12.02.2006: Смъртоносният щам е вече в България, Гърция и Италия (Светони и български масмедии)

Смъртоносен щам на птичи грип в България

 

 

 12 февруари 2006 | 03:41 

 

 

В България вече има птичи грип, смъртоносен и за хората, съобщи Европейската комисия в Брюксел, като се позова на британската лаборатория в Уейбридж. След направените проби на намерения мъртъв лебед край Видин, британските учени бяха категорични: установена е високопатогенна форма на вируса на птичия грип H5N1. Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски заяви пред Агенция “Фокус”, че няма опасност хората да се заразят с птичи грип, защото във всички случаи, когато са били намирани мъртви птици, специалистите са използвали предпазно облекло. Здравният министър каза още, че са взети всички предпазни мерки, за да се предотврати разпространението на птичия грип в страната.

 

 

Агенция “Фокус”

 

Жеко Байчев: Все още в страната нямаме заболяване от птичи грип при кокошия вид

 

Все още в страната при кокошия вид нямаме заболяване от птичи грип. Това, че е изолирано в един лебед в река Дунав, намерен с H5N1, не значи, че на територията на страната има разпространен птичи грип от патогенни за хората щамове. Това каза директорът на Националната ветеринарномедицинска служба доц. Жеко Байчев пред БНР. "В Европа явно има на няколко места поражения от лебеди - в Италия, в Гърция, на територията на Република Турция срещу Малко Търново, на три километра от нашата граница, на територията на Румъния срещу град Видин в Кошава, на десет километра от нашата граница. Всичко това показва, че има изключителна, много голяма опасност за разпространението на птичи грип, опасен и за хората. В тази връзка наши екипи осъществяват постоянен контрол на здравословното състояние както на дивите водоплаващи, така и на кокошия вид”, заяви Жеко Байчев.

 

 

Агенция “Фокус”

 

Всички мерки за противодействие на птичия грип се спазват по-стриктно от всякога, каза кметът на Видин

 

Всички мерки за противодействие на птичия грип се спазват по-стриктно от всякога. Това заяви за Агенция “Фокус” кметът на Видин Иван Ценов, след като стана ясно, че смъртоносният щам на птичия грип H5N1 е бил открит в диви лебеди, в региона на град Видин. Той обясни, че едва ли ще се пристъпи към избиването на птици, но все ще се чакат указания на Националната ветеринарно медицинска служба. “Хубавото е, че двамата души, които са били в контакт с умрелия лебед, са живи и здрави”, каза още Ценов. Той обясни, че инкубационният период е три до пет дни, а вече са минали 2 седмици.

 

 

Агенция “Фокус”

 

Емилия Тончева: В момента пандемичната фаза за птичи грип е три

 

Световната здравна организация /СЗО/ има определени пет пандемични фази за птичия грип. За целия свят в момента пандемичната фаза е три, т.е. тя не е променена. Това заяви Емилия Тончева, представител на Световна здравна организация /СЗО/ за България, в предаването “Седмицата” по Дарик радио. Тя уточни, че трета фаза означава, че има пренос на вируса от животни към хора, който е силно ограничен. “Четири ще бъде евентуално ако се случи пренос от човек на човек и този пренос е научно доказан и е сред голям брой хора”, допълни Емилия Тончева. Тя подчерта, че пандемична фаза пет ще бъде обявена, когато са засегнати много страни и вирусът се пренася трайно от човек на човек.

 

 

Агенция “Фокус”

 

"Хюрриет": Предприети са превантивни мерки срещу птичи грип в село на турско-българската граница

 

В село Бегендик, което се намира в община Инеада на околия Демиркьой в провинция Къркларели /Лозенград/, са взети превантивни мерки, тъй като има съмнение, че кокошки са умрели от птичи грип, предава електронното издание на в. Хюрриет. Проби от мъртвите кокошки са изпратени за изследване в Ветеринарния институт в истанбулския квартал Пендик. Има готовност за сбиране и умъртвяване на всички домашни птици в селото. Специалисти от министерството на земеделието посочват, че все още няма окончателни резултати, но независимо от това се вземат нужните превантивни мерки в селото, което е на самата турско-българска граница.

 

 

Агенция “Фокус”

 

Ройтерс: Смъртоносният щам H5N1 на птичия грип бе регистриран в България

 

Смъртоносния щам на птичия грип H5N1 е бил открит в диви лебеди в региона на българския град Видин, близо до границата с Румъния, предаде Ройтерс, като се позова на информация от Европейската комисия. “Резултатите от лабораторията към Европейския съюз в Уейнбридж потвърждават, че регистрираните случаи на птичи грип в България са от високо патогенния тип H5N1,” се казва в съобщението.

 

 

Агенция “Фокус”

 

АП: ЕС потвърди наличието на щама H5N1 в България

 

Европейският съюз потвърди днес наличието на смъртоносния за хората щам H5N1 на птичия грип в проби, взети от умрели диви лебеди в България, открити в близост до границата с Румъния, съобщава АП. Проведените тестове от лабораторията в Уейбридж, Великобритания са потвърдили наличието на смъртоносния щам H5N1, се казва в комюнике на Европейската комисия.

 

 

Агенция “Фокус”

 

АФП: Европейската комисия потвърди наличието на смъртоносния щам на птичия грип H5N1 в България

 

Смъртоносният щам на птичия грип H5N1 е бил открит в диви лебеди в България, обяви Европейската комисия, като се позова на информация от лаборатория към Европейския съюз във Великобритания. “Днес Европейската комисия получи информация, че резултатите от изследванията в лабораторията към ЕС в Уейбридж потвърждават наличието на смъртоносния щам на птичия грип H5N1 в откритите в Северна България диви лебеди. Птиците са били намерени в региона на град Видин, близо до границата с Румъния,” се казва в официално съобщение, цитирано от АФП.

 

 

Агенция “Фокус”

 

Макфакс, Македония: Наличие на щама H5N1 на вируса на птичия грип бе установено в България и Гърция

 

Поява на щама H5N1 на вируса на птичия грип бе установено в България и Гърция, предаде македонската агенция Макфакс. Това съобщено днес Европейската комисия, представяйки резултатите от анализите, извършени в лабораторията на ЕС във Великобритания. Щамът H5N1 на вируса на птичия грип стана причина за смъртта на десетки милиони птици от 2003 г. досега и причини заболяването на най-малко 165 души и смъртта на други 88, отбелязва агенцията.

 

 

Агенция “Фокус”

 

А1: Смъртоносният щам на вируса на птичия грип бе открит в пробите от лебеда, намерен край Видин

 

Европейската комисия съобщи, че резултатите от анализа, извършен в лабораторията на ЕС във Великобритания, показват наличие на щама H5N1 на вируса на птичия грип в пробите от лебеда, открит мъртъв в района на българския град Видин, предаде македонската телевизия А1.

 

 

Агенция “Фокус”

 

АФП: България е взела всички предпазни мерки за защита на населението от птичи грип

 

България е взела всички предпазни мерки, за да предотврати разпространението на птичия грип в страната, предаде АФП, като цитира министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски. “Взехме всички възможни предпазни мерки и няма опасност за населението,” заяви Гайдарски, цитиран от световната медия. По-рано днес Европейската комисия обяви, че диви птици, намерени в България, Гърция и Италия, са били болни от смъртоносния за човека щам на вируса на птичия грип H5N1.

 

 

Агенция “Фокус”

 

Финансовите министри от Г8 призоваха да се окаже помощ на бедните страни в борбата с птичия грип

 

Министрите на финансите на страните от Г8 ще разгледат на следващата си среща през април конкретни предложения за реализацията на инициатива по закупуването на ваксини против птичия грип, предаде РБК. Това се съобщава в официалното комюнике, което бе разпространено след днешната им среща в Москва. Министрите призоваха да се окаже помощ на развиващите се и на бедните страни в усилията им срещу разпространението на болестта. Те приветстваха напредъка в тази област, който беше постигнат на конференцията в Пекин.

 

 

Агенция “Фокус”

 

Владимир Путин заяви, че светът трябва да реши глобално проблемите на енергетиката и птичия грип

 

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия ще предложи прозрачни правила в глобалния енергиен сектор, които да бъдат обсъдени на срещата на върха на Г-8 в Москва, предаде Ройтерс. Освен това руският президент смята, че светът трябва да се споразумее за предприемането на специфични стъпки, за да минимизира загубите от евентуална пандемия от болестта птичи грип. Той добави, че световната финансова система показва първоначални знаци на нестабилност, които трябва да бъдат взети под внимание на срещата на Г-8 в Санкт Петербург.

 

 

Агенция “Фокус”

 

“Дневник”, Македония: Птичи грип в Румъния, България и Гърция

 

Румънските власти потвърдиха вчера, че в село Сетат край границата с България е открито ново огнище на птичи грип, пише днес македонският вестник “Дневник”. Селото е поставено под карантина и всички домашни птици в областта ще бъдат унищожени. Междувременно България през седмицата изпрати проби за анализ в британска лаборатория, след като бе открито наличието на вируса H5 при умрял лебед. В Гърция ветеринарно-медицинските служби в районите на река Марица предприемат превантивни мерки за борба с болестта. Извършва се дезинфекция на влаковете и автомобилите на гранично-пропускателните пунктове с България и Турция. Гръцките медии съобщиха, че е открит вирусът H5 в проби от трите умрели лебеда в района на Солун и Пиреа, отбелязва изданието.

 

 

Агенция “Фокус”

 

НЕТ: Циркуляр на гръцкото здравно министерство информира учениците как да се пазят от заразяване с птичи грип

 

От гръцкото министерство на здравеопазването изпратиха циркуляр до всички гръцки училища във връзка с птичия грип, съобщи в обедната си информационна емисия гръцката телевизия НЕТ. Учителите са длъжни да информират децата какво пише в циркуляра. Той съдържа напътствия и съвети как децата да спазват лична хигиена и как да постъпват ако намерят мъртва птица. Циркулярът на здравното министерство е част от мерките, които се предприемат в условията на завишена опасност от разпространение на птичи грип в Гърция, след като преди дни в страната беше установен първият случай на заразен лебед с вируса Н5, отбелязва телевизията. От министерството уверяват, че се вземат всички необходими мерки за предотвратяване на разпространението на птичи грип в Гърция.

 

 

Агенция “Фокус”

 

АФП: Възможно е ново огнище на птичи грип в Румъния

 

Предполагаемо ново огнище на птичи грип е било открито в румънската част на делтата на река Дунав, където предварителни изследвания са потвърдили наличието на смъртоносния за птиците щам Н5 на болестта в птицевъдна ферма в региона, съобщава АФП. Проби от вероятно заразени птици вече са били изпратени за изследвания в Букурещ. От този сутрин е започнало ликвидирането на всички домашни птици в района.

 

 

Агенция “Фокус”

 

Извънредно заседание по въпросите на разпространението на птичи грип в Гърция се провежда в Солун

 

Извънредно заседание по въпросите на разпространението на птичи грип в Гърция се провежда в Солун, след като по-рано днес гръцкото министерство на земеделието съобщи официално, че в страната са регистрирани общо три случая на птичи грип, от опасния за хората щам на болестта H5N1, за който се предполага, че е бил пренесен на територията на страната от мигриращи птици, предаде АФП, позовавайки се на изявление на заместник-кмета на Солун Йоанис Бикос. “Лабораторията на ЕС в Лондон потвърди официално присъствието на H5N1 в пробите, които бяха изпратени за изследване”, се казва в официално комюнике на министерството на земеделието на Гърция, разпространено днес.

 

 

Агенция “Фокус”

 

Властите в Гърция предприемат мерки срещу разпространението на птичи грип

 

Гръцките власти предприемат мерки срещу разпространението на птичи грип, които включват забрана за отстрелване на диви птици, създаване на карантинни зони и дезинфекция на птицевъдните ферми, предаде днес РБК. По-рано бе съобщено, че опасният за хората щам H5N1 е бил открит при три мъртви лебеда на юг от Солун.

 

 

Агенция “Фокус”

 

АФП: Гръцките власти призоваха за спокойствие във връзка с птичия грип

 

Гръцките власти призоваха днес гражданите на страната да не изпадат в паника, но да бъдат предпазливи, след като бе открит смъртоносния за човека щам на вируса на птичи грип H5N1 при лебеди близо до Солун, предаде АФП. “Призовавам гражданите към спокойствие”, заяви заместник-кметът на Солун Йоанис Бикос.

 

 

Агенция “Фокус”

 

В откритите в Гърция случаи на птичи грип е засечен H5N1

 

В откритите в Гърция случаи на птичи грип при мъртви диви лебеди също е засечено присъствието на високо патогенния щам H5N1, предаде АФП. Проведените тестове от лабораторията в Уейбридж, Великобритания са потвърдили наличието на смъртоносния щам H5N1, се казва в комюнике на Европейската комисия.

 

 

Агенция “Фокус”

 

В. “Черно море”, Варна: Шабла иска достъп до резиденцията на МС заради птичия грип

 

Трябва да се осигури достъп на специализираните екипи, които следят за мъртви птици, до резиденцията на Министерския съвет в Шабла. Около две трети от Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс влиза в тази специална зона, а ветеринарите не могат да направят обход на бреговете. За това предупреди вчера кметът на Шабла Елка Димова, след като в Шабленското езеро бе открит лебед, положителен на грипния щам H5. Тя обясни, че в района на резиденцията може да се влезе само след разрешение на министъра на държавната администрация Николай Василев. Още четири мъртви лебеда са открити във влажната зона вчера, съобщиха от областната епизоотична комисия, която заседава извънредно. В езерата са накацали около 700 птици от този вид. На подстъпите към влажната зона да бъдат сложени предупредителни табели за опасност от разпространение на птичи грип, разпореди д-р Пенчо Каменов, директор в Главно управление на Националната ветеринарномедицинска служба. Надписите ще забраняват автомобили да спират около езерата. Директорът на РДВР капитан Ивелин Петров е поискал от министъра на вътрешните работи Румен Петков жандармерията също да се включи в охраната на езерата. Ловците пък тръгват на хайка за безстопанствени кучета и чакали, които могат да пренесат зараза от дивите ята. На входа на всеки селски двор трябва да се сложи съд с дезенфикционен разтвор, за да се пресече пътят на вируса до домашните птици. Кметските наместници са инструктирани стриктно да следят за тази мярка, каза д-р Александър Александров, шеф на Регионалната ветеринарномедицинска служба. Оттам предупредиха, че срещу стопани, които имат по няколко наказателни акта, защото са пускали домашните си птици извън дворовете, ще бъдат предприети радикални мерки. Ятата им могат да бъдат конфискувани и избити. Досега са правени три пъти оборки на мъртви птици и саниране на езерата, но община Шабла няма достатъчно финансов ресурс и настоява да бъде подкрепена от националния кризисен щаб, заяви Елка Димова. Тя коментира, че и частни стопани искат да бъдат компенсирани за извънредната ситуация, защото им е забранено да водят добитъка си на паша и водопой във влажната зона.

 

 

Нова ТВ - “Календар”

 

Опасният за хората щам на птичия грип H5N1 беше открит в Италия и Гърция

 

Опасният за хората щам на птичия грип H5N1 беше открит и в Италия, и в Гърция. Умрелите лебеди, намерени в двете страни, са били заразени с острата форма на вируса. Това съобщиха официални представители на италианското и гръцкото правителство. Те се позоваха на резултатите от проведените изследвания. Високо патогенният щам на птичия грип е открит до момента в най-малко 165 души в целия сват, от тях 88 починаха.

 

 

БТВ - Новините

 

ЕК потвърди, че в България е открит птичи грип който е от опасния за хората вид H5N1

 

Европейската комисия потвърди, че в България е открит птичи грип който е от опасния за хората вид H5N1. Това съобщи Европейската комисия, като се позова на изследвания от лабораторията във Великобритания. По-късно информацията беше потвърдена от българските власти. Земеделският министър е уведомил премиера и президента, че страната има възможност да се справи със създалата се ситуация. Смъртоносният и за хората щам на вируса на птичия грип H5N1 бе открит в пробите от лебеда намерен край Видин на 30 януари. Има съмнения, че лебедите, намерени по-късно в язовир “Цонево” до Варна и в Шабленското езеро вероятно също са заразени с опасния за хората щам Н5Н1. Строги мерки за контрол над птиците и на контакта на хората с птици вече са въведени в областите Видин, Добрич, Варна и Бургас. Екип от специалисти е изпратен и в Малко Търново, където само на 3 километра от границата на турска територия местните ветеринари унищожават домашни птици, болни от опасния за хората вирус. “Призовавам гражданите на България да не се паникьосват. Ние ще ги информираме изключително много. В никакъв случай не трябва да започваме сега-ама недейте вкусва птиче месо, ама недейте правете това и т.н. Важното е да сме предпазливи. В никакъв случай не трябва да има достъп до водните басейни. Нека гражданите на България да избягват това. Нека да не се докосват до дивите водоплаващи птици. Нека гражданите на България да си затворят птиците не в двора, а в помещенията за отглеждане на птици, а това също да го има в предвид и бизнеса.”Засега на територията на България няма регистриран случай на заразена домашна птица, а единственият категорично потвърден случай на опасния Н5Н1 е при лебеда намерен на брега на Дунава край Видин. В радиус от 10 километра около мястото, където е открита птицата е въведен строг контрол на ветеринарните и здравните специалисти, а от пернатите в 12 населени места са взети проби за изследване. Няма основания за паника във Видинския регион, успокояват местните власти. Ветеринарните екипи са снабдени със защитни облекла и за тях са осигурени необходимите дози “Тамифлу”. Районната ветеринарномедицинска служба разполага и с мобилна установка за дезинфекция, както и с 5 бензинови пръскачки за унищожаване на заразени птици.

 

Според плана за противодействие на птичия грип, кметовете на населени места ще трябва да сформират екипи от 8 до 10 души, които ще работят при евентуално възникване на огнище на заразата, ако такова се появи. Собствениците на домашни птици във Видин са задължени да ги отглеждат в затворени помещения. Те попълват специални декларации, в които се описват броя и вида на отглежданите птици. А двамата работници, които извадиха лебеда със смъртоносния щам Н5N1 се чувстват добре и нямат никакви оплаквания. Според здравните експерти, опасността за тях е 100% преминала, тъй като е изтекъл инкубационния период на болестта и те не са показали никакви притеснителни симптоми. Опасността за населението от смъртоносния щам на птичи грип H5N1 в България е много малка, увери националният консултант по епидемиология доктор Мира Кожухарова. По думите й основания за тревога ще има, само ако щамът бъде открит в домашни птици. Най-сигурният начин за предпазване е пернатите да се отглеждат на закрито и да нямат пряк достъп с външната среда и с прелетни птици, които биха могли да са носители на смъртоносния вирус. Смъртоносния щам бе потвърден и в Гърция.

 

Днес гръцкото Министерство на аграрното развитие официално съобщи, че трите лебеда, които преди дни бяха намерени умрели в предградие на Солун и в град Катерини са носители на високопатогенна опасния за човека щам на птичия грип. Проби от трите лебеда бяха изпратени за анализ в специализираната лаборатория в Уейбридж във Великобритания. И трите са дали положителни резултати при тестването за вируса H5N1. Така че в момента можем да говорим за две сигурни огнища в Солун и в Катерини. Днес гръцкото Министерство на аграрното развитие съобщи, че друго предградие на Солун са открити още две мъртви прелетни птици, че в близките часове ще знаем, дали и те са били заразени с птичи грип. Също днес стана ясно, че една умряла дива патица на остров е дала положителна проба за наличие на птичи грип. Още днес материалът е бил изпратен в Уейбридж и до седмица ще знаем, дали става дума за опасния за човека щам на вируса. Така че при един лош сценарий можем да говорим за четири огнища на птичия грип в Гърция. Около мястото, където са намерени птици се оформят две зони, първата е с диаметър 3 км и в нея се взимат изключително строги хигиенни мерки. Затварят се всички птицеферми, забранява се движението на птици и се дезифенкцира цялата зона. Втората зона е с диаметър 10 км и в нея се забранява отглеждането на птици в отворени пространства, а също и ловът на диви птици и се въвеждат ограничения за транспорта на пилета. Междувременно властите съобщиха, че е засилен контролът по пазарите и супермаркетите, а гръцките диетолози съветват временно хората да се въздържат от консумирането на птиче месо и яйца. Министерство на просветата съобщи, че от понеделник започва информационна кампания във всички гръцки училища затова как да се предпазим от птичия грип. Смъртоносният щам на птичия грип достигна и Италия. Докато северните части на страната са фокусирани около започналата вчера зимна олимпиада, три области в Южна Италия, където бяха намерени заразени лебеди са под карантина. Тъй като и там вирусът е от типа H5N1 под наблюдение са поставени всички хора, които са били в контакт с болните птици.

 

 

БНТ - По света и у нас

 

Птичи грип и в Италия

 

Вирусът на птичия грип за първи път беше открит на територията на Италия. Опасният и за хората щам H5N1 беше намерен в проби от мъртви диви лебеди в три области в южната част на страната. Италианското министерство на здравеопазването въведе карантина в тези райони. След като бяха направени лабораторни анализи на телата на 17 диви лебеда специалистите потвърдиха наличието на вируса на птичия грип H5N1 в три от тях. Птиците са били намерени на остров Сицилия и в областите Пулия и Калабрия и са долетели в Южна Италия от Русия, заради студовете. Веднага се събра извънредният щаб за взимане на мерки срещу евентуална епидемия. В трите области беше въведена карантина. За един месец ще бъде забранено пренасянето от там на живи птици и месо. Министърът на здравеопазването Франческо Стораче се опита да успокои италианците като заяви, че няма причини за паника, защото до сега никъде не са регистрирани случаи на предаване на вируса от диви птици на хора. Министърът на земеделието също каза, чу няма опасност от зараза чрез пилешко месо, тъй като контролът върху домашните птици е изключително строг.

 

 

БНТ - По света и у нас

 

В Гърция има наличие на птичи грип от типа H5N1

 

Тревожното съобщение дойде след като британска лаборатория съобщи за положителни резултати от изследване на проби от три мъртви лебеда в Северна Гърция. Пробите от мъртвите лебеди, открити близо до Солун, бяха изпратени в четвъртък в лабораторията в Уейбридж, за да се определи със сигурност дали става въпрос за смъртоносния щам Н5N1. Днес гръцките власти официално потвърдиха тези съмнения и поставиха под карантина района, където са били открити мъртвите птици. Строги мерки за контрол са въведени в птицефермите в радиус от 10 км край мястото, където са били намерени заразените лебеди. Вземат се допълнителни проби от птици за евентуално наличие на птичи грип. Министърът на аграрното развитие съобщи, че щамът H5 е бил открит при изследване на дива гъска на остров Скирос, в Егейско море.

 

 

Във Видин изследват за грип 200 патици и гъски

 

200 проби от домашни патици и гъски са взети вчера в 10-километровата зона около мястото, където бе намерен заразеният лебед във Видин. В петък лабораторията в Уейбридж, Великобритания, потвърди смъртоносния вирус H5N1 в лебеда, открит в Дунав на 30 януари. 6 екипа от 12 ветеринари са обиколили зоната вчера - Видин, град Дунавци и селата Антимово, Покрайна, Капитановци, Иново, Акациево, Рупци, Новоселци, Слана бара, Бяла Рада, Буковец и Търняне. Пробите са взети от секрети на домашни патици и гъски в стерилни флакони, получени от Великобритания. Те вече са пратени в София за изследване. Последният сигнал за намерен мъртъв корморан на Дунав е бил подаден от Регионалния граничен сектор в петък. Оказало се, че от птицата са останали само крилата и най-вероятно са я изяли хищници. Очаква се в 10-километровата зона да бъдат въведени мерки като при епидемия от грип. На входовете на кметства, заведения и магазини ще има напоени с дезинфекционен разтвор постелки за изтриване на обувките. В селата ще бъдат поставени по 2 табла с указания за защита. Продължава лекарското наблюдение на работниците от Дунавския драгажен флот, които са пипали болния лебед. В петък изтече максималният инкубационен период от 10 дни. Вече няма и теоретична опасност за болестта, но въпреки това по указание от ХЕИ личните лекари ги следят. "Нямам оплаквания, в отлично здраве съм", каза 57-годишният Петър Ангелов, който е извадил лебеда от Дунав. 23-годишният му колега Димитър Борисов, който е държал за малко птицата без ръкавици, е в Брегово и също е добре по думите на семейната лекарка Кирилова. Кметът на Видин д-р Иван Ценов призова всички да запазят спокойствие и да спазват защитните мерки. Експерти от София вероятно ще пристигнат днес, за да решат какво още да се предприеме. Предполага се, че засега няма да бъдат избивани домашни птици. Това може да стане, ако сред 200-те проби има положителни за вируса. Тогава ще бъдат обявени огнище и карантина.

 

Ваня СТАВРЕВА

 

В. 24 часа - стр. 3

 

 

Кабил информира президента и премиера

 

Смъртоносният щам на птичия грип H5N1 е бил открит в диви лебеди в България, намерени край Видин, близо до границата с Румъния. Това обяви Европейската комисия в съобщение вчера, цитирано от АФП и агенция Фокус. Земеделският министър Нихат Кабил веднага е информирал по телефона президента, премиера и институциите, които имат отношение. "Не е изключено и останалите проби от лебеди, изпратени за изследване, да са положителни за H5N1", каза Кабил. Ветеринарни екипи има и в районите на Шабла и на границата с Турция.

 

В. 24 часа - стр. 3

 

 

Нови огнища на H5N1 в Гърция, Румъния и Италия

 

За нови два смъртни случая от птичи грип в Китай и Индонезия съобщиха агенциите. 20-годишна жена от провинция Хунан е осмата жертва на болестта в страната. С 27-годишна фермерка от джакарта броят на починалите в Индонезия от болестта стана 18. Междувременно румънските власти съобщиха за ново огнище на опасната инфекция по делтата на Дунав. Щамът Н5 е открит в местна птицевъдна ферма. От вчера там е започнало унищожаването на всички домашни птици в района. Положителни се оказаха и пробите от мъртви лебеди, открити на три различни места по гръцкото крайбрежие, съобщава радио „Алфа". Птиците са намерени в Солун, Катерини и Пиерия. Регистриран е и нов случай на болестта при дива гъска на гръцкия остров Скирос, съобщи АП. Със смъртоносния вирус H5N1 са били заразени и няколко лебеда в Южна Италия. Министърът на здравеопазването Франческо Стораче заяви, че повечето от 17-те мъртви птици са умрели от опасната разновидност на птичия грип. Широкото разпространение на заразата от Азия до Източна Европа, а сега и в Африка, увеличава вероятността вирусът да мутира и да причини пандемия сред хората, каза д-р Дейвид Набаро от ООН.

 

В. 24 часа - стр. 3

 

 

Измиване на ръцете

 

Георги ШАРАБОВ

 

За да не се заразим от птичи грип, трябва да си мием ръцете по-честичко, съветват ни министри и епидемиолози. И с право. Проблемът с хигиената е хроничен по нашите земи. Но от вчера на стопаните във Видинсно, които имат в дворовете си домашни птици, съвсем не им в до хигиена. Защото се оказа, че намере­ният там болен лебед е донесъл смъртоносния за хората вариант на вируса. И сега за тях настъпва кошмар. Ще ги принуд­ят ли да избият и да изгорят кокошките си? По колко ще плаща държавата за убито пиле? И ще плаща ли изобщо? Всъщност тези въпроси тровят делника на птицевъдите още от първите съобщения, че болестта настъпва към нас. Но от държавата чуват само успокоителни декларации и мъдри съвети. Което си е едно хубаво измиване на ръцете, по-хубаво и от това на Пилат Понтийски.

 

В. Труд - стр. 1

 

 

Грип! Ще колим ли кокошките?

 

Грипът убиец дойде и у нас. Евросъюзът потвърди наличието на смъртонос­ния за хората щам H5N1 на птичия грип в проби, взети от умрял лебед край Видин, гръмнаха вчера световните агенции. Информацията е от лабо­раторията в Уейбридж, Великобритания, в която бе изпратена птицата. „Еврокомисията ни ин­формира, заминаваме за Видин", потвърди по теле­фона пред „Труд" дежурният в Националната ветери­нарномедицинска служба д-р Илиян Буйковски. „Не е изключено и оста­налите проби от лебеди (два от Шабла, Варненско - бел. ред.,), изпратени за изследване, да дадат поло­жителна реакция на щама H5N1", заяви земеделски­ят министър Нихат Кабил в специално изявление. И министърът, и ветери­нарите обаче не дадоха отговор на най-важния въ­прос - ще се колят ли масо­во птици в 10-километровата зона около мястото, къ­дето бе открит лебедът и как ще се обезщетяват соб­ствениците, ако това стане. „Засега нямаме указания да избиваме птици", съобщи шефът на Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) във Видин д-р Валери Велков. Иначе всички кметове от областта вече уточнили районите, където евентуално ще бъ­дат загробвани пернатите. Две болници в страната имат готовност да приемат пациенти, ако бъдат заразени с вируса H5N1 -инфекциозните в София и Варна, съобщи здравният министър Радослав Гайдарски. Европейската комисия пък обяви вчера, че се готви да забрани вноса на птици, пернат дивеч и яйца от България. Решението се очаква на 16 февруари.

 

***

 

Вирусът в Европа

 

1. Птичи грип бе открит в средата на август в Челябинск.

 

2. Близо 50 огнища на за­разата бяха засечени в Тур­ция от края на м. г. досега. 4-ма души починаха от ща­ма H5N1.

 

3. В делтата на Дунав бяха открити десетки птици с H5N1. Първият случай на болестта в Европа бе засе­чен там на 15 октомври.

 

4. Изследванията на откритите в четвъртък край Солун три мъртви лебеда сочат, че птиците са почи­нали от H5N1.

 

5.Вирусът е открит вчера у 5 мъртви лебеда в Италия.

 

6. Пробата от намерения на 30 януари край Видин мъртъв лебед е положител­на за смъртоносния щам H5N1, потвърди референтната лаборатория на ЕС в Лондон. У нас засега няма заразени хора.

 

В. Труд - стр. 2 -3

 

 

Смъртоносният щам е в Гърция и Италия

 

Смъртоносният и за човека щам H5N1 плъзна и в Гърция и Италия, съобщи вчера Еврокомисията, цитирана от АФП.

 

Вирусът-убиец е открит в пробите от диви лебеди, намерени мъртви в двете страни. Заключението е на британската лаборатория в Уейбридж, която прави изследванията и за Европейския съюз.

В Гърция огнището на смъртоносната зараза е в околностите на Солун. Щамът H5N1 е открит в три лебеда от района. Местните власти в града се събраха вчера на извънредно заседание, за да обсъдят мерките с борбата срещу разпространението на болестта. Гръцкото министерство на земеделието успокои, че няма основание за безпокойство или паника, тъй като птичият грип не е засегнал птицевъдните комплекси в страната. Ловът на всякакви видове птици бе забранен в Гърция.

 

В Италия пък има две ог­нища на грипа убиец - в южната част на страната и на остров Сицилия. Общо на Апенините бяха открити 17 мъртви диви лебеда. Смъртоносният щам бил регистриран само у пет от тях, посочи вчера министърът на здравеопазването Франческо Стораче. „Засега няма случай на човек, заразен с вируса на болестта", допълни министърът.

 

Междувременно румънските власти вчера съобщиха, че в село в делтата на Дунав пак са намерени мъртви домашни птици. Те обаче били заразени с по-малко опасния щам на птичия грип Н5, посочват агенциите.

 

В. Труд - стр. 3

 

 

{START_COUNTER}