България след Четвъртата вълна

След потопа

 25 септември 2005 | 04:19

Постепенно започва да се нормализира обстановката в населените места, пострадали от четвъртата за тази година вълна от големи наводнения. В Шабла няма питейна вода, канализацията на града е разрушена, хората, останали без дом, са в кварталните клубове. Без къщи останаха 200 души от Дълго поле. Около двеста са наводнените къщи в Стамболово, някои от тях е възможно да се срутят. Също около двеста са наводнените къщи в селата край Ловеч.
648 са наводнените къщи във Великотърновска област. Най-много наводнени жилища има в общините Велико Търново, Павликени и Златарица.
Кризисно е положението в общините Елин Пелин и Своге, Софийска област, във Велинград, област Пазарджик, в Стамболийски, област Пловдив, както и в районите Кремиковци и Нови Искър в община София.
Последните наводнения предизвикаха свлачища и разрушиха пътища, отново бяха залети земеделски земи.


Агенция Фокус”
Четвъртата вълна

В дните 20 - 22 септември 2005 г. в Старозагорско, Великотърновско, Русенско, Сливенско и други райони на страната пада значително количество валежи.
От началото на септември досега в Североизточна България са паднали валежи от два до три пъти над нормата, което е между 80 и 150 литра квадратен метър.
На 20 септември възрастна жена загина, затрупана от къщата й, която се срути в пловдивското село Калояново.
Бедствено положение бе обявено в полунощ на 23 септември в община Шабла, заради щетите от поройния дъжд паднал над града. Количеството на валежите в района е между 210 и 230 литра на кв. метър.
Двуметрова водна стена е връхлетяла града снощи около 22 часа, хората от застрашените къщи са били изведени за 10-тина минути от домовете им. Евакуирани са 50 души, от които 4 бебета. Няма данни за пострадали хора.
Семейство от шабленското села Черноморци е блокирано в жилището си от вода, предприемат се спасителни действия от екипи на Гражданска защита.
Тежка остава ситуацията и в Каварна. В града са наводнени къщи в ромския квартал, големи са пораженията в града и в местната болница.
Тази сутрин в Русенско се е повишило нивото на р. Янтра с нови 50 см и в района на Гара Бяла през скъсаната дига от предишните наводнения е започнало преливане към долината, съобщават от областната дирекция на Гражданска защита. Долината на гр. Бяла от около 6000 дка. ще е естествен буфер, който ще предпази село Долна Студена и други райони в община Ценово. С половин метър се е покачило равнището на река Черни Лом край Русенско в района на село Острица. Частично е залят и районът на пътищата между селищата Широково и Пепелина, но той още е проходим. Залята е близка ВиК помпена станция в Русе.

БТВ – Новините – 19.30
Бедственото положение в община Шабла е отменено

Бедственото положение в община Шабла е отменено, след като градът вчера беше залят от 4-метрова вълна. Днес обстановката започва постепенно да се нормализира. Някои квартали обаче остават откъснати, а градската канализация е изцяло разрушена.
Шабла остава разделена на две след огромната приливна вълна, заляла града. Линейки, пожарни коли и полиция преминават по обходен маршрут. За да достигнат до централната част хората от откъснатите квартали трябва да изминат километри пеша. Проби за годността на водата все още не са взети. Получени са само устни уверения от Гражданска защита, че тя не е заразена.
Радка Георгиева: Направиха съобщение, че питейната вода все още не е за ползване, заредено е навсякъде в магазините с минерална вода, гражданите това ползват. Населението, което е останало без покрив, е настанено в два квартални клуба, търси се място за загробване на удавените животни, за да не тръгнат инфекции. Друг голям проблем пред общинското ръководство е разрушената канализация на града.
Елка Димова: Битовата канализация стана ясно, че след като се оттегли водата вече е прекъсната. Тя реално не функционира вече и оттук нататък вече имат проблеми блоковете. В следващите дни ще се появят с училище, детски градини, като започнат учебните занятия.
От днес започва оглед на щетите. По предварителна информация само за възстановяване на мостовете са необходими най-малко 5 млн. лева.

БТВ – Новините – 19.30
200 души от Дълго поле са без дом от понеделник

200 души от Дълго поле са без дом от понеделник, когато бяха евакуирани, заради наводненията в Пловдивско. Пет дни след бедствието пострадалите къщи се дезинфекцират, а част от останалите без подслон се извозват към временни приюти.
Домът на Зюмбюла е сред 57-те срутени къщи в Дълго поле. Последните пет дни тя и семейството й живеят в селската сладкарница.
Зюмбюла: Ето тук ние спим, четирима, татко там долу на земята спи. Така спим от една седмица вече. Отчаяни сме.
За да не пламнат зарази в селото останалите без дом днес бяха закарани до санаториум на социалното министерство в Костонец.
"Става въпрос за хубава база в Костенец, за лекарско обслужване, за хранене три пъти на ден и сме готови дори да заплащаме от общинския бюджет, само и само да може тия хора да имат някаква алтернатива" поясни Александър Абрашев, кмет на община Калояново.
Кметството в село Дълго поле е превърнато в истински кризисен щаб. На двора местната лекарка проверява заминаващите за паразити, а бръснарят е мобилизиран да подстриже всички, които вече са заразени.
Двуетажен автобус ще превози хората до Костенец.
Надеждата на хората от Дълго поле е държавата да им осигури фургони и да се върнат час по-скоро в селото.

Нова ТВ – “Календар” – 19.15
Обстановката в Шабла постепенно се нормализира. От днес комисии започват оглед и опис на щетите, нанесени на населението и инфраструктурата от огромната приливна върна, която заля преди два дни града. Бедственото положение в общината е отменено.
Следите от потопа все още си личат навсякъде в Шабла, хората постепенно се съвземат от шока и започват да възстановяват домовете си.
Интервюиран: Почистваме дома основно, тъй като е в тиня, кал. Два дни сме изнасяли кал и тиня. Днес перем основно килими, мокети, пътеки и започваме след ден-два почистване на домовете. Боядисване ще предприемем, освежаване на стаите, основно почистване, защото е залято навсякъде.
Репортер: Някой предоставил ли ви е дезинфектанти?
Интервюиран: Не, никой. Към момента никой не ни е предоставил.
Въпреки че има вода в града, населението е предупредено да не я използва за питейни нужди докато не излязат резултатите от взетите проби. Днес започна събирането на удавените селскостопански животни, за да не плъзнат епидемии.
Два дни след потопа Шабла е изправена пред нов, изключително сериозен проблем. Приливната вълна е изкарала извън строя пречиствателната станция, освен това 50% от канализацията на града е разрушена. Днес да огледат пораженията в града бяха депутатите от региона и областният управител.
Динчер Хаджиев, областен управител: Предстои да обсъдим с г-жа Димова бъдещите задачи, които стоят пред общината - за възстановяване на тези мостове, за възстановяване на канализацията.
От понеделник се очаква да започне изплащането на помощите до 1 000 лева за пострадалите семейства.

Нова ТВ – “Календар” – 19.15
От девет дни двеста къщи в павликенското село Стамболово бедстват. Количествата на падналите дъждове от 15 септември до днес надхвърлят 300 литра на кв. м. Въпреки че водата се изпомпва, в селото се е образувало огромно езеро. Жителите на Стамболово твърдят, че общинския център в Павликени бездейства и са организирали подписка срещу кмета на града инж. Стефан Стефанов. След рекордното количество дъжд, което се изсипа над община Павликени на 15 септември, екипи на Гражданска защита и пожарната се опитват да отводнят дворовете и къщите на хората в село Стамболово. Въпреки това водата е навсякъде. Според специалисти бедствието трудно може да бъде преодоляно, тъй като селото е разположено във водосборна зона и земята не може да поеме повече вода.
Репортер: Вече девети ден Стамболово плува във вода. Повечето от къщите са подгизнали и се пропукват. Тази постройка не е издържала и най-вероятно в близките няколко часа ще се срути. По гредите й вече растат гъби.
В отчаянието си хората обвиняват всички - от Гражданска защита до кмета на общината.
Репортер: Идвал ли е кметът на общината, екипи на Гражданска защита, някой помогна ли ви от тези хора?
Гражданин: Вчера бяха тук, казаха ни, че трябва да има съборени къщи, за да го обявят в бедствено положение и нищо повече.
Гражданин: От 15 сме с вода. Никой не е дошъл да ни помогне. Както гледате, всички сме наводнени, цяло село Стамболово.
Пред камерата на Нова телевизия кметът на Павликени инж. Стефан Стефанов отрече обвиненията.
Инж. Стефан Стефанов, кмет на Павликени: Ние вчера взехме допълнителни мерки, докарахме тежки машини, прокопахме канали. Има определен ефект, но ако не спре да вали, ефекта няма да бъде никакъв.
Освен в Стамболово, критично е положението и в село Бутово, което тази година за втори път е под вода. Като цяло обстановката във Великотърновска област е сложна, на места продължава да вали, нивата на реките обаче спадат. Временно е преустановена работата по укрепването на дигата на река Янтра край град Долна Оряховица. Вече е подсигурен хеликоптер, с който ще бъдат поставени бетонните късове в реката.

БНТ - По света и у нас – 20.00
Обстановката в страната след поройните дъждове през тази седмица постепенно се нормализира

Обстановката в страната след поройните дъждове през тази седмица постепенно се нормализира. Все още обаче в кризисно положение остават няколко общини. Наводнените къщи на територията на великотърновска област са общо 648.
Днес следобед бедственото положение в Шабла беше отменено. Опасността от епидемия обаче е голяма, тъй като битовата канализация на града е разрушена от водната стихия. 50% от тръбите са отнесени от водата, а останалата част са затлачени с камъни и дървета и са напълно неизползваеми.
Жителите на Шабла трябва да пият минерална вода, тъй като пречиствателната станция в града е наводнена и питейната вода може да е замърсена. Магазините са заредени с достатъчно количество минерална вода, но някои от хората не знаят за опасността. "Пием си от водата, готвим си. Може и да е заразена, но не знаем", каза Димитрина Георгиева. Очакват се експерти от ХЕИ, които на място да вземат проби от водата и да направят дезинфекция, за да се предотврати евентуална епидемия. Водната стихия раздели Шабла на две. Разрушени са 5 от общо 6-те моста, които свързваха двете части на града. Останал е само един мост, който също е нестабилен и е пред срутване.
"По едно единствено място е възможно преминаване на линейка, пожарна кола. Почистването на домовете става далеч по-трудно – всичко е тиня в приземните етажи. Голяма част от хората още не са стигнали до стопанските си сгради, където има издавени животни", каза Елка Димова, кмет на община Шабла.
Наред с природната стихия хората се жалват, че вече са започнали кражби от местните роми.
“Пазим дворовете, защото минават циганите и обират всичко каквото може – дървета, ламарини, продават на вторични суровини, цял варел продадоха...”, разказва Димитрина Георгиева.
Комисия от специалисти започна огледа на щетите и до понеделник трябва да бъде готов разчетът, за да се изготви искане за подпомагане на бедстващото население.

БНТ - По света и у нас – 20.00
Роми от пловдивското село Дълго поле днес бяха настанени временно в почивни бази

Роми от пловдивското село Дълго поле днес бяха настанени временно в почивни бази и санаториуми в Костенец и Хисар. Техните къщи бяха разрушени от наводненията в началото на седмицата. Кметът на засегнатата община Калояново Александър Абрашев очаква от държавата 72 фургона, в които останалите без дом да прекарат зимата.
20 деца от Дълго поле ще живеят временно в лечебно училище в Хисар. 23 възрастни роми, чиито къщи паднаха след пороите в началото на седмицата, бяха разпределени за настаняване в балнеосанаториума в Костенец. Някои от тях бяха доволни, че за първи път ще спят в чисти легла и ще имат нормална храна. За други, също останали без кирпичените си домове, това се оказа недостатъчно: "Ние не искаме да ни изпращат там. Искаме да ни помогнат тук. Децата ни не искаме да се тревожат, ние да плачем тук, там да плачат нашите родители”.
Ром: Ние не можем да стоим тук. Къщата ни е паднала. За какво да стоим, къде ще спим. Малко ни е трудно като излизаме от селото. Мъчно ни е, но какво да направим. Трябва.
60 души са се записали снощи за временна евакуация извън Дълго поле. Днес голяма част от тях се отказаха, защото не били сигурни, че условията в Костенец отговарят на претенциите им. Те пратиха свой човек, който да огледа санаториума. “Искам да видя какви са условията, дали са такива, каквито ни предлагат действително", каза Михаил Джамбазов.
Заминаването на групата се отложи с няколко часа, защото голяма част от ромите трябваше да минат през санитарен контрол. Българското население не поиска да напусне Дълго поле, каза кметът Николай Видолов. Хората предпочетоха да останат в селото и да укрепят къщите си.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Бедственото положение в Шабла е отменено

Бедственото положение в Шабла е отменено, в Доброджанската община и започнаха възстановителни дейности и след наводненията причинени от поройните дъждове.
И в момента продължава заседанието на общинската комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. Кметът на Шабла Елка Димова отмени бедственото положение в общината, но заяви, че е много трудно градът ще се върне към нормалния си ритъм на живот. Шабленци очакват държавата да помогне за възстановяването на срутените мостове и за доставка на дървени къщи за евакуираните 30 семейства, чиито жилища са наводнени. Такова природно бедствие, според местните хора не се е случвало от 60 години насам. През 1945 година също голяма вълна като тазгодишната се е надигнала от Каварна и помела къщи от дерето в Шабла, спомнят си възрастни шабленци. Депутати от Добрички регион посетиха днес наводнените места и обещаха да лобират за пострадалите пред очакваните утре в Добрич министри на земеделието Нихад Кабил, на образованието Даниел Вълчев и на културата Стефан Данаилов. Те заедно с председателя на Народното събрание Георги Пирински ще гостуват в Добрич за утрешния празник на града.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
648 са наводнените къщи във Великотърновска област след последните дъждове

648 са наводнените къщи във Великотърновска област след последните дъждове. Обстановката в региона постепенно се нормализира.
Временно са затворени пътищата Велико Търново-Ресен, те са прокопани, за да се осигури по-бързо оттичане на водата. Свлачище се активира между селата Стрелец и Петко Каравелово. Най-много наводнени жилища има в общините Велико Търново, Павликени и Златарица. На някои места в областта все още слабо превалява. Язовир Стамболийски прелива със 153 куб. метра в секунда. Нивото на река Янтра продължава да спада. В района на Велико Търново, равнището й е 255 см при критични 600.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Четвърта къща е пред събаряне в русенското село Юделник

Четвърта къща е пред събаряне в русенското село Юделник. Падналите 120 литра дъжд на кв. метър активизира свлачище, което буквално поглъща къщите, каза за Дарик радио началникът на “Гражданска защита” – Русе полк. Стефко Бурджиев. Шести ден продължават дъждовете в региона.
Хората от застрашените къщи предварително се евакуират и до момента няма пострадали, допълни полк. Бурджиев. Положението в Юделник остава най-тревожно в цялата община. С метър и половина се е покачило и нивото на река Черни Лом при едно от селата, съобщи кметът Стоян Георгиев, но засега няма опасност от преливане. В района на община Опака нивото на реката е до върха на дигите. Предупредени са дежурните на общините Две могили, Иваново и Русе. При село Красен, Русенско, реката е скъсала дигата и е заляла 89 дка земеделски площи.

Дарик радио – Вечерна основна емисия – 18:00
Над 200 къщи в четири села в област Ловеч са наводнени от неспиращите през последните четири дни валежи

Над 200 къщи в четири села в област Ловеч са наводнени от неспиращите през последните четири дни валежи, съобщи директорът на областната дирекция Гражданска защита Иван Чоканов. В село Горско Сливово са наводнени дворове, избени помещения на 100 къщи. В Карпачево водата е протикнала в 80, в Йоглав в 14, в село Чавдарци в над 30 къщи. През последните дни пожарни автомобили са източвали водата къщите, но заради дъжда те са се наводнявали отново.
Продължава обявеното кризисно положение в общините Елин Пелин и Своге, Софийска област, във Велинград, област Пазарджик, в Стамболийски, област Пловдив, както и в районите Кремиковци и Нови Искър в община София, съобщиха от “Гражданска защита”.

БНР – Централен осведомителен бюлетин – 19:00
В община Шабла бе отменено бедственото положение

В община Шабла, където са наводнени повече от 200 къщи и 60 души бяха евакуирани, бе отменено бедственото положение, но обстановката остава тежка. Ток и вода има, осигурени са маски за хората, които извозват и загробват издавените животни. Все още има непочистени и недостъпни къщи от кал и тиня. Днес на оглед в общината бяха депутатите Николай Камов и Ердин Хаджиев. Утре предстои среща на ръководството на Шабла с всички депутати от Добрички район, на която ще се обсъдят щетите и необходимите помощи. Със сигурност има семейства, които остават без покрив за зимата, затова и кметът Елка Димова настоява за предоставяне на дървени сглобяеми къщи.
Без вода още два дни ще бъдат каварненските села Свети Никола, Българево и курортния комплекс Русалка. Водата там се осигурява с водоноски. Според кмета на Каварна щетите в общината са между 30 000 и 50 000 лв. и ще се погасяват със собствени средства и още следващата седмица ще има актуализация на общинския бюджет.
Река Русенски Лом е повишила нивото си с около 60 см и е преляла през русенските диги при селата Красен и Божичен. Мостът при село Нисово е останал под вода. Една къща се е срутила в силистренското село Падина, без да пострадат хора.
Няколко семейства от силистренското село Долно Оряхово могат да останат без подслон, тъй като къщите им са разрушени от срутване. От вчера екипи на пожарната и на Гражданска защита се опитват да отводнят засегнатите градове в селото, но в мазетата непрекъснато избиват подпочвени води, които подкопават основите. Общината в Главиница ще търси съдействие от областната Гражданска защита в Силистра за осигуряване на фургони за бедстващите семейства. Междувременно от продължаващите вече шести ден валежи се е срутила част от къща в село Падина, а покривът в жилищна сграда в Главиница е паднал.
В плевенска област река Осъм е излязла от коритото си при село Българене. Язовирите “Сини вир” и “Тотлебеновия вал” преливат и водите им пълнят коритото на река Точенишка, която минава през парка “Кайлъка” в Плевен и там е заляла мостове. Високите подпочвени води са наводнили приземните етажи и мазетата на повече от 200 къщи в ловешките села Чавдарци, Карпачево, Йоглав и Горско Сливово. Има опасност от скъсване на дигата на язовир “Ловен дом” край Летница и в момента той се изпуска през преливника.
Във Велинградско остава бедствена ситуацията. Пет селища с общо 14 000 жители получават храна и вода по обходни горски пътища, заради скъсани мостове по основните шосета. Заради подкопани подпорни стени е опасен пътят Кимера – Абланица.
Във Велико Търново директорът на областната Гражданска защита Петър Петров съобщи, че през изтеклото денонощие от осем общини е постъпила информация за 648 наводнени къщи.
Това обаче не е окончателния брой на наводнените през тази седмица сгради, тъй като огледите в общините продължават. Екипите на Гражданска защита и на противопожарните служби непрекъснато работят за отводняване на жилищата и на приземни етажи и мазета на някои от къщите. Най-много са пострадали частни имоти в община Велико Търново и Павликени – по 190. Днес във Великотърновска област притокът в язовирите е намалял, а нивото на реките се е понижило.

Шабла разцепена на две след потопа
Юлияна ВЕЛЧЕВА

Шабла остана разделена на две след водната стихия, заляла града в нощта срещу петък. Триметровата вълна съсипа 200 къщи. от които 30 вече са напълно необитаеми, остави на улицата 31 ромски семейства, удави добитъка и отнесе реколтата. От 5-те моста в града 4 са разрушени, а петият е пред срутване. Едно от съборените съоръжения е в центъра на Шабла Така потопът разполови града. Къщите се оказаха откъснати в 2 квартала без връзка между тях.
Сега, вместо да изминат 10 м през главната улица и да отидат до магазина, хората обикалят 5 км.
Вчера в Шабла водата се беше оттекла и жителите почистваха пълните с тиня мазета и приземни етажи. "Такова чудо тук се е
случвало точно преди 60 г.", разказа пред „24 часа" Пенка Костова. Тогава пак дошла огромна вълна от каварненското дере и помела къщите в Шабла.
Имаме проблем с канализацията, защото вълната е отнесла капаците по улиците. Тръбите са пълни с кал и половината от града няма къде да изхвърля отпадните води, каза кметицата Елка Димова. Пречиствателната станция е също затлачена и не работи. От ХЕИ взели проби и устно съобщили, че в питейната вода няма химически примеси. Протокол обаче липсвал. В момента търсим терен за загробване на умрелите животни, каза Димова. Специалисти от РИООС - Варна, източили още в петък част от водите на Дуранкулашкото езеро. Сега нивото му било
свалено с 1,5 м и нямало опасност да залее съседните села. По повод най-голямото безпокойство на хората, че може да тръгне вода от Румъния, общинарите получили уверение, че засега потоп от комшиите не се очаква.
Вчера в Шабла пристигнаха местните депутати Николай Камов и Ердинч Хаджиев и областният на Добрич Динчер Хаджиев.
Най-неотложни са възстановяването на мостовете и изграждането на дървени къщички върху общински терени, обясни губернаторът. Затова в искането за държавна помощ щели да настояват за средства за изграждане на мостове и за сглобяеми къщи. По груби изчисления само за срутените мостове са необходими 4-5 млн. лв. Гражданска защита ще започне веднага частичното възстановяване на мостовете, за да може да бъдат свързани откъснатите райони, каза още Хаджиев.
Докато чакат решението на комисията по бедствията и авариите, останалите без покрив ще стоят в пенсионерския клуб на Шабла или при роднини. Всички са осигурени с храна и завивки.
В ПЛЕВЕНСКО
12 къщи са наводнени в с. Варана от придошлата р. Ломя. Голямата вода тръгнала към селото и от яз. „Стамболийски", чиито преливници изпускат 162 л/сек, съобщи шефът на Гражданска защита Георги Линков вчера. При с. Българене р. Осъм вдигнала нивото си с 2 м и потопила стотици декари земеделски земи, но още не е стигнала до къщите. Прииждащият Осъм подронил новите диги, правени това лято, удържали ги само укрепващите немски мрежи. В парк Кайлъка яз. „Тотлебенов вал" преля и напълни Тученишката река, която минава през града. 4 от мостовете й едва се крепят.
в. 24 часа – стр. 3

Емел Етем прати хеликоптер в Долна Оряховица
Веселина АНГЕЛОВА

Вицепремиерката Емел Етем изпрати вчера вертолет за тежкотоварни превози, който ще участва в укрепването на дигата на река Янтра при Долна Оряховица. Съоръжението се скъса преди 5 дни под напора на придошлата от пороите река. Наводнението застраши 600 къщи с над 2300 жители. Изпращането на хеликоптер се налагало, тъй като тежкотоварните машини не можели да стигнат до брега на реката.
Гъстата мъгла вчера затрудни полета и вертолетът К-32 на софийската авиофирма „Ер Скорпио" се приземи на международното летище край Горна Оряховица едва в късния следобед.
През целия ден в събота работници от Горна и Долна Оряховица подготвяха подхода към скъсаната дига. Камиони насипаха тонове камъни и инертни материали. В петък екипажът на вертолета огледал терена и преценил разстоянието, което ще се укрепва.
„Ще се спускат бетонни плочи, чрез които ще се направи преграда между реката и брега. Трябва да бъде
укрепен 50-60-метров участък. Осигурени са над 100 елемента от горнооряховската фирма „Бетонстрой", каза вчера кметът на Долна Оряховица Григор Минков. Бетонните плочи са складирани на депо на летището край Горна Оряховица Вертолетът ще ги взима оттам и
ще ги пренася на разстояние от 500 м до дигата.
Вчера продължи отводняването на залети сгради в 7 селища във Великотърновско. Нивото на яз. „Ал. Стамболийски" и „Йовковци" бе значително намаляло. Нивото на р. Янтра спадна до 2,80 м.
ПОМОЩ
Българският червен кръст продължава да подпомага пострадалите от наводненията българи. Организацията е в постоянна връзка с кметовете на бедстващите общини, както и с подразделенията на Гражданска защита в цялата страна. Ето какви помощи бяха разпределени вчера:
• Дрехи, одеяла, чаршафи, походни легла, сгъваеми маси и столове, уреди за изсушаване на наводнени помещения и храна заминаха вчера за община Шабла.
• Жителите на селата Динк, Калековец, Труд (община Марица, област Пловдив) получиха 500 индивидуални хранителни пакета, 2 тона дрехи и завивки. Бяха им предоставени и храна и памперси за бебета.
• В селата Дълго поле и Ръжево (община Калояново, област Пловдив) вчера бяха разпределени 260 броя хранителни пакети. В Динк и Дълго поле пък бяха разкрити пунктове за събиране и разпределение на помощи за пострадалото население в област Пловдив.
• На жителите на село Божурово (община Кубрат, област Разград) бяха предоставени хранителни и хигиенни пакети, както и завивки, дрехи и др.
• Ив област Велико Търново също беше изпратена хуманитарна помощ с материали от първа необходимост.
в. Труд - стр. 4

В Шабла ходят 5 км, за да си купят хляб
Наводненият град Шабла е разделен на две и част от хората вървят по 5 км, за да си купят хляб, съобщи вчера областният управител на Добрич Ердинч Хаджиев. Той обиколи местата, залети от пороите. Заедно с кметицата на община Шабла Елка Димова щели да лобират пред министри и след шефа на парламента държавата да даде средства за възстановяването на 5-те срутени моста. Както и за построяването на 4-5 сглобяеми къщички. Местната комисия по бедствия и аварии се събра снощи на заседание, за да отмени кризисното положение в град Шабла.
в. Труд - стр. 4

Пороят отнесе път до гробище
Пороят отнесъл част от пътя до християнското гробище в село Горско Сливово, община Летница, и до него вече няма достъп
В селото има и второ гробище, но то е за мюсюлмани. „Истински късмет е, че досега нямаме смърт на християнин", каза вчера кметът на селото Николай Тодоров.
Според него разрушената пътна настилка е над 300 м. Ремонтът й ще струва до 20 хил. лева.
В петък на визита в селото била областната управителка на Ловеч Сурай Велиева. Тя постановила едноседмичен срок за подготовка на документацията за възстановяване пътя до гробището.
в. Труд - стр. 4

Милен Малчев, кмет на старозагорското село Сърница: И най-възрастните хора не помнят такъв потоп
Недялка ФИЛИПОВА

Милен Малчев е роден на 12 декември 1962 е. в село Сърнево. Над 10 години е работил като медицински фелдшер в Бърза помощ в болницата в Раднево Занимавал се е с частен бизнес и
междувременно е завършил специалността „Социални дейности" във Великотърновския университет. Кмет е на родното си село за първи мандат. В Сърнево живеят около 2000 души, безработните са малко
Петък, 19,30 ч. Кметът на останалото под вода от началото на седмицата старозагорско село Сърнево идва направо от мястото, където екип на Гражданска защита от Кърджали работи по отводняването - занесъл е храна за момчетата. Разговорът ни на няколко пъти е прекъсван от спешни позвънявания по GSM-a и радиотелефона Дежурните в община Раднево и от Гражданска защита държат „под око" ситуацията в селото, въпреки че постепенно животът тук се нормализира.
- Г-н Малчев, какво се случи през петте дни, откакто Сърнево бе залято от пороя?
- Това, което се случи, бе
страшно, селото не помни такава трагедия. И най-възрастните жители нямат спомен за такъв потоп. Селото се намира в най-ниската точка на равно поле. През него минава река Бяла Рада, която събира водите на огромен район. Винаги е било проблем на Сърнево, че дъждовната вода трябва да се оттече през него.
- Къде ви свари дъждът?
- Бях в селото. Мислех, че ще ни се размине и този път, защото наоколо няма водоеми. Но 20-30 минути след като започна да вали, първите пострадали семейства ми позвъниха за помощ.
- Какво направихте след това?
- Първата ми мисъл беше да няма човешки жертви. Още преди вълната отидох при баща си, който живее сам и домът му е в най-невралгичната точка. Видях, че къщата подгизва. С брат ми успяхме да изнесем малко покъщнина, другата остана под вода - беше невъзможно да се спасява. Вече ми бе ясно какво се случва с останалите къщи и тръгнах да обикалям селото. Оказа се, че цялото е под вода, а стихията прииждаше. Веднага алармирах Гражданска защита и кмета на община Раднево.
- Хората какво правеха през това време?
- Безпомощно наблюдаваха как ги залива пороят. Никой нищо не правеше -туктам някой се опитваше да отводни канавка или канал, разчитайки, че ще спре стихията къщата си. Призори вече цялото село беше на крак - тогава дойде и най-голямата вълна. Бяха пристигнали и екипите на Гражданска защита, но нищо не можеше да спре потопа и нивото на реката бързо се покачваше - дъждът е бил над 200 л/кв. м. Едната част от селото беше отцепена, дотам можеше да се стигне само с високопроходими автомобили. Най-трагично беше положението на живеещите в края на реката - там отидохме с трактор, защото се страхувах да не дадем жертви.
- Дойдоха ли с вас мъжете от селото в онази нощ?
- За съжаление не. Помагаха ми трима-четирима. Повечето от жителите чакаха някои да им помогне. Никой не дойде да каже: „Кмете, работата е сериозна. Къде е най-тежко? Казвай какво да правим?" С мен бяха местният полицай, пожарникарите и хората от Гражданска защита
от общината в Раднево.
- Какво остана след пороя?
- Половината от къщите -350, бяха под вода. Похабени са 900 т зърно на стопаните, над 12 000 птици и животни са удавени, вълната отнесе дърва, каруци, селскостопански инвентар, приготвената зимнина на голяма част от семействата. Най-доброто в случая е, че не дадохме човешки жертви.
- Кой помогна да се овладее положението?
- Голямата помощ дойде от екипите на Гражданска защита в Стара Загора и Кърджали, които пристигнаха с техника и работеха денонощно - не ядоха, не спаха. Заедно с тях действаха и огнеборците от Раднево с 12 помпи и специализирана техника отмини „Марица изток".
- Какви помощи получиха пострадалите?
- Много бързо бяха осигурени одеяла, спално бельо, минерална вода и хранителни пакети. На първо време раздавахме продукти на социалнослабите пострадали, от днес - на всички потърпевши от бедствието.
- От какво най-много се нуждаят хората?
- Някои отказват част от помощите в натура, разчитат, че държавата ще им компенсира загубите на домашни елуреди, селскостопанска продукция и техника.
- Какво трябва да се направи, за да не повтори трагедията?
- Със съдействието на кмета на Раднево Нончо Воденичаров сме представили проекти за отводнителни канали около Сърнево. За съжаление от Комисията за защита на населението от бедствия и аварии са отговорили, че пари за превенция нямат. За решаването на проблема изцяло са необходими около 500-600 хил.лв. Поставих въпроса пред министър Емилия Масларова, която беше тук. Макар че не е в нейния ресор, тя се ангажира да помогне.
- Това ли бе най-голямото ви изпитание като кмет?
- Това е най-голямото ми изпитание като човек, а не откакто съм кмет. Действах като син, баща и човек, който утре отново ще среща съселяните си. Огромно напрежение беше- в един момент разбираш, че носиш отговорност за 2000 души.
- Промени ли се отношението ви към кметската работа след бедствието?
- Като кмет трябва да бъда много по- строг към хората - постоянно да се държат под контрол дали се почистват канавките и дали се затлачва реката с отпадъци Явно не съм глобявал достатъчно нарушителите.
В. Труд - стр. 4-5

Полето, което се превърна в море
Евгени ПЕТРОВ

Те всички са брадясали. Недоспали. Мръсни. Свъсени. Някои от тях - боси. Други - с ботуши. Средно положение няма.
Това са мъжете от селата, удавени от последното наводнение в Пловдивско - в равното поле, което за часове в понеделник през нощта се превърна в море.
Пред срутените и наводнени къщи са жените. Насядали върху щайги и бидони, най-често с деца в ръце и с празни погледи. Българи, роми, турци. Водата като тръгне, не подбира.
За децата сякаш всичко е някакъв сън или шега.
По оперативни данни на областната управа и Гражданска
защита най-много са пострадали общините Калояново и Марица. Бедственото положение там още не е отменено. Общо в с. Динк са срутени 12 къщи, а 50 са залети. Над 200 души са пострадалите в с. Дълго поле. Там срутените къщи са над 50, а наводнените - повече от 400.
Четвъртък,
■ 11 часа, с. Дълго поле, община Калояново
Тълпа селяни се е събрала на площада пред кметството. Същото, в което кирпичена къща затрупа и уби възрастна жена. От временно мобилизиран училищен микробус раздават помощи. Те включват един хляб, парче наденица и кофичка кисело мляко. Раздават се само на онези, останали без покрив. Средствата са осигурени от общината, минералната юда е дар от Хисаря, а саламът - от фирма "Деликатес-2 - Житница", Очакват помощи и от БЧК след обяд.
Общо към 300 души са пострадалите, твърдят тук, 200 са евакуираните в читалището, кметството и сладкарницата. Дюшеци са осигурени от Гражданска защита. Във вторник/тук е била вицепремиерът Емел Етем и е обещала съдействие. Вероятно затова ни подпомагат - коментират хората.
Кметът, Николай Видолов, млад и енергичен, непрекъснато е в движение: "Лично обиколих падналите къщи - около 55-56 са. Други 80 са напуснати от хората. Трагедията е, че продължават да рухват. Вчера нищо им нямаше, сутринта - напукани, сега са пред падане. Не се знае още колко ще се съборят. И Гражданска защита и пожарната веднага след сигнала се отзоваха - дойдоха половин час след като подадох сигнала около 23 часа в понеделник."
■ 12 часа, къщата на бай Иван Секов
Едноетажната къща с непечени тухли е срутена до основи. Дядо Иван и баба Иванка се опитват безсмислено да сложат малко ред в това, което е останало. При тях е внукът им - също Иван. Изгребват юдата, проправят вада към улицата. Могат да възстановят изгубеното, но ще им трябват пари и материали - тухли и цимент. Къщата е кирпичена и водата е подкопала основите. За бетонни плочи и носещи колони и дума не може да става.
"Не е застрахована - въздишат старците - откъде пари. Сега децата ще помагат, ще се справим някакси" - казват старците и се прегръщат. Сълзите издайнически напират.
Нямаме данни за скъсан язовир, но дойде висока вълна - повече от метър - казва кметът, който е наблизо при друг от най-пострадалите - бай Богоя. И неговата къща е рухнала и той ще трябва да гради наново. "Метър и половина юда дойде, ей къде е оставила следа по дувара - сочи човекът.
■ 13 часа, кметството на Дълго поле
Във всички стаи в кметството, дори в кабинета на кмета са настанени пострадалите. Повечето са деца и старци. По-младите са по къщите, оправят каквото могат. "Емел Етем обеща къщички по 40 квадрата, но предполага, че до зимата фирмите няма да могат
да ги построят навсякъде - споделят обнадеждено хората. Щели да се търсят варианти с фургони, където да настаним хората - уточнява по-късно кметът. А за най-малките разигралата се трагедия е нещо като игра, те не осъзнават какво се е случило.
■ 14 часа, селският площад
Хората отново са се събрали. Ще раздават социални парични помощи. Отново списъци, отново напрежение кой колко ще получи. Средствата са по 70 лева на хората от срутените къщи, да имат на първо време. "Раздаваме помощи по чл. 16 от ППЗСП ( Правилник за приложение на Закона за социалните помощи). Това са временни помощи, с които хората, останали без покъщнина, да си покрият разноските за храна - обяснява Вера Порязова, директор на дирекция "Социално подпомагане" в Калояново. Размерът се определя спрямо числеността на семейството. Сумите варират от 30 до 100 лева, но те са извън обещаните 1000 лева, които ще бъдат дадени след минаване на комисията по щетите.
■ 15.10 часа село Динк, община Марица
Пътят до селото е 5 км. макадам и стига до първите къщи, където е прокопан временен отводнителен канал, по който тече силен поток. Практически селото е откъснато. Цялото поле наоколо е заприличало на безкрайно оризище. В западния край, там, където е ударила вълната, трети ден е кметът Андон Дончев. Засегнати са около 150 къщи. Според кмета на община Калояново е имало скъсана дига на язовир, но това е само слух - обяснява кметът. С голям багер прокопават отводнителни канали, по които да се оттече водата. Тъкмо е тръгнал да оглежда новото трасе за работа.
Уви, тук обстановката по организацията на помощта е съвършено различна от тази в Дълго поле.
"Водата дойде в понеделник през нощта. Спешно ни трябваше багер, за да направим отводнителни канали, това, което правим сега. При обаждане до началника на Гражданска защита обаче ни казаха "Нямаме възможност да ви дадем багери, сега са заети - разказва кметът.Помогнала частна строителна фирма - "Сиенит", на която хората изказват огромна благодарност. Веднага осигурила един малък багер, с който успели да предотвратят най-големите щети. Сега отпуснала огромна верижна машина, с която непрекъснато се работи.
■ 15.45 засегнатия квартал
Населението е предимно турско. Къщите са като след бомбардировка. Най-пострадалите са настанени в училището. Но
и то ще трябва след празниците за провеждане на учебни занятия. Заради негодната вода за пиене докарали 700 бутилки по 10 литра минерална вода от Хисаря. Частна фирма осигурила превоза. От сутринта до вечерта тук са били кметът и неговия заместник от общината. Но никой друг отникъде не е идвал и не им е предлагал помощ. За човек от София - било от правителството, било депутат от някоя партия да видят какви са пораженията и дума не може да става.
Те няма и да видят отчаяния Наско Аргиров, седнал върху руините на срутената си къща. Общо 5 души живели в нея и сега няма къде да отидат. Итой, както и кметът смята, че трябва да им дадат направо материали, а не пари. Най-малко 30 торби цимент ще трябват, тухли, пясък, желязо. Останалото сами ще свършат.
Трети ден юдата не се оттича - жалват се жителите от селото, чиито дворове и къщи са наводнени. Всеки спасява каквото може. За малкия 9-годишен
Аргир това със сигурност е кучето, което носи през юдата. И тук чули, че ще дават помощи, но никой не ги е посетил, никой нищо не им е обяснил.
■ 17 часа, югоизточният край на селото
Кметът на селото, багеристът Лазар Тричков и общинският съветник в община Марица Йосиф Асенов обсъждат накъде да продължи каналът, за да се отводни най-добре селото. Продължават да действат сами, без чужда помощ. "Не получихме никаква защита от Гражданска защита" - като скоропоговорка изговаря Асенов. "Ако не беше фирма "Сиенит" с багера и помощта от общината - селото беше загинало. Само кмета на общината Запрян Дачев дойде, никой друг".
Това е - хората ги очаква още една безсънна нощ. Молят се само да не вали. Накрая ги питах знаят ли, че днес е празник. Нямаха желание дори да ме напсуват.
в. Политика – стр. 8 – 9

Шабла във воден капан
Кръстина МАРИНОВА

"В шок съм. Дори не мога да се разплача", казва притеснена жена, докато обикаля наводнените къщи след пороя в Шабла. По същото време близките и семейството й ринат кал и тиня от дома й. Отчаяната Светла Атанасова няма време за личната си драма, тъй като е председателката на общинския съвет в морския град. Вълната, която заля в петък през нощта Шабла, не пожали и нейната бяла двуетажна къща, намираща се на фаталната улица "Бузлуджа", точно до дерето. Всичко в мазето и на първия етаж - фризер, хладилник, телевизор, шкафове и мебели, е съсипано. Светла Атанасова и кметицата на Шабла Елка Димова не са мигнали четири дни и нощи заради бедствието, сполетяло града и близките села. Голямата им тревога сега е за 30-те домакинства, които остават без покрив срещу зимата. Хората са настанени по пенсионерските клубове временно, имат храна и вода, но домовете им са тотално разрушени от прелялата вода от дерето. Вчера градът осъмна като след война. След голямата 5-метрова вълна придошла и втора около 17 ч в петък. Хората избягаха от къщите си с това, което имат само на гърба си. Кметицата отправи молба към правителство и фирми да помогнат със сглобяеми къщи за най-пострадалите. След втория порой шабленци хванаха лопати и кирки да копаят вади, за да се изтича водата и да я побере дерето. Тя окончателно срина петте моста и градчето се разцепи на две. От единия до другия му край може да се мине само по околовръстното шосе и оцелелия засега мост по него. Но колко той ще издържи на голямото натоварване от коли, пожарни и тежки машини, само Господ знае, тревожи се Димова. Гражданска защита продължава да изпуска водите на Дуранкулашкото и Шабленското езеро, чиито нива през последните дни се покачиха над 1 м. Комисия от експерти обикаля къщи и стопанства, за да установи щетите. Но едва вчера хората можаха да прегазят тинята и калта и да започнат да чистят дворовете си от натръшканите трупове на издавени животни. Водата е отнесла пътища в селата Езерец, Смин, Черноморци и Дуранкулак. Аварийни групи са отстранили голяма елповреда на КПП Дуранкулак с изпратена тежка техника от местната кооперация. От вчера в Шабленска община има ток и вода. Животът започва да се нормализира. "И Господ е с нас, щом ни изпрати слънчев ден", радваха се на топлите лъчи шабленци.
В. Стандарт – стр. 4

Спасяват 200 къщи в Балкана
Къща се срути до основи след порой в силистренското село Падина. Инцидентът стана малко след 19 ч в петък. За щастие при падането на сградата ранени и пострадали няма. Екипи на Гражданска защита цял ден вчера продължаваха да отводняват над 200 къщи в Ловеч. През последните два дни противопожарни коли непрекъснато източват водата от къщите, но заради дъжда те се наводняват отново. Спасителни екипи се опитваха три часа да укрепят язовир "Ловен дом" край Летница, където има опасност стената да се скъса.
В. Стандарт – стр. 4

Водоноски поят селата
Свети Никола, Българево и близкото курортно селище Русалка. Още два дни те ще са без вода заради авария в сондажите в местността Болата и невъзможен достъп до нея заради тинята. 40 души са били в акцията за почистване на главната улица на Каварна от тиня и кал. Движението вече е пуснато и пътят за морето е отворен, увери кметът Цонко Цонев. Щетите, причинени от поройните дъждове, се изчисляват на 30-50 хил. лв.
В. Стандарт – стр. 4

Дъждът блокира пътища
от републиканската пътна мрежа. Трудно проходими все още са шосетата Враца-София при село Лютидол, София-Владая-Драгичево-Перник, Русе-Силистра в района на Сребърна, Асеновград-Смолян, Широка лъка-Девин, Ямбол-Роза-Ботево, Безмер-Ямбол и Златари-Бояджик-Болярско. Заради ремонти пък затворени за движение са шосетата Вакарел-Белица, Белово-Юндола, Велинград-Сърница, югоизточният обход на Пловдив.
В. Стандарт – стр. 4

Студенти и учители
от Йейлския университет в Ню Хевън събират пари за бедстващите райони у нас. Благотворителната акция е под мотото "Вкусът на България". В нея участват нашенци, живеещи в Кънектикът, както и много американци, които искат да дарят средства за пострадалите българи.
В. Стандарт – стр. 4

Кризисното положение в 7 общини
остава непроменено. Общините Елин Пелин и Своге, Велинград, Пазарджик, Стамболийски, Пловдив, Кремиковци, Нови Искър и София-област все още са в критично състояние. На пострадалите вече са предоставени 80 походни легла, завивки и спални чували.
В. Стандарт – стр. 4

Повиши се нивото на река
Русенски Лом с около 60 см, съобщиха от Гражданска защита вчера. При селата Красен и Божичен водата вече е преминала през прекъснати диги и е заляла земеделски земи. Край другите селища реката е още в коритото си. Залят е мостът над Бели Лом край село Нисово.
В. Стандарт – стр. 4

{START_COUNTER}