветеринарите откриха седем мъртви лебеда край Езерец, един край Дуранкулак и една белочела гъска. Предния ден РИОСВ ­ Варна съобщи, че край Дуранкулашкото езеро са открити други 8 мъртви лебеда. За анализ в централната лаборатория на НВМС в София са изпратени два лебеда и умрялата гъска. По ломското поречие на Дунав и бреговете на язовир "Огоста" край Монтана също са открити мъртви диви патици и един лебед. Взети са проби, които са изпратени за анализ.
Резултатите от бързите тестове ще са готови във вторник. Около седмица е необходима за извършване на основен анализ. Ако пробите са положителни, твърде вероятно е лебедите да са се заразили от белочелите гъски, тъй като са с по-слаба имунна система, предполагат ветеринари. Заразата може да се пренесе от контакт между двата вида птици. Затова достъпът до акваторията на двете езера се забранява, за да не полепнат отпадъци или птичи изпражнения по ботушити на хората или по гумите на автомобилите и заразата да се пренесе в домашните дворове. До момента край Шабла и Дуранкулак всички проби са отрицателни. Миналата седмица бяха намерени близо 200 умрели водни кокошки, но причината за смъртта им са ниските температури.
В момента в рисковата зона в Добричка област се намират над 100 000 гъски и 500 лебеда. При студени зими е обичайно лебедите да умират, казват местните хора. Те се притесняват повече защо ветеринарите не загробват мъртвите тела, а ги оставят спокойно да лежат върху леда на езерата. Освен това мъртвите птици са повече, отколкото съобщават официално по медиите, твърдят още дуранкулакчани. Местен жител се натъкнал вчера сутринта на нови шест трупа на гъски и лебеди. Телата на пернатите могат да се видят само с бинокли. Езерата са заледени, на места ледът е пропукан и няма никакъв начин да се стигне навътре, обясни д-р Александров.
Ветеринарните служби и подразделенията на "Гражданска защита" в потенциално застрашените от птичи грип области получиха дози от препарата "Тамифлу", съобщи в Силистра вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем. Препаратите са от дарение, което министерството е получило миналата година. Според министър Етем, страната ни разполага с необходимите ресурси, за да посрещне евентуално разпространение на болестта у нас. Няма опасност за населението от зараза с птичи грип, държавата е взела необходимите мерки.
Министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски увери, че като мярка на евентуално откриване на огнище на зараза, в София и Варна са подготвени две инфекциозни болници.
в. Монитор – стр. 4


Расте броят на мъртвите птици в България
Нови седем мъртви лебеда и една малка белочела гъска са открити от експерти от РИОСВ-Варна по време на извършваните ежедневни проверки на водоемите в района на Шабла, осем мъртви лебеда пък са открити в Дуранкулак, съобщиха от Министерството на околната среда и водите вчера. В момента акваторията на Шабленското и на Дуранкулашкото езеро е плътно заселена. Над 100 000 са гъските, а около 500 лебедите.
Умрял пеликан е намерен на остров Есперанто близо до Оряхово. Мъртва дива патица е била намерена в река Дунав при остров Батин, съобщиха от русенската ветеринарномедицинска служба. В градския квартал "Чародейка" пък е бил открит труп на гарван.
На територията на България няма случай на птичи грип, заяви вчера директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев пред бТВ. Байчев смята, че намалялата консумация на птиче месо е много притеснителна и обществото трябва да разбере, че българското производство се контролира и не е опасно за здравето. Според него се взимат сериозни превантивни мерки.
в. Новинар – стр. 3


Шабла в блокада заради грипа
ДОБРИЧ. Цялата територия около Шабленското и Дуранкулашкото езеро от вчера са абсолютно забранени за движение на хора и коли. Районът се пази от полиция. Целта е да не допуснем заразата да стигне до домашните птици, обясни шефът на РВМС в Добрич д-р Александър Александров. Досега всички проби на мъртви птици са отрицателни, успокои той. Местни ветеринари са открили 7 мъртви лебеда край Езерец и един край Дуранкулак. Според РИОСВ-Варна намерените птици са 13, но местните хора твърдят, че са много повече. Резултатите от тестовете ще са готови във вторник-сряда. Ако са положителни, твърде вероятно е лебедите да са заразени от белочелите гъски, предполагат ветеринари. В момента в двете езера има около 100 000 диви гъски и 500 лебеда. Още десетки мъртви птици бяха открити из страната. Ловци от оряховското с. Лесковец намериха умрял пеликан. Районът край Дунав е под непрекъснато наблюдение. На няколко места по брега от с. Добри дол до с. Долни Цибър са открити мъртви диви патици. Умрял лебед, разкъсан от кучета, е видян при с. Станево. Други птици са намерени край яз. "Огоста". Проби от всички пернати са пратени за изследване в София. На територията на България няма птичи грип. Откритият лебед с вируса е бил в Дунав, заяви вчера Жеко Байчев, шеф на Националната ветеринарна служба. Той успокои, че смъртни случаи при прелетните птици са нещо естествено през зимата, тъй като не издържат на студа. Байчев подчерта още, че намалялата консумация на птиче месо е много притеснителна и обществото трябва да разбере, че българското производство се контролира и не е опасно за здравето.
в. Стандарт – стр. 3


Набират борци срещу птичия грип
Доброволни екипи от цялата страна се обучават да работят в евентуални огнища на птичи грип.
В седем общини в Силистренско завърши обучението на около 80 души. Доставени са над 300 специални облекла, дезинфекционна техника и дезинфектанти. Както Телеграф писа, още в петък в България бе намерен умрял лебед край Видин, чийто симптоми съвпадат с тези на птичия грип - наличие на вируса Н5 - смъртоносен за птиците. Експертите очакват резултатите от референтното изследване в Лондон. Четири екипа от ветеринарни специалисти обхождат поречието на Дунав от село Връх до Добри дол, срещат се с кметовете на населените места и с рибари. За последното денонощие в Русе са открити мъртви дива патица и гарван. Два сигнала за открити мъртви лебеди в Южното ни Черноморие са постъпили в Районната медицинско-ветеринарна служба в Бургас. В рисковата зона в Добричка област се намират над 100 000 гъски и 500 лебеда, съобщават ветеринари. На територията на България няма случай на птичи грип, заяви Жеко Байчев, директор на Националната ветеринарномедицинска служба. През последните дни в нашите лаборатории постъпиха доста проби на диви птици, до този момент са 25, добави той.
***
ГРАДОВЕ В ПАНИКА
Видин
На 31 януари след проба от мъртъв лебед, намерен в промишлената зона на Видин, се потвърждава наличие на вируса Н5 - смъртоносен за птиците - птичи грип в България. Ветеринарни екипи от Видин и Националната ветеринарномедицинска служба наблюдават дунавския бряг от устието на река Тимок до Добри дол.
Варна
7 мъртви лебеда и малка белочела гъска са открити в района на защитена местност "Шабленско езеро" и местност „Езерешко перило". В местността "Голямата дига", на територията на защитена местност "Дуранкулашко езеро", са открити други 8 мъртви лебеда.
Бургас
Два мъртви лебеда се изследват за птичи грип. Птиците са намерени на 20 км от Бургас в местността "Ченге-не скеле". Мястото, известно като рибарското селище
на Бургас, е населено с десетки постоянно живеещи. Очакват се окончателните резултати от изследванията утре.
Ямбол
Мъртъв лебед е намерен в р. Тунджа, в близост до промишлената зона на Ямбол. Незабавно са изпратени проби за изследване в София. Според очевидци в същия район на реката са видени още лебеди.
Пазарджик
Мъртъв лебед е открит в близост до Пазарджик. Не е потвърдена причината за смъртта, чака се резултати от анализа.
Русе
Мъртъв пеликан е намерен вчера сутринта в река Дунав край русенското село Мар-тен. Трупът на птицата е прибран с лодка от ветеринарните специалисти. Заедно с пеликана за изследване в София е изпратен и мъртъв сокол, патица и гарван.
в. Телеграф - стр. 3


Отцепват Шабленското и Дуранкулашкото езеро
Ива ДИМИТРОВА
Районите около Шабленското и Дуранкулашкото езера от вчера са отцепени и на територията е забранено движението на хора, автомобили и селскостопанска техника. Акваторията се охранява от полиция и работници от временната заетост в община Шабла. Целта е да не се допусне зараза на домашните птици по дворовете, обясни шефът на РВМС в Добрич д-р Александър Александров. Ветеринарите откриха седем мъртви лебеда край Езерец един край Дуранкулак и една белочела гъска.
в. Телеграф - стр. 3


Забраниха достъпа до езера край Дуранкулак и Шабла
Забранява се достъпът на хора и селскостопанска техника до езерата край Дуранкулак и Шабла (къде са те -виж картата), съобщи вчера шефът на РВМС в Добрич д-р Александър Александров. Полицаи от РПУ в Шабла и хора от временната заетост ще контролират стриктно спазването на забраната. Повод за нея са открити през последните два дни 7 мъртви лебеда в езерото край с. Езерец. Мъртви лебед и белочела гъска са намерени и в Дуранкулашкото езеро. Два от лебедите и белочелата гъска са били
изпратени в София за изследване. Дали става дума жертви на птичия грип - това ще стане ясно не по-рано от вторник, когато ще са готови резултатите.
Трупове на мъртви птици бяха открити в почивните дни и в област Монтана - по бреговете на Дунав и яз. „Огоста", съобщиха от РВМС. В язовира са намерени мъртви водни кокошки. Най-вероятно смъртта им е причинена от студовете, смятат експертите.
„На територията на България няма случай на птичи грип", заяви учудващо пред Би Ти Ви вчера шефът на Националната ветеринарномедицинска служба Жеко Байчев, макар че в петък беше открит вируса Н5 в лебед край Видин. Тази разновидност не е опасна за хора. След откриването му ветеринари, еколози, ловци и рибари са претърсили брега на Дунав, както и реките и водоемите в областта. На брега на Дунав до с. Станево са намерени останки на лебед. Той бил изяден от кучета и хищници и проби за изследване от него не са взети. На няколко места са открити и мъртви диви патици.
***
В Силистра и региона до вчера нямаше открити болни птици или такива с наличието на опасния щам, съобщи шефът на РВМС д-р Венелин Димитров. Вчера той и областният управител Светлана Великова инспектираха с кораб цялото поречие по река Дунав от Силистра до тутраканското село Малък Преславец. Проверката бе разпоредена, след като във Видин, Русе и Бургас преди ден бяха открити мъртви птици, за които има съмнение, че са били болни.
Екипите от РВМС-Силистра продължават засиления контрол по птицефермите в региона и в резервата „Сребърна", който специалистите сочат като най-уязвимото място в областта, където евентуално може да се появи птица болестта.
Умрял пеликан бе открит на брега на"остров „Есперанто" край Оряхово. Птицата е намерена от ловната дружинка на с. Лесковец в събота. Веднага по всички указания за предпазване от птичия грип д-р Цветан Цветанов я е взел и в найлонов плик пеликанът е изпратен вчера за изследване в столицата.
в. Труд – стр. 10


Засилват се мерките срещу птичия грип
След Видин, в Ямбол, Бургас, Пазарджик и в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро бяха открити още мъртви лебеди. Очаква се взетите от тях проби да дадат отговор на въпроса дали след Румъния и Турция заразата е обхванала и нашата страна. Държавните институции са готови да действат при евентуално усложняване на обстановката. Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски издаде заповед до управителите на десет области по поречието на река Дунав и по Черноморието строго да спазват предписанията на ветеринарните и здравните служби за мерките срещу птичия грип.
При евентуално откриване на огнище на зараза са подготвени две инфекциозни болници - в София и във Варна. Директорът на Националната ветеринаромедицинска служба (НВМС) доц. Жеко Байчев също увери, че има готовност да се реагира при евентуално възникване на зараза. Вече са купени 4 хиляди защитни облекла и маски, 700 ваксини „Тамифлу", а близо 200 ветеринарни специалисти са в готовност при евентуално огнище на зараза. Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил заяви, че ако пробата от мъртвата птица, която е изпратена за изследване в Лондон, се окаже положителна, мониторингът над страната ще бъде увеличен. Страната ни е в нови условия, след като пробата от мъртъв лебед, открит на 31 януари във Видин, е била положителна за наличие на вируса Н5 - смъртоносен за птиците, но не и за човека. Оставаме в режим на сериозно наблюдение във връзка с опасността от птичи грип. Не пипайте пернатите, съветват лекарите. Лебедите не са заразени с опасния за човека вирус H5N1 и затова паниката е излишна.
в. Земя – стр. 6
{START_COUNTER}