15.02.2006: Извънредни мерки срещу разпространението на птичи грип в България (ОБЗОР)

15 февруари 2006 | 16:43
Агенция "Фокус"


София. В цялата страна продължават извънредните мерки срещу прехвърлянето на заразата от птичи грип от прелетните на домашните птици. От цялата страна продължават да постъпват сигнали за намерени мъртви птици.
Птичият грипен вирус не може да предизвика пандемия, хората трудно могат да се заразят с вируса, заявиха специалистите.
Край варненския язовир “Цонево” се вземат изключителни мерки за сигурност, а всички земеделски стопани във Варненско, които отглеждат животни, до следващата сряда трябва да са изработили навеси.
1 990 проверки са извършени на територията на Русенска област до днес във връзка с превенцията на заболяването. В Русенско решиха да санкционират кметовете, ако проявят безотговорно поведение при превенцията срещу птичия грип. Областният управител на Смолян д-р Петър Фиданов обяви повишена готовност на РВМС и РИОКОЗ.
Албания и Македония забраниха вноса на птици, птиче месо и продукти от няколко страни, сред които и България.

***
София. Птичият грипен вирус не може да предизвика пандемия, тъй като е от животинските вируси. Това заяви Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на пресконференция на тема: “Птичият и сезонният грип–заплахи и предизвикателства, заблуди и реалност”, предаде репортер на Агенция “Фокус”. 75 % от българите вече знаят как да се предпазят от птичия грип, е станало ясно след изследване на Националния център за изучаване на общественото мнение
(НЦИОМ). Доц. Кожухарова поясни, че грипните вируси тип Н5N1 продължават да бъдат само животински и много трудно се предават на хора. Това ставало само при тесен и продължителен контакт и при лоши санитарни условия.
Птичият грип обаче в момента е опасност за птиците в цяла Европа. Затова е важно хората да знаят как да се предпазват, каза Мира Кожухарова. Според нея вероятността хора да се заразят от птичи грип в България е малка.
Д-р Ангел Кунчев, началник отдел „Надзор на заразните болести” в Министерство на здравеопазването, заяви, че “най-добрата природна лаборатория за отглеждане на нови щамове и обмен между хора и животни е Югоизточна Азия – Южен Китай, Индонезия, Камбоджа, Лаос”. Това е така, защото там имало голяма концентрация и на хора и на птици, а птицевъдството в момента е най-силно развито в Азия. Там обаче почти не се продават замразени птици, хората ги купуват живи по пазарите, а на някои азиатски пазари се продавала и птича кръв, каза Ангел Кунчев.
За последните 3,5 години (от края на 2003 година до 2 февруари 2006) има 161 заболели и 86 починали от птичи грип, сочи статистиката за цял свят.
НАДЕЖДА БОЧЕВА

***
София. Ако в България се появи зараза от птичи грип сред домашните птици, тя няма да се появи през граничните пунктове или чрез питейната вода, а ще бъде пренесена от прелетните птици върху домашните. Това каза д-р Ангел Кунчев, началник отдел „Надзор на заразните болести” в Министерство на здравеопазването, предаде репортер на Агенция "Фокус".
Той каза още, че хората трябва да преустановят контактите си с диви птици. Във Варна все още има хора, които хранят лебедите на плажа, посочи д-р Кунчев.
Той припомни, че хората спокойно могат да ядат птиче месо и яйца, особено българско производство, тъй като в него няма как да попаднат вируси, също така трябва да спазват добра лична хигиена.
Здравната система е готова да реагира, ако имаме случай на човек, болен от птичи грип, заяви главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев.
Д-р Ангел Кунчев съобщи още, че Европа е забранила вноса на птиче месо от България не заради птичия грип, а заради заразата от нюкясълска болест по птиците в Благоевградския регион. Това заболяване не представлява опасност за човешкото здраве.
Във връзка с превенцията на птичия грип в момента България разполага с 16 хиляди лечебни дози ремантадин и 2 хиляди дози тамифлу. Разполагаме също и с пет вида тестове за птичи грип, които ще бъдат разпространени днес в районните служби по опазване на общественото здраве в страната.
Суровото птиче месо не е преносител на птичия грип, заяви Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология.
НАДЕЖДА БОЧЕВА

***
Варна. “Недобросъвестни са тези родители, които разрешават на децата си да си играят с лебедите на варненския плаж. Рискът от заразяване с птичи грип е голям.” Това каза директорът на Регионалния център по здравеопазване – Варна д-р Веселин Балкански по време на днешното заседание на областната епизоотична комисия.
“Трима служители на Районната инспекция за околната среда и водите от Добрич и петима от варненската инспекция работят по събирането на мъртви птици”, съобщи шефката на РИОСВ-Варна Теодора Караиванова. Тя успокои, че няма нейни служители, заразени с птичи грип. “На нашите хора са раздадени специални екипировки, както и ботуши”, увери Караиванова.
Информацията е на радио Фокус - Варна.
Деян МИХАЙЛОВ

***
Варна. Всички земеделски стопани във Варненско, които отглеждат животни, до следващата сряда трябва да са изработили навеси. Това реши на днешното си заседание областната епизоотична комисия във Варна. “Където стопаните нямат необходимите средства, общините трябва да им помогнат”, каза областният управител Петър Кандиларов.
Регионалното управление по горите да засили контрола си върху бракониерите, да се правят извънредни проверки в събота и неделя, реши още комисията. “Скоро се очаква земеделският министър Нихат Кабил да разреши избиването на чакали, лисици”, каза още Кандиларов.
Където има умрели птици, да се засили дезенфекционната дейност, като пред обществените сгради и кръчмите да се поставят специални изтривалки, напоени с дезинфектант. Край стопанствата да се изградят ями, в които също да има разтвор с такова вещество. Ако се намери дори една заразена домашна птица, в радиус от 3 км ще бъдат унищожени всички налични.
Информацията е на радио Фокус - Варна.
Деян МИХАЙЛОВ

***
Варна. “Само добрата кампания може да повлияе на предстоящия туристически сезон.” Това заяви председателят на Варненската туристическа камара доц. Марин Нешков в отговор на въпрос може ли птичия грип да повлияе негативно на туристическия сезон у нас. Нешков е участник в 27-ото издание на Панаира на туризма и свободното време, който се провежда в Двореца на културата и спорта във Варна.
“Птичият грип засега все още е само призрак. Българският туризъм има много по-сериозни проблеми за решаване”, лаконично коментира Нешков. Той посочи, че България е приключила предходния туристически сезон с положителен резултат. 8,8% е ръстът на приходите в туризма, а туристическото салдо достигна милиард лева. 4,5 процента пък е ръстът на туристическите посещения у нас. Нешков допълни, че туристическият бранш дава и една добра оценка на структурата на посетителите.
Информацията е на радио Фокус - Варна.
Юлия ГЕОРГИЕВА

***
Варна. Край язовир “Цонево” се вземат изключителни мерки за сигурност. В това увери днес на заседание на областната епизоотична комисия във Варна кметът на община Дългопол Светльо Якимов. Всички подстъпи са осигурени със слама и хлор. Има обучени служители, които ежедневно обхождат язовира. Край с. Аспарухово водата в язовира е замръзнала и там са сформирани четири групи наблюдаващи за умрели птици. Всеки ден се провеждат събрания. В класа на класния ръководител децата се обучават как да се предпазват от птичи грип. “Хората засега са спокойни”, каза Якимов.
9% от износа за ЕС на гъши дроб е от България. Така че, ако пламне епидемия от птичи грип, това ще се отрази зле на икономиката ни, твърдят експерти.
Информацията е на радио Фокус - Варна.
Деян МИХАЙЛОВ

***
Смолян. Областният управител на Смолян д-р Петър Фиданов обяви повишена готовност на РВМС и РИОКОЗ в областния град срещу евентуална заплаха от птичи грип в региона. Психозата сред птицевъдните стопани, затрупващи със сигнали смолянските ветеринари и необходимостта птиците да са не само в затворени дворове, а и в затворени помещения са причините. С 10 нови заповеди д-р Фиданов инструктира служителите освен на РВМС и РИОКОЗ, но и на “Гражданска защита” , полицията, ловно – рибарските сдружения и др. на специално заседание на смолянската епизоотична комисия вчера. Вече е раздадено и необходимо оборудване, ако се наложи да бъде обслужено евентуално огнище на птичи грип. Такива случаи в областта няма до момента. Информацията е на радио Фокус - Смолян.
Десислава ТОМОВА

***
Доспат. Не е маловажен фактът, че на територията на Смолян има голям язовир - яз. Доспат, подчерта пред радио Фокус директорът на Регионалната ветеринарно - медицинска служба в Смолян д-р Анастас Хвойнев по повод запитване за нови мерки против птичия грип. В момента язовирът е замръзнал под 40 см ледено покритие, но има насочен ветеринар. Той, охраната на водохранилището и рибно стопанство “Реа - фиш” ежедневно проверяват птиците. От днес на мястото е изпратена и моторна лодка. Няма случай на умряла прелетна птица, дива патица или корморан на това място до момента.
Десислава ТОМОВА

***
Смолян. Почти разложена кокошка изследваха в Регионалната ветеринарно - медицинска служба в Смолян, съобщи за радио Фокус директорът на службата д-р Анастас Хвойнев. 5 дни умрялата кокошка стояла в курника си в село Ряка, защото стопанинът й не посмял да я пипа. Веригата на смъртта е проследена от участъковия лекар и станало ясно, че не се касае за съмнения за птичи грип. Просто хората процедират така, че открият ли умрели птици, се обаждат веднага на ветеринарите, обяснява д-р Хвойнев. И допълва, че почти ежедневно получава сигнали за умрели домашни и диви птици. Постъпилите обаждания са за различни видове умрели пернати. Основно са за кокошки - над 14, за 2 врабчета, за 1 сова и др. Досега няма абсолютно никакви съмнения за птичия вирус или за повишена смъртност при птиците в Смолянско, успокояват специалистите.
Десислава ТОМОВА

***
Велико Търново. Заседание на Областната комисия по епизоотични и епидемични ситуации ще се проведе утре от 13 часа в Областна администрация - Велико Търново. Това информираха за радио Фокус от Областната управа в старата столица. На заседанието ще се разгледа Заповедта на министъра на земеделието и горите за оказване съдействие на ветеринарно-санитарните органи в профилактиката и борбата с птичия грип. Дневният ред включва още приемане на регионална програма за борба с ехинококозата по хората и животните.

Силистра. Патрул на Граничната полиция открил около обед мъртва дива гъска в река Дунав край село Ветрен. Екип от ветеринари е изпратен веднага на мястото, съобщи БНР. Заради новооткритото по-рано огнище на птичи грип в румънското село Остров, областният управител на Силистра Светлана Великова разпореди Граничната полиция и РДВР-Силистра да увеличат патрулите по сухопътната и речната граница с Румъния. Ще се извършват и постоянни проверки за транспортиране на живи птици и птичи продукти около и през границата.

***
Русе. Приключи заседанието на Областната епизоотична комисия в Русе. Комисията гласува 5 нови конкретни мерки по превенция появата и разпространението на болестта "птичи грип" в региона, съобщи електронното издание Русеинфо.
Да се въведе строг контрол и санкции за длъжностни лица /кметове/ за безотговорно поведение по отношение действията за превенция срещу "птичи грип". Да се въведе практиката за попълване на декларации от жителите в селата / по примера на община Вятово/, в които те да посочват, че са уведомени за опасността от разпространение на птичи грип, нужните мерки и задължението да не пускат домашните си птици извън пределите на дворовете си. Да се осъществява уведомяване по общинските радиовъзли за предприеманите мерки против "птичи грип", класическа чума по свинете и шап. Да се ограничи възможността да се пасат животни на село в близост до оживени пътища /Русе - В. Търново, Русе - Сливо поле, Русе - Разград/. Става въпрос за превантивна дейност особено за двукопитните /овце и кози/ във връзка с разпространението на шап. Засилен контрол на превозни средства от Турция, пренасящи животинска продукция. Пътна полиция и ДАИ да следят за наличието на необходимите санитарно - ветеринарни документи за продукцията.

***
Русе. 1 990 проверки са извършени на територията на Русенска област до днес във връзка с превенцията на болестта "птичи грип". Според началника на РВМС д-р Симеон Йотовски 37 намерени мъртви птици от областта са изпратени за изследване в лабораторията в София. 24 килограма пилешко месо, 20 килограма свинско месо, по 10 килограма телешко и овче месо, 670 килограма месни продукти от неизвестен произход са конфискувани и унищожени /изгорени в пещи/ от РВМС - Русе от 16 януари досега.
Общо 5 установки за дезинфекция и изгаряне има РВМС - Русе. 2 акта са съставени през тази седмица на стопани в с. Юделник за това, че пускат домашни птици /кокошки и патици/ си да се разхождат свободно по улиците.
Представители на всичките 8 общински епизоотични комисии в Русенска област докладваха днес, че положението при тях е спокойно. В Две могили дори е взето решение домашните птици да се държат затворени в курници и да не се разхождат свободно из дворовете. Забранена е продажбата на домашни животни и птици в община Бяла. Засилен е контролът върху сметищата в Борово заради опасения, че стопаните ще изхвърлят там умрели домашни птици. Зам. кметът на Борово В. Драгиев съобщи, че се правят ежедневни обходи за контрол. Началникът на РДВР - Русе м-р Светослав Първанов каза, че са открити умрели кокошки, укрити на тавана в селска къща. Същите са иззети от експерти на РВМС.
Началникът на РИОСВ - Русе Дауд Ибрям съобщи, че в района на биосферен резерват "Сребърна" няма намерени мъртви птици. Проверки и контрол се осъществява ежедневно заради прелетните диви пернати. Дебелият слой лед на повърхността на езерото препятства търсенето на храна за тях.
Информацията е на електронното издание Русеинфо.

***
Разград. Към момента няма завишена смъртност на домашни птици в региона, заяви за шефът на РВМС-Разград д-р Ибрахим Яхов.
За изследване в Национално диагностичния научно-изследователски ветеринарномедицински институт в София вече са изпратени 150 сондажни кръвни проби от пернати от областта.
Резултатите на всички са отрицателни за птичи грип. Опасният вирус не е открит и в двете мъртви белочели гъски, намерени в Лозница и Кубрат.
Общо 32 са извършените прегледи на големи птицевъдни ферми в региона, каза още д-р Яхов. Информация за направеното от РВМС до момента във връзка с птичия грип в края на миналата седмица той е изнесъл пред представителите на всички служби и институции, които имат отношение към проблема.
По повод доказания вече случай в страната на смъртоносния щам на вируса H5N1 и появата на чума по свине в Ямбол, днес д-р Яхов е в столицата на национално заседание в НВМС.
Информацията е на електронното издание Разград онлайн.

***
София/Скопие. В Македония е в сила временна забрана на вноса на пилешко месо от Гърция, България, Италия и Словения, предаде хърватската агенция ХИНА. Ветеринарно-медицинската служба е предприела и мерки за наблюдение на прелетните птици. Ангажирани са ловци, които следят движението на птиците с цел евентуалното откриване на умрели птици. Очаква се в следващите дни да бъдат приети допълнителни мерки заради появата на птичи грип в съседните страни.
Фалшива тревога бе предизвикана вчера, след като в двора на македонския президент Бранко Цървеновски бе открит умрял орел. Анализът на проби от орела са показали, че той не е умрял от птичи грип.

***
София/ Тирана. Албания забрани вноса на птици, птиче месо и продукти от няколко страни, в които наскоро бяха регистрирани случаи на птичи грип, пише днес вестник “Газета шкиптаре”. Министерството на земеделието в Тирана е изготвило списък на страните, от които е забранен вносът. Сред страните, включени в списъка са Гърция, Италия, България, Словакия, Бразилия, Турция и Аржентина, посочва изданието. От министерството съобщават, че до момента в Албания няма регистриран случай на птичи грип.

{START_COUNTER}