След угарана "Катрина": Хуманитарна криза в САЩ

САЩ официално поискаха спешна помощ, под формата на медицински пакети за спешна помощ, вода и 500 000 хранителни дажби от ЕС в рамките на усилията, полагани от правителството във Вашингтон за справяне с последствията от урагана Катрина. Еврокомисарят по околната среда и водите Ставрус Димас е изразил такава готовност. Седмица след като ураганът връхлетя Луизиана обстановката там остава критична. Властите едва смогнаха да евакуират жителите на Ню Орлиънс и се заеха да възстановят реда в града. Оцелели разказват, че през последните дни не само са живели в лишения и смрад, но са били свидетели на насилие, изнасилване на жени и убийства. Специалисти се опасяват и от възникване на тежки психически травми при децата.Агенция "Фокус"
САЩ поискаха спешна помощ от ЕС за справяне с последствията от урагана Катрина

Днес САЩ официално поискаха спешна помощ, под формата на медицински пакети за спешна помощ, вода и 500 000 хранителни дажби от ЕС в рамките на усилията, полагани от правителството във Вашингтон за справяне с последствията от урагана Катрина, предаде АФП, позовавайки се на официално комюнике на Европейската комисия.

Агенция "Фокус"
САЩ приеха хуманитарната помощ на ООН

САЩ приеха предложената от ООН хуманитарната помощ за Ню Орлиънс и другите селища в американския залив, пострадали от урагана “Катрина”, обяви ООН, цитиран от АФП.

Агенция "Фокус"
Кувейт ще отпусне помощ за САЩ на стойност 500 млн. долара

Кувейтският министър на енергетиката шейх Ахмед Фахд Ал Сабах заяви за кувейтската информационна агенция КУНА, че страната ще отпусне помощи на Вашингтон на стойност 500 млн. долара, под формата на петрол и петролни продукти, които да помогнат в покриването на щетите от урагана Катрина връхлетял южната част на САЩ. В изявлението си, министърът добави, че Кувейт се чувства длъжен да помогне на приятелската страна да преодолее това бедствие и да помогне на гражданите в южните щати, засегнати най-много от природното бедствие, пояснява КУНА.

Агенция "Фокус"
Иран е готов да предостави помощ на пострадалите от урагана “Катрина” в САЩ

Иран е готов да предостави помощ на хората пострадали от урагана “Катрина” в САЩ, заяви днес пред журналисти официалният говорител на иранското външно министерство Хамид Реза Асефи, цитиран от РИА Новости.
“Ако има необходимост от помощта на Иран и от американска страна постъпят съответните молби, ние сме готови да окажем помощ на хората пострадали от урагана в САЩ”, заяви Асефи.

Агенция "Фокус"
Афганистан ще отдели 100 000 долара помощ за жертвите от урагана “Катрина”

Властите в Афганистан взеха решение да отделят сумата от 100 000 долара в помощ на пострадалите от урагана “Катрина” в САЩ, съобщи днес агенция Ройтерс, като се позова на изявление на представителя на американските власти Роналд Нойман.

Агенция "Фокус"
САЩ предлагат да се съкрати икономическата помощ за Израел заради урагана “Катрина”

Белият дом съобщи, че САЩ могат да съкратят икономическата помощ за Израел, заради значителните финансови загуби причинени от урагана “Катрина”, предаде Газета Ру днес, като се позова на съобщение на радио “Гласът на Израел”.
Според информацията “допълнителната помощ” от 2,2 млрд. долара, предвидена за поддръжка на изтеглянето на еврейски заселници и израелски военни части, която трябва да бъде обсъдена от Конгреса през октомври, ще бъде намалена.

Агенция "Фокус"
Венецуела предложи на САЩ 1 милион барела нефт помощ

Президентът на Венецуела Хуго Чавес обяви, че страната ще изпрати 1 милион барела нефт, като помощ за пострадалите от урагана “Катрина”, съобщи АФП. Според американските власти това е пропаганден трик от страна на Чавес.
Чавес, който в миналото е заплашвал да прекрати доставките на нефт за САЩ, даде обещанието си по време на седмичното си предаване “Здравейте, г-н Президент!”. Президентът на Венецуела в ефир увеличи предлаганата по-рано помощ от милион долара на пет милиона, определяйки я за полеви болници, вода и други доставки от първа необходимост за хилядите пострадали. Южноамериканският лидер не пропусна възможността отново да отправи атаки към администрацията на президента Буш.

Агенция "Фокус"
Служителите на Белия дом ще дарят кръв за пострадалите от Катрина

Служителите в администрацията на Белия дом ще дарят кръв за пострадалите от урагана Катрина, съобщава РИА Новости. Това е обявил американският президент Джордж Буш при посещението си в оперативния кризисен център на “Червения кръст”.
Според него даряването на кръв ще стане на 9 септември в Белия дом.

Агенция "Фокус"
В Ню Орлиънс са открити телата на 59 жертви

В Ню Орлиънс са открити телата на 59 жертви на урагана “Катрина”, съобщи АФП. Според медицински представители това е само малка част от всички загинали.

Агенция "Фокус"
ВВС: Оцелелите от урагана жители на Ню Орлиънс бяха евакуирани

Хиляди хора бяха най-накрая евакуирани от пострадалия американски град Ню Орлиънс, седмица след като оттам премина ураганът Катрина, съобщава ВВС.
Около 40 хеликоптери непрекъснато извозваха оцелелите до безопасни места в съседни щати. Американският министър на вътрешните работи Майкъл Чертоф заяви по телевизия Фокс, че федералното правителство отново контролира града, но че все остава неизвестен броят на загиналите.
Започва да става ясен и размерът на опустошението в съседния щат Мисисипи. Спасителни екипи претърсват развалините на хиляди къщи като официалните власти там предупредиха, че броят на умрелите може рязко да се увеличи. Предстои държавният секретар Кондолиза Райс и министърът на отбраната Доналд Ръмсфелд да посетят засегнатите от урагана райони.
Българското посолство в САЩ съобщи, че към този момент няма информация за българи, чието здраве или живот са били застрашени от урагана Катрина в щата Ню Орлиънс.
По-рано майката на Деница Беязова - студентката, за която се смяташе, че е в неизвестност, се е свързала с българското посолство и е съобщила, че дъщеря й е евакуирана и се намира в населено място на около час от Ню Орлиънс.

Агенция "Фокус"
Властите в САЩ се подготвят за събиране телата на загиналите

В неделя американските войници започнаха последното претърсване за оцелели след урагана и се подготвиха за тежката задача да започнат да събират телата на загиналите от наводнените улици на града, съобщи АФП.
Шест дни след като ураганът “Катрина” предизвика най-голямото природно бедствие в историята на САЩ, властите подготвят населението за очаквания голям брой загинали по опустошеното американското крайбрежие.

Агенция "Фокус"
Американците са “шокирани” от действията на властите във връзка с последствията от Катрина

Проучване на телевизия “Ей Би Си” и вестник “Вашингтон Поуст” сочи, че 75 % от американците смятат, че администрацията на президента Джордж Буш се е оказала неподготвена да се справи с последствията от урагана Катрина, връхлетял южната част на страната, докато 55 % заявяват, че са “шокирани” от действията на федералните и местните власти, съобщава РИА Новости.
Едва 24 % от интервюираните заявяват, че смятат действията на американските власти за адекватни.
На въпроса “смятате ли, че администрацията на президента Буш има ясен план за действие”, 55 % от анкетираните са отговорили с “не”.
Проучването е проведено по телефона с 501 американски граждани.

Агенция "Фокус"
Групировката на Заркауи “приветства” урагана Катрина

Иракското звено на международната терористична мрежа “Ал Кайда” –“Организация на “Ал Кайда” за джихад в страните от Месопотамия” – ръководено от йорданския екстремист Абу Мусаб ал Заркауи публикува в своя ислямистки Интернет сайт изявление, в което "приветства разрушенията" нанесени на територията на САЩ от преминаването на урагана Катрина, като заявява, че в него “се вижда началото на краха на Америка”, предаде АФП. Автентичността на изявление все още не може да бъде потвърдена.

БТВ – Новините – 19.30
Американските власти потърсиха спешна помощ от ЕС и НАТО

Американските власти потърсиха спешна помощ от ЕС и НАТО. Исканията са за одеяла, индивидуални комплекти за медицинска помощ и храни. Седмица след като Катрина връхлетя Луизиана обстановката става критична. Властите едва днес смогнаха да евакуират жителите на Ню Орлиънс и се заеха да възстановят напълно реда в града. Много от бедстващите не желаят да напуснат домовете си.
- Тези хора са тук откакто ураганът връхлетя града в понеделник сутринта. Те са без храна и вода, някои от тях вече страдат от обезводняване. Едва успяваме да дадем необходимата помощ на най-нуждаещите се.
В града и околностите продължава търсенето на оцелели. Блокираните в града туристи не смеят да излязат от хотелите си.
Турист: Тук е добре, но извън хотела...по-добре да не сте навън. Пълно е с банди крадци, обикалят по улиците и ако излезете навън няколко човека веднага ви заобикалят и ви искат парите.
Една от автобусните станции е превърната във временен затвор. ЕС е готов да помогне на САЩ за облекчаване на хуманитарната криза, заяви комисарят по околната среда Ставрус Димас. Американското правителство е поискало от Брюксел половин милион пакета с храни, няколко хиляди одеяла, както и камиони за пречистване на вода.

БНТ – “По света и у нас”
Завърши евакуацията на бежанци от покрития стадион и Конгресния център в Ню Орлиънс
Завърши евакуацията на бежанци от покрития стадион и Конгресния център в Ню Орлиънс. Нарекоха я най-голямото въздушно превозване в американската история. Докато министри се готвеха да посетят поразените от урагана "Катрина" райони, мнозина от спасените разказаха ужасяващи истории за обстановката. Броят на жертвите продължава да бъде неясен.
Пристигането на още военни части ускори операцията, в която участваха близо 40 самолета и стотици автобуси. Спасителите посрещнаха с облекчение и радост последната група евакуирани. Предстои да се проучи колко хора, спасени от бурята, не са доживели да бъдат изтеглени от временните убежища. Смята се, че сред купищата боклуци на стадиона лежат телата на хиляди пострадали и болни хора, които не са дочакали помощта. Много оцелели разказаха, че не само са живели в лишения и смрад, а са били свидетели на насилие, изнасилване на жени и убийства.
ФБР изпрати въоръжени до зъби екипи да възстановят реда в града, където има още стотици подлежащи на евакуация. Над един милион души от поразените райони са напуснали градовете си. Мнозина са загубили всичко и трябва да започнат от нулата. Но социалните работници, а и самите пострадали знаят, че най-тежки са пораженията върху психиката на хората. Най-уязвими за психическата травма са децата. Ако не бъдат излекувани, може да се стигне до проблеми в зряла възраст, предупреждават психолози.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
САЩ поискаха спешна помощ от ЕС и НАТО

САЩ поискаха спешно от ЕС и НАТО завивки, комплекти за първа помощ, водоноски и храна за пострадалите от урагана Катрина, предаде АП. Еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас каза, че 26-членният съюз е готов да помогне за облекчаване на хуманитарната криза в щатите Луизиана, Мисисипи и Алабама, най-тежко поразени от Катрина. НАТО получи американска молба за доставяне на пакети с храна на хилядите евакуирани от Ню Орлиънс и други пострадали райони. Представител на НАТО бе изпратен във Вашингтон, за да работи с Федералната агенция за управление при извънредни обстоятелства. НАТО е готова да продължи да помага на САЩ за преодоляване на пораженията от природното бедствие се казва в декларация на организацията. ЕК съобщи, че САЩ са помолили за 500 000 порции храна, хиляди завивки, комплекти за първа помощ и водоноски за питейна вода. Екипи от страните членки са готови веднага да заработят на място се казва в декларация на комисията, цитирана от АП. Ураганът Катрина, който опустоши на 29 август три щата от американския Юг, бе определен като най-голямото природно бедствие в историята на страната. Ето някои данни за катастрофата според световните агенции. Човешките жертви – единствените официални данни са от 3 септември и са за 134 загинали в щата Мисисипи, 13 във Флорида и Луизиана, 14 починали има в Конгресния център в Ню Орлиънс, който подслони жертвите на урагана. Това прави общо 161 загинали според пресмятанията на АФП. Сенаторът републиканец Дейвид Витер обаче се опасява, че Катрина е убила най-малко 10 000 души само в Луизиана. Над 200 000 души са регистрирани като останали без покрив. Червеният кръст съобщи, че е дал подслон на 100 000 души. Федералната агенция за спешна помощ уточнява, че е подслонила 76 000 души в 275 свои центъра. Тексаските власти съобщават за 75 000 пострадали в техните центрове. На повече от 1 млн. души от Луизиана може да се наложи да се изселят заради преминаването на урагана. Катрина опустоши зона от 235 000 кв км, колкото половината от територията на Франция. В Мисисипи крайбрежието е пометено в продължение поне на около 50 км. 80% от град Ню Орлиънс е под водата, ще са необходими месеци, за да бъде отводнен градът, на някои места водата е дълбока повече от 7 метра. Щетите могат да надхвърлят 100 млрд. долара – 35 млрд. за застрахователите според специализираната фирма “Риск мениджмънт солюшънс”. Преустановяването на стопанската дейност представлява пропуснати полза и печалби за стотина млн. долара всеки ден. Трите засегнати от урагана щати – Луизиана, Мисисипи и Алабама, произвеждат около 3% от БВП на САЩ, според икономиста Етън Харис от The Lehman Brothers.

Американските власти са решени да опразнят изцяло Ню Орлиънс
Американските власти са решени да опразнят изцяло Ню Орлиънс, ако е необходимо и със сила, макар някои жители да отказват да заминат. Това заяви министърът на вътрешната сигурност на САЩ Майкъл Чертоф. На практика изселваме Ню Орлиънс в други райони на страната, каза Чертоф по телевизия “Фокс”. “Доста хора обявиха, че не желаят да тръгнат, ние им даваме храна и вода, но нека ви кажа следното – това не е разумен избор. Не можем да оставим хората по домовете им в Ню Орлиънс в продължение на месеци, докато се изтегли водата и градът бъде изчистен, уточни още той.

БНР – Централен осведомителен бюлетин – 19:00
Американският министър на отбраната призова нацията да се подготви за тежки изпитания

Американският министър каза, че жертвите на Катрина са хиляди, макар че няма официална информация за броя им. Министърът на отбраната призова нацията да се подготви за тежки изпитания оттук нататък.

ЕС и НАТО са получили официално молба за помощ от САЩ
ЕС и НАТО са получили официално молба за помощ от САЩ за засегнатите от урагана Катрина райони. Поискани са стоки от първа необходимост.

Чакат нов ураган като Катрина
До края на сезона на бурите могат да се очакват 6 големи урагана в Карибско море и Атлантическия океан, предупредиха учени. Три от тях може да са от трета или по-висока категория. Катрина беше от 4-а категория.
Сезонът даже не е преполовен, каза Сюзън Кътър от лабораторията за изследване на рисковете в Южна Луизиана. До 30 ноември се очакват рекорден брой тропически циклони. Досега бурите са повече от средното за цяла година. В по-нормални години по това време са преминали само една трета от ураганите за сезона.
Основна причина за страшния ураганен сезон тази година е високата температура на водите на океана и Карибско море, твърдят учените. Те не изключват до два месеца още един голям ураган да удари южния бряг на САЩ и да усложни и без това тежкото положение там.
"Добрата" новина е, че в района е останало твърде малко за разрушаване след Катрина. В момента метеоролозите проиграват компютърни модели на въздействието на евентуален нов ураган върху Ню Орлианс при сегашното състояние на дигите, защитаващи града. Според учените заради повредените съоръжения дори тропическа буря може да се окаже фатална за наводнения град и да го заличи от лицето на Земята.
От столицата на джаза вече са евакуирани над 400 хиляди души. Усилията на спасителите се насочват към извънградските зони, в които доскоро не бяха провеждани операции.
Част от жителите на ударените от урагана райони отказват да се евакуират, смятайки, че имат достатъчно вода и храна. Властите ги предупредиха, че скоро няма да има откъде да се снабдяват.
Евакуираните се разпределят по съседни градове и щати. Правителството е наело три огромни туристически кораба, на които ще бъдат настанени общо над 7000 бездомни.
ФБР се закани на всички смутители на реда, мародери, чуждестранни терористи или шпиони, че ще действа безмилостно за възстановяване на законността в района на бедствието.
Възстановяването на Ню Орлианс ще започне едва следващото лято, съобщи Министерството на отечествената сигурност. Шест месеца ще се кърпят и усилват дигите и ще се източва водата. Още три месеца градът трябва да съхне. След това трябва да се разчистят камарите отпадъци.
Все още няма сигурни сведения за броя на загиналите, тъй като много хора са в движение, а труповете бързо се разлагат. Съхраняването и разпознаването им е почти невъзможно.
Жителите на засегнатите райони в Мисисипи недоволстват заради неадекватните мерки на правителството да им помогне. Според гражданите на наводнените Билокси и Гълфпорт медиите и аварийните служби виждат само Ню Орлианс, докато те също имат нужда от помощ.
КРИЗА
Иракският клон на „Ал Кайда", ръководен от Заркауч, изрази задоволство от разрушенията в САЩ след урагана Катрина, съзирайки в тях „начало на рухването на Америка". Това съобщи АФП, цитирайки ислямска интернет страница.
Бедствието се превръща в политически кошмар за президента Буш. Първата реакция на администрацията бе серия от гафове: след удара на урагана Буш отлетя на партийна сбирка в Калифорния, държавният секретар Кондолиза Райs бе изловена да си купува обувки за $ 7000 в Ню Йорк, а вицепрезидентът Чейни и досега кара отпуска. 8 отговор на критиките Буш промени цялата си програма за септември. Днес той пак ще посети Луизиана и Мисисипи, отменяйки реч за Деня на труда в Мериленд. Според анализатори, ако Буш не си върне одобрението на народа, трудно ще прокара реформите на системата за социална сигурност и още данъчни облекчения въпреки подкрепата в Конгреса.
в. 24 часа - стр. 33

На стадиона се раждаха бебета, изхвърляха ги
Стадионът „Супердоум" в Ню Орлианс, където бяха подслонени хиляди хора, се превърнал в адско място, разказаха очевидци пред в. „Индипендънт".
„Не можете да си представите какво беше там. Имаше убийства, изнасилвания, аборти, раждаха се бебета и беше горещо, горещо, горещо", разказва 56-годишната Гейнъл Фаръл. Две момиченца били изнасилени и убити на стадиона, твърди тя. Едното било на 7 години, а другото на 16, разпорили корема му с нож в женската тоалетна, след като го изнасилили. 7-годишно момче пък било изнасилено от 2-ма мъже.
Според друг оцелял един от изнасилваните бил преследван и бит от другите мъже, преди да бъде предаден на войниците. Друг пък бил бит и изхвърлен от балкона на стадиона на улицата, където умрял. Мъжете показвали открито пенисите си пред жените, които ходели до тоалетна само на групи най-малко по 5.
„Родиха се няколко бебета, които бяха изхвърлени на боклука. Някой намери едно от тях живо и го занесе в подвижната клиника, където бе спасено", разказва Гейнъл Фаръл. Когато тоалетните така се задръстили, че станало невъзможно да се използват, хората започнали да се облекчават, където сварят. „Това не е човешко, хората не живеят така", разказва Фаръл. Тя е сигурна в това, което е видяла и чула, и е готова да свидетелства, ако федералните власти започнат разследване на безчинствата.
11-годишният Девън Алън също си спомня кошмара на стадиона. Той не се отделял от баща си заради слуховете, че мъже отмъквали и изнасилвали момченца. Пред очите му човек се изправил на един от балконите и извикал, че иска да умре, защото загубил семейството си. После се хвърлил с главата надолу, като черепът му се пръснал пред всички.
в. 24 часа - стр. 33

Чудо! В Щатите се вият опашки
Чудо невиждано се случва зад океана! Шофьори се редят на дълги опашки и чакат с часове, за да напълнят резервоарите си. Президентът пък призова хората да икономисват гориво, пише „Ню Йорк Таймс".
Според реномираното издание главоломно растящите енергийни разходи със сигурност ще забавят икономическия растеж. Освен че уби стотици хора и причини щети за милиарди долари, ураганът „Катрина" предизвика и първия петролен шок през XXI век. Историята днес много напомня на кризата от 1973 г. казва Даниел Йергин , носител на наградата „Пулицър" за анализи на тогавашната петролна криза. Шокът със снабдяването е на върха на шока с потреблението, обяснява специалистът.
Ако петролът наистина удари 100 долара за барел, това ще доведе до тотално отслабване на икономиката. Ще има срив, стагнация и галопираща инфлация, твърди Уилям Хамър, главен икономист в известна инвестиционна компания.
в. Труд – стр. 9

Ню Орлиънс - призрачен град
Ню Орлиънс сега прилича на "призрачен град" след шест дни на смърт и разрушение, причинени от урагана Катрина, предаде кореспондент на Би Би Си.
Хиляди оцелели бяха преместени от спортния стадион на града и Конгресния център, където потърсиха убежище, оставайки без вода, храна и медицинска помощ на фона на увеличаващо се беззаконие и насилие. Оцелелите, мнозина от които загубиха всичко, което притежаваха, бяха отведени в съседните щати Тексас, Тенеси, Индиана и Арканзас.
Докато последните оцелели напускаха, хиляди военни навлязоха в опустошените части на Ню Орлиънс, където по улиците все още лежат телата на починали при бедствието.
Местните власти заявиха, че броят на загиналите може да достигне хиляди, тъй като хора продължават да умират.
в. Телеграф - стр. 3

Спасиха 11 500 души от урагана Катрина
Вашингтон. Над 11 500 души са спасени при предприетите операции след урагана Катрина в САЩ, съобщи Министерството на националната сигурност, цитирано от РИА Новости. Около 30 хил. души са мобилизирани за отстраняване на последствията от природното бедствие, отнело живота на стотици хора.
US правителствени представители смятат, че силно засегнатият Ню Орлиънс ще бъде негоден за обитаване най-малко девет месеца. Много от жителите ще останат без дом за повече от 2 години. Зам.-шефът на полицията в града заяви, че помощта на Националната гвардия е закъсняла с 48 часа. Над 50 страни предложиха помощ на САЩ в трудната ситуация, Афганистан отпуска $100 000. Вашингтон поиска спешно от ЕС и НАТО завивки, комплекти за първа помощ, водоноски и храна за пострадалите.
в. Стандарт – стр. 13

САЩ молят Европа за помощ
САЩ поискаха спешно от Европейския съюз завивки, комплекти за първа помощ, водоноски и храна за пострадалите от урагана "Катрина", предаде Ройтерс. Еврокомисарят по околната среда Ставрос Димас каза, че 25-членният съюз е готов да помогне за облекчаване на хуманитарната криза в щатите Луизиана, Мисисипи и Алабама, най-тежко поразени от природната стихия. "Бяхме готови да изпратим помощта по-рано, ако бяхме помолени за това", заяви еврокомисарят Димас.
26-членната НАТО получи американска молба за доставяне на пакети с храна за хилядите евакуирани от Ню Орлиънс и други пострадали райони. Представител на НАТО бе изпратен във Вашингтон, за да работи с федералната агенция за управление при извънредни обстоятелства, съобщи Асошиейтед прес.
Държавният департамент на САЩ публикува списък с 54 държави от целия свят, които са заявили готовност да помогнат за справянето с щетите от бедствието, предаде Ройтерс. В списъка липсва името на България.
Вчера ръководителят на Федералното бюро за разследване (ФБР) в Ню Орлиънс Джим Берзани обеща да възстанови реда и законността в града. Ще накажем строго всеки терорист, агент на чуждо разузнаване или престъпник, който иска да се възползва от липсата на организация в опустошения град, каза Берзани. ФБР изпрати въоръжени до зъби екипи да възстановят реда в града. Местните власти също се ангажираха да спрат бандите, които ограбват жилища и магазини.
Междувременно вчера в ислямистки сайт бе публикувано съобщение на лидера на Ал Каида в Ирак - Абу Мусаб аз Заркауи, в което терористът изрази задоволство от разрушенията, причинени от "Катрина". "Поздравяваме ислямската нация по случай разрушаването на Америка, преден пост на неверието. Това е началото на рухването му", се казва в комюникето.
в. Монитор – стр. 7

Полицаи се самоубиват след преживения ужас
Двама полицейски служители на Ню Орлиънс са се самоубили, а най-малко 200 техни колега са поискали да напуснат работа, след кошмарните гледки в опустошения от урагана град, написа в. "Ню Йорк таймс". Друга причина за неявяването на работа на полицаите били тежките условия, в които трябвали да работят и стресът, на който били подложени. "И вие нямаше да искате да се върнете на работа, ако бъдете принудени непрестанно да сте нащрек, да участвате в престрелки, да нямате място, на което да уринирате и не можете да си измиете ръцете", заяви един от началниците на местната полиция Едуин Компас. Той допълни, че повечето патрулни коли нямат бензин и подчинените му са принудени да джапат в наводнените квартали, в който на повърхността плуват екскременти, отровни химикали и трупове. Има и неустановен брой полицаи, които напуснали работа, тъй като са загубили свои близки или домовете си и са изпаднали в депресия, допълни Компас пред "Ню Йорк таймс".
в. Монитор – стр. 7

http://focus-news.net

{START_COUNTER}