12.02.2006: Интервюта и мнения на специалисти след откриването на смъртоносния щам

 

Нова ТВ - “Календар”Официално беше потвърдено, че намереният край Видин умрял лебед е бил заразен със смъртоносния за хората щам на птичия грип H5N1

 

Официално беше потвърдено, че намереният край Видин умрял лебед е бил заразен със смъртоносния за хората щам на птичия грип H5N1. Информацията дойде от референтната лаборатория на Евросъюза за инфлуенца по птиците в Уейбридж. Министърът на земеделието Нихат Кабил е информирал президента, премиера и всички институции. Предстои да уведомим официално и съседните на България държави. Взети са всички необходими мерки. Към момента няма възникнали огнища на зараза сред домашно отглежданите птици. Министъра Кабил апелира за стриктно спазване на разпорежданията за ограничаване на възможностите за контакти между домашни и диви прелетни птици. Той призовава към спокойствие и припомня, че Ветеринарномедицинската служба е оборудвана с необходимите средства, препарати и защитни облекла.

 

Водещ: Добър вечер!

 

Радослав Гайдарски, министър на здравеопазването: Добър Вечер!

 

Водещ: Първо да започнем с това има ли основание за паника след тази информация?

 

Радослав Гайдарски: Аз мисля, че няма никакво основание за паника, тъй като мерките, които взехме още по времето, когато беше открит лебедът във Видин, не се различават от мерките, които бихме взели и в този момент. Още тогава ние знаехме, че има такава възможност да се потвърди H5N1 и затова всичко, което беше направено, се правеше в тази връзка. Още тогава пуснахме една заповед до всички областни управители, кметове, полиция и алармирахме и уведомихме всички тези институции за евентуално възникване на такава ситуация. Така че още тогава всичко е направено, взети са мерки и мисля, че няма основание за паника.

 

Водещ: Нека все пак да обясним на хората как става заразяването от птица на човек. По въздушно-капков път?

 

Радослав Гайдарски: Да! Може да стане и по въздушно-капков път, може да стане при допир с птицата при нараняване, при боравене с изпражнения от птицата, фекалии и т.н. По много начини може да стане. Но, когато се работи по мерките, които ние сме оказали, защото има издадени указания до ветеринарните лекари, до здравните работници, до всички граждани в страната как да боравят евентуално с намерена починала птица. Ако се спазват тези мерки, няма никаква опасност от заразяване на човек от птица.

 

Водещ: А какъв е инкубационният период на болестта?

 

Радослав Гайдарски: Доказано е, че най-бързият период е 3, а максималният - 5, значи от три до пет дни. Ако в този период не се развият симптомите на грипа, не се очаква след това развитие на болестните симптоми.

 

Водещ: Много се говореше за тях. Нека още веднъж да уточним какви са симптомите.

 

Радослав Гайдарски: Няма специфични симптоми, няма такива, по които човек да каже “да, ето това е болестта птичи грип”. Обикновено, както всички останали грипни вируси, и тук започва с повишена температура, разтрисане, главоболие, отпадналост, може да се появи гадене и повръщане. Така че типични симптоми няма, които да кажат и да покажат, че това е заболяване от птичи грип.

 

Водещ: В няколко региона бяха намерени мъртви птици. Кои хора са застрашени - само тези, които са боравели с тях, или всички хора в региона?

 

Радослав Гайдарски: На първо място са тези, които са боравели с тях, ако не са спазили указанията, това, което беше издадено като брошурка от Министерство на земеделието, от Здравното министерство. Имаше едни диплянки, на които ние просто, по точки, казахме какво трябва да се прави, когато има и намерят хората една умряла птица. Аз искам веднага да успокоя хората, които са имали допир с тези птици, че няма никаква опасност за тях, защото те са спазили мерките и инкубационният период е минал, особено пък за лебеда, който беше намерен във Видин. То беше към 31 януари, а сега сме вече 11 февруари, така че всякакъв инкубационен период е изтекъл. Взети са 200 проби от 12 населени места в радиус 10 км около Видин. Изследвани са домашни птици, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба. Контрол се осъществява на територията на цялата страна. Екипи на Националната ветеринарномедицински служба се намират в районите на Шабла, където има изолирани щамове на H5 от лабораторията в София. Екип се намира и на границата с Турция, където на 3 км срещу Малко Търново, на турска територия, са установени положителни щамове на H5N1.

 

 

“Нямаме установени при кокошия вид, при домашните птици птичи грип изобщо в България, но в края на краищата нашите граждани трябва ясно и точно да разберат, че в рисковите райони водоемите не е хубаво много да се приближават. Второ - трябва да избягват контактите си с дивите, водоплаващи птици. Редно е децата да не бъдат допускани в тези райони до птиците изобщо. Това са предпазни мерки, които трябва да се вземат”, обясни доцент Жеко Байчев от Националната ветеринарномедицинска служба. Има две вероятности за пренасяне на заразата в България - чрез белочели гъски, тъй като те се разболяват много по-трудно от грип, докато лебедите са много податливи на болестта. Друга възможност е заразата да е дошла от лебеди, прелитащи от Северозападна Европа към Балканите, обясни доц. Байчев.

 

 

Във Видин няма паника, заяви кметът на града д-р Иван Ценов. Формирани са екипи от доброволци, които при нужда ще участват в избиването на птиците. Д-р Ценов очаква оказания от Министерство на земеделието и на здравеопазването.

 

Д-р Иван Ценов: Има пълна координация между всички институти, които отговарят за прекратяване разпространението на заболяването. И в число, през последните няколко дни са подписани декларации от всички собственици на домашни птици по селата. Описан е броят на птиците и в декларациите те се задължават да спазват стриктно условията за гледане на домашните птици при затворени помещения, да не се допуска продажба на живи птици и птичи продукти, стриктно да се извозват фуражите в затворени превозни средства. Оттук нататък се наблюдават водоплаващите птици, вземат се проби от тях и има подготвени екипи, които са оборудвани с необходимото облекло и сме готови да действаме и да изпълняваме указанията от Централната ветеринарномедицинска служба и Министерството на земеделието.

 

Репортер: Ще предприемате ли някакви по-сериозни мерки оттук нататък, от типа на това да бъдат умъртвявани птици по поречието на Дунав?

 

Д-р Иван Ценов: Това е само един изолиран случай на една прелетна птица, която е намерена на брега на р. Дунав. 10- километровата зона е под непрекъснато наблюдение. Ако това се окаже само изолиран случай, дано така да бъде и да няма огнище, ние сме готови да изпълняваме указанията.

 

 

БНТ - По света и у нас

 

Открит е смъртоносният щам на птичия грип в България

 

В страната ни има птичи грип, смъртоносен и за хората. Това съобщи Европейската комисия в Брюксел, като се позова на британската лаборатория в Уейбридж. Там учените бяха категорични: “Установена е високопатогенна форма на вируса на птичия грип H5N1 при лебед, намерен край Видин.” В студиото е проф. Радослав Гайдарски, председател на националния кризисен щаб по птичия грип. Проф. Гайдарски, добър вечер!

 

Радослав Гайдарски: Добър вечер!

 

Водещ: Случи се най.лошото. Открихме птичи грип, опасен и за хората, в България. Какво да кажем сега?

 

Радослав Гайдарски: Аз мисля, че не е най-лошото, затова защото ние отдавна очакваме, че може да се случи това нещо. Защото след като има Н5, може да има и N1. И всички усилия които полагахме от откриването на вируса на H5, бяха положени все едно че има и N1. Така че не сме закъснели с никакви мерки.

 

Водещ: Казахте ми, че мерките, които са приети в България, са повече дори и от тези в ЕС. Да не би у нас и опасността да е по-голяма.?

 

Радослав Гайдарски: На мен ми е неудобно да го кажа това нещо. Аз съм председател на кризисния щаб, това го казват от ЕС. Освен това вече няколко пъти съм казвал, че ние изградихме първия кризисен щаб още през месец октомври и докладвахме в Батгайнщайн, в Лондон, че имаме изграден такъв кризисен щаб за борба с птичия грип. И това го знае цяла Европа.

 

Водещ: Според информационните агенции у нас е открит силно патогенен щам на грипа. Какво означава това?

 

Радослав Гайдарски: Ами той си е същият. Това е силно патогенният щам H5N1.

 

Водещ: Този, който е опасен и за човека?

 

Радослав Гайдарски: Този е опасният за човека. Н5 обикновено е опасен за птиците. А H5N1 той вече може да зарази и хората.

 

Водещ: Въпреки че се притеснявахме от тази информация и я очаквахме, все пак как да се предпазят хората?

 

Радослав Гайдарски: Много преди да възникне тази ситуация в България, може би още миналата година някъде към декември месец, ние издадохме една брошура съвместно с Министерство на земеделието. След това с нашите здравни власти пуснахме една доста подробна диплянка, в която указваме как трябва да се предпазват хората от птичия грип.

 

Водещ: Не смятате ли, че хората не се учат от тези диплянки.

 

Радослав Гайдарски: Хората на село понякога са по-грамотни от тези в града. Така че да не подценяваме. Това не са онези хора там, където се заразиха в Анадола. Нашите хора са интелигентни и аз мисля, че те ги четат. Освен това ние пуснахме всички ветеринарни лекари, нашите общопракткуващи лекари, полиция, гранична полиция да обясняват на хората да затварят птиците си в къщи. И няма никаква опасност, ако птиците и хората нямат досег със съответната заразена птица.

 

Водещ: Точно така. Да видим обаче дали са взети мерки в района на Видин, където беше открит лебедът със смъртоносния щам.

 

 

Днес във Видинско бяха взети 200 тампон-проби от екскрементите на 119 патици и 81 гъски. Те са от домашни стопанства в 10-километровата зона около мястото, където на 30 януари бе открит заразения с опасния и за хората вирус на птичи грип Н5N1. Веднага пробите са изпратени за изследвания в София. Резултатите ще бъдат готови до 2-3 дни, каза за “По света и у нас” д-р Валери Велков, директор на РВМС-Видин. Сондажното проучване ще покаже има ли заразени със смъртоносния вирус домашни водоплаващи. Засега няма масова смъртност по птиците в селските дворове. Мястото, където бе намерен болният лебед, в района на Дунавски драгажен флот не се охранява, но достъпът до него е силно ограничен. То попада в границите на частна фирма. Двамата работници, извадили лебеда от р. Дунав, са в добро здравословно състояние, по думите на техните лични лекари. Утре се очаква да пристигне във Видин комисия от НВМС, която ще разпореди нови мерки срещу разпространението на птичия грип. Ако се установи огнище на заразата, ще се предприемат спешни действия и ограничителен режим за движение в региона.

 

 

Водещ: Предполагаме, че много хора, усетили дори леко неразположение, са притеснени. Какво да им кажем?

 

Радослав Гайдарски: Тези които нямат контакт с птици, просто няма за какво да се страхуват. Просто в страната върлува грип, обикновен грип, който всяка година ни спохожда под различни наименования “Хонг Конг” или някакъв друг. Опасността е само тогава, когато има контакт с птиците.

 

Водещ: Вие бяхте във Видин?

 

Радослав Гайдарски: И то с наранявания, с пипане на техни изхождания.

 

Водещ: Нали не пипахте лебеда във Видин?

 

Радослав Гайдарски: Не.

 

Водещ: Бяхте ли облечен така, както препоръчвате на ветиринарите?

 

Радослав Гайдарски: Не. Нямаше го лебеда вече там. Но аз заминах веднага. Ние бяхме с доц. Жеко Байчев. Веднага заминахме. Това е част от кризисния щаб. Бяхме във Видин, там дадохме на място указания и мисля, че няма никаква опасност и хората, които са били в огнището, които са били с лебеда, така че...

 

Водещ: Това беше важно да чуят нашите зрители. Много ви благодаря, че бяхте в нашето студио.

 

Радослав Гайдарски: И аз благодаря.

 

 

Директорът на ветеринартната служба у нас предупреди да не се доближават местата край водоемите, в които са намерени мъртвите птици. Родителите да не допускат децата до помещенията за отглеждане на птици. С доц. Жеко Байчев разговаря Галя Вълчева.

 

Репортер: Доц. Байчев, какво ще предприеме Националната ветиринарно медицинска служба от тук нататък?

 

Жеко Байчев: Не само че ще го предприеме, но Националната ветиринарно медицинска служба е предприела всички необходими мерки. А те в края на краищата се състоят в това. Освен мониторингът, който се извършва, наблюдение и т.н., ние трябва да изясняваме ежедневно има ли патология при домашните птици, какво е състоянието там. Извършват се необходимите изследвания в радиус от 10 км. там, където е изваден този лебед, при който имаме H5N1. И в края на краищата, ако се потвърди това нещо и на другите места, и там ще бъде извършено по същия начин.

 

Репортер: А ще започнете ли унищожаване на птиците в радиус от три километра така, както е по инструкции.

 

Жеко Байчев: В никакъв случай. След като нямаме заболяване при домашните птици няма да се извършва някакво унищожаване на птици. Но сме готови, ако се наложи, това да се извърши. И естествено сме готови и с финансов ресурс да обезщетим собствениците на животни.

 

 

И прасета боледуват от птичия грип

 

Пълна за­блуда са съобщенията, които гласят, че в умрелия от птичи грип лебед край Видин е намерен само вирус Н5, който бил опасен единствено за птиците, но не и за хората. Защо?

 

Всеки вирус се състои от 2 части.

 

Първата се нарича хемаглутинин и се бележи със знака Н. Тя се „закачва" и свързва вируса с клетката на живия организъм на реципиента - човек, птица, прасе и т. н. Втората е наречена невроминидаза и се бележи с N. Тя носи заразата. Така че вирусът - без значение какъв е, винаги съдържа в себе си и Н, и N в различни комбинации. Никога няма вирус само Н или само N.

 

В птичия грип науката досега е открила 15 разновидности на хемаглутинина (Н) и 9 - на невроминидазата (N). Комбинациите между Н и N са 63 и всички без изключение са опасни за птиците. За хората най-опасни са комбинациите между Н1, Н2, или НЗ с N1 или N2.

 

В последните години научната статистика показва, че в 90% от случаите Н5 вър­ви с N1. Това съчетание е силно инфекциозно и дори смъртоносно за хората. Както бе съобщено, заразе­ните деца в Турция почина­ха тъкмо от H5N1.

 

Но и при наличие на това съчетание не е задължително грипът да се развие в пандемия или епидемия, ако се вземат предпазни мерки: старателно и често миене на ръцете, никакъв контакт с болни или мъртви птици, бърза сигнализация на ветеринарните власти, дезинфекция на терена, изолация на птици, хора и животни.

 

В България има технология за откриване на първата част - хемаглутинина.

 

У нас обаче няма технология за откриване и втората част от вируса - невроминидазата. Затова пробите се изпращат в Англия.

 

Доказано е още, че от птичи грип боледуват и прасетата. Това за България създава допълнителна опасност за хората. Причината е, че организмите на прасето и на човека са най-сходни в животинския свят.

 

А обикновено в частните дворове кокошките и прасетата се отглеждат на едно място и пернатите имат свободен достъп навсякъде. Затова първо за­дължение на стопаните е да не допускат пти­ците да се разхождат навсякъде.

 

Медикаментът „Тамифлу" може да се приема от човек, който вече е заразен от птичи грип. Действието му се състои в това, че ако се приеме при първите симптоми - висока температура, треска, световъртеж, той блокира и спира действието на невроминидазата, която носи заразата.

 

Д-р Исмил МУСТАФОВ*

 

*Авторът е председател на Камарата на ветеринарите.

 

В. Труд - стр. 2 - 3

 

 

Д-р Ангел Кунчев, главен епидемиолог на републиката:От заразата умира всеки втори!

 

- Д-р Кунчев, каква е вашата информация за вируса убиец?

 

- В България вече има птичи грип от смъртоносния за човека вирус H5N1. Той е открит у прелетни птици, намерени край Шабла и язовир „Цонево", Варненско. Вижте, не може в Румъния да има 30 огнища на болестта и 20 в Турция, а ние да останем незасегнати.

 

- Какъв процент е смъртността при грипа?

 

- 50 на сто - умира всеки втори.

 

- Това е много страшно! Кажете какво да правим? Как да се спасим?

 

- Не трябва да се всява паника. За да стане зара­зяването, е необходим много тесен и интензивен контакт с болните птици. Няма как у човека да попадне вирусът убиец, ако само е видял мъртва птичка или я е хванал с пръсти и я е сложил в найлонова торба за изследване.

 

- Добре, откъде идва опасността?

 

- Смъртоносният птичи грип се предава на хората, ако дълго време са имали пряк контакт със заразените животни - вдишвали са въздуха около тях, както и от изпражненията им. Или пък са докосвали птица при аутопсия. Нека българите запазят спокойствие!

 

Диана ГЕНЧЕВА

 

В. Труд - стр. 3

 

{START_COUNTER}